Guitar Hero 5

Guitar Hero bracht de plastic gitaar naar vele huiskamers en inmiddels kunnen we thuis als volledige band aan de slag. Guitar Hero 5 moet de volgende mijlpaal in de serie worden en of we hier te maken hebben met een echt hoogtepunt, lees je in deze review…

Muzikale games zijn er al tijden, maar sinds de opkomst van Guitar Hero en later concurrent Rock Band, zijn dergelijke games niet meer weg te denken uit de huiskamer. Het spelen met plastic gitaren en zelfs bijbehorende drumkits is een genre op zich geworden en zodoende worden we regelmatig voorzien van een nieuw deel. Uitmelken in de ogen van de ene groep, een heerlijke disc vol met nieuwe uitdagingen voor de andere groep. Guitar Hero 5 heeft in mijn ogen in elk geval genoeg in huis om vooral in het straatje van “de andere groep” te passen.

Zeer uitgebreid

Net zoals in voorganger Guitar Hero: World Tour heb je in Guitar Hero 5 de mogelijkheid om met een hele band te rocken, al ligt deze keer de nadruk nog meer op het spelen met vrienden en familie. De grote verantwoordelijke hiervoor: Party Play. De geheel nieuwe modus laat de game als een ware jukebox nummers spelen en wie zin heeft kan op elk gewenst moment instappen. Begin in je eentje, eindig met z’n vieren, pas tijdens het spelen per speler de moeilijkheidsgraad aan, enzovoort. Dit zeer uitgebreide drop-in drop-out principe werkt ontzettend goed en is echt een aanwinst voor de Guitar Hero-serie.

Zeker in combinatie met de uitgebreide setlist, die meteen vanaf het begin volledig speelbaar is, is Party Play een vernieuwing waar Guitar Hero 5 trots op mag zijn. Misschien lijkt het een nadeel dat je geen nummers meer vrijspeelt, iets wat toch vaak de drijfveer is voor mensen die de game als singleplayer spelen, maar ook daar heeft Activision wat op gevonden. Er zijn namelijk speciale Challenges om te voltooien, zoals het spelen van een nummer door alleen maar omhoog te strummen, een bepaalde notestreak te behalen of door bijvoorbeeld alle solo’s op je gitaar te ‘tappen’. Op een dergelijke manier is er voor elk instrument een extra uitdaging.

Guitar Hero 5 heeft echter nog meer te bieden, zoals het feit dat je nu ook in willekeurige formaties kunt spelen. Vier gitaren, vier drums, twee gitaren en twee zang, vul het in zoals je wilt. Daarnaast is de multiplayer uitgebreid met nieuwe competitieve spelmodi, zoals Elimination, Streakers en mijn eigen favoriet, Momentum. In Momentum begin je op een gemiddeld niveau en afhankelijk van je prestaties past het niveau zich aan. Speel je goed, dan zal het steeds pittiger worden en zeker met een groepje fanatieke gitaarhelden levert dit een leuke, opbouwende strijd op. In de spelmodus Elimination kan je uitgeschakeld worden door in een sectie van een nummer teveel fouten te maken of als je score te slecht is, waardoor dit niet echt een gezellige spelmodus is om met het hele gezin of beginnende spelers te spelen. Streakers draait uiteraard om de beste notestreaks en het verdienen van punten met multipliers, al heeft deze modus voor mij niet de echte fun-factor die Momentum wel heeft.

Ideaal

De basis van Guitar Hero 5 is dus gewoon heel goed verzorgd en wederom is de game en de gameplay verbeterd ten opzichte van vorige delen. Zo heeft men ook de Music Studio onder handen genomen, zodat het maken van eigen nummers wat makkelijker is. Ook het visuele aspect van de game heeft een paar sprongen gemaakt, met betere animaties en mooiere graphics. Persoