Need for Speed: Shift

De Need for Speed (NFS) franchise maakt een tegenstrijdige verandering door. Waar de meeste games juist makkelijker worden en meer casual, gaat Need for Speed juist een realistischere richting in. Zitten mensen daadwerkelijk te wachten op een realistischere en moeilijkere Need for Speed? Hardcore gamers ongetwijfeld, maar was het niet lekker duidelijk dat je voor de snelle, makkelijke arcade-actie bij de NFS-franchise moest zijn?

Hardcore

Slightly Mad Studios, verantwoordelijk voor de hardcore racegames GTR, GTR 2 en GT Legends, heeft de taak op zich genomen om de nieuwe NFS een serieuzere en betere racer te maken. Zo race je niet meer over de weg in verschillende steden, maar zul je jezelf moeten bewijzen op echte circuits over de gehele wereld. Zo zul je bijvoorbeeld moeten racen op circuits als Spa, Silverstone en Glendale met zowel oude als nieuwe bolides.

Grafisch heeft Need for Speed Shift ook een serieuze uitstraling gekregen en bovendien ziet het er schitterend uit. Asfalt, publiek, boompjes, steden, het is om je vingers bij af te likken en ook de auto’s ogen zeer realistisch. Overigens zijn de auto’s iets te gelikt naar mijn smaak, waardoor ze soms iets te klinisch ogen. Tweede puntje van kritiek is het schademodel, dat veel te wensen over laat, vooral vanuit het derde persoonsperspectief. Daar is Shift echter niet voor gemaakt want de mooiste race-ervaring krijg je vanaf het eerste persoonsperspectief in de auto. Hier hebben ze bij Slightly Mad Studios erg hun best op gedaan en de binnenkant van elke auto is om te zoenen. Of je nou in een BMW Z4 rijdt of in een oude Corvette, de inrichting ziet er fantastisch uit.

Spektakel

Als je ervoor kiest om te racen vanuit de eerste persoon dan krijg je niet alleen een mooie inrichting, maar ook krijg je spectaculaire crashes voor je kiezen. Het is natuurlijk nooit leuk om uit de bocht te vliegen en een race daardoor te verliezen, maar bij een crash zie je uit de ogen van de bestuurder wat voor een impact dat heeft. Het beeld wordt blurry, zwart-wit en de auto schudt heftig heen en weer. Deze ervaring is erg goed uitgewerkt en hoewel het voor veel mensen wennen zal zijn om vanuit het eerste persoonperspectief te rijden, geeft het wel voldoening.

De besturing is ook onder handen genomen en mensen die eerdere delen gespeeld hebben zullen hier behoorlijk aan moeten wennen. Dit betekent overigens niet dat het sturen net zo uitdagend is als in titels als Dirt en Gran Turismo, maar de moeilijkheidsgraad is wel aanzienlijk opgeschroefd. Remmen moet voor de bochten in plaats van erin en tegenstanders opzij beuken wordt minder goed beloond als in voorgangers. Het is wel jammer dat sommige auto’s als een zeepkist over de baan glijden. Een uitdagende besturing is leuk, maar bij sommige modellen frustreert het slippen en glijden aanzienlijk.

Levellen en pimpen

Nog een vernieuwing is de manier van levellen in NFS: Shift. Als speler kun je namelijk zelf je pad kiezen. Ga je voor het nette rijden en troef je tegenstanders af op pure skills, of ben je een gemene rijder die alle kansen aangrijpt om tegenstanders van de weg probeert te beuken. Het spel berekent de punten die je krijgt en verdeelt ze tussen agressie en precisie. Deze punten hebben daadwerkelijk invloed op de items die je unlockt en geven een goed beeld van je eigen manier van rijden.

Het verbeteren van je wagenpark is minder belangrijk geworden dan in eerdere delen, maar het is niet volledig weggehaald. Het is nog steeds mogelijk om kleuren voor je auto’s in te stellen, onderdelen aan te schaffen en auto’s naar wens af te stellen. Het is dus nog steeds aanwezig, maar iets minder uitgebreid. Ook een carrièremodus is bijna niet aanwezig. Natuurlijk doorloop je een pad dat steeds uitgebreider wordt naarmate je levelt, maar het voelt zelden als een echte carrière.

Conclusie

Need for Speed Shift biedt een zeer uitdagende en uitgebreide race-ervaring voor de hardcore gamers van nu. Het is bijzonder dat men besloten heeft om de franchise uitdagender te maken in plaats van meer casual. Voor mij persoonlijk is dit een grote stap vooruit, al moet ik zeggen dat ik de achtervolgingen door de politie stiekem wel gemist heb. Minpuntjes zitten hem in de lange laadtijden en de bij vlagen vervelend glijdende auto’s. Het is ook jammer dat men door deze serieuze richting de leuke dingen van de oude Need for Speed games een beetje vergeet. Een uitgebreidere carrière en meer upgrade-mogelijkheden waren best te combineren met deze nieuwe richting. Toch is deze vernieuwde Need for Speed een uitdagende stap vooruit voor alle fanatieke gamers. Het casual publiek zal moeten wachten Need for Speed Nitro in november.

  1.   
    Ruudjee's avatar

    Mooie review van een naar mijn smaak ietwat tegenvallende game. Het ziet er wel degelijk uit, alleen als het slippen en glijden daadwerkelijk even slecht is als deze review suggereert, dan denk ik dat ik deze mooi in de schappen laat liggen en hem er pas uit haal als er een dikke korting op zit.

    btw; Dit betekend overigens niet dat het sturen net zo uitdagend is als in titels als Dirt en Gran Turismo, maar de moeilijkheidsgraad is wel aanzienlijk opgeschroefd.

    betekend moet natuurlijk wel betekent zijn ^^

  2.   
    Petor's avatar

    Oef… Altijd jammer een foutje… Maar ja, geef graag mijn fouten toe. Ik heb het veranderd! Thanks 😉

  3.   
    Spam-Fischer's avatar

    ik deze spel

    en jullie geven alweer te lagen cijvers

    maarja iedereen zijn mening

    @erik: ik ben het met je eens EA zit egt elke serie te verkloten die maar kan:(

  4.   
    assassin_MKA's avatar

    Ik heb em gespeelt.
    Beter dan Prostreet,carbon en undercover…
    Maar Most wanted is nog altijd de beste NFS game.

  5.   
    Djuroen's avatar

    Ik heb Shift echt flink uitgeprobeerd, maar ben tot de conclusie gekomen dat het gewoon echt ruk is. Dat glijden over de baan, en de irritant lange laadtijden, samen met matige graphics maken voor mij dat dit een spel is dat ik terug ga brengen, en doen besluiten tot het nooit meer kopen van een NFS titel. 👿 Teveel teleurgesteld om ooit nog iets te kopen uit de serie. Ik hou behoorlijk van racegames, maar dit is er 1 die de hoge verwachtingen zeker niet waar kan maken. Totaal onrealistisch weggedrag van de auto’s, terwijl ze beweren het superrealistisch gemaakt te hebben. Dan hebben ze behoorlijk zitten snurken daar… 😕 Ik wacht wel op GT5 en FM3…

  6.   
    Julius's avatar

    Grappig hoe dit spel op de meeste sites negens krijgt en gezien wordt als de wederopstanding van de NFS serie maar hier maar een 7,5 krijgt.

  7.   
    Teunb's avatar

    Screens zien er goed uit

  8.   
    Ken2BE's avatar

    Dit is gewoon een spel voor de echte racefans,ik denk als ik dat speel dat ik er ook de balle aan vind maar iemand die daar echt van houd en zich wil bezig houden met het perfect door een bocht glijden zal dit spel zuper vinden.Zelf vind ik ook niets aan een realistische racegame.

  9.   
    ExtremeDotCom's avatar

    mooie graphics in ieder geval

  10.   
    tomkereltje's avatar

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat racen niet zo veel aan vind(vind ik) ik hou meer van need for speed most wanted met de polities die achter je aan racen en de crashes… maar ik ben ook best wel een realisme freak dus ik denk dat need for speed SHIFT toch wel in zal slaan als een bom.
    En de graphics…. sjonge jonge wat PRA-CH-TIG 8)

  11.   
    Faex's avatar

    Ik heb hem ook net gehaald en ik vindt hem heel mooi alleen in het begin is het sturen een beetje zwaar en dat nog wel met de pijltjes toetsen en (dat ga ik snel veranderen naar w.s.a.d.) 😉

  12.   
    Th3 Click3r's avatar

    deze nfs is anders dan de vorige:P

    Geweldig spel, net als nfs most wanted en nundercover:P

  13.   
    delta62's avatar

    De graphics zien er prachtig uit 🙂

  14.   
    Aftermath's avatar

    ”delta62″ schreef, "De graphics zien er prachtig uit 🙂 "

    rofl overdrijven is ook een vak 😉 maar ja. voor een nfs zijn de graphics aardig goed!

  15.   
    –pwner–'s avatar

    yea:P er is weer een nieuwe nfs! ,, grapichs zijn enorm”eerst speelde ik elke dag grid maar nu ik shift heb wauw! ik speel de hele dag! 😆

  16.   
    Selective93's avatar

    Ze hebben een nieuwe weg ingeslagen en met deze game vindt ik hem tot nu toe geslaagd.

  17.   
    FutureD's avatar

    Ik vind hem teveel op ProStreet lijken, die ik op de Wii toch wel tijdje voor nodig had om uit te spelen.

    Nu heb ik Shift op de PSP en had hem binnen 2 a 3 dagen uitgespeeld, wat ik eigenlijk wel zonde vind.

    Ze moeten gewoon een need for speed maken met

    Hot persuit2
    Carbon
    Most wanted
    underground 1+2

    Door elkaar.

    dan kan er nog een keer een leuke versie komen.

    De beste tijd voor NFS is over denk ik.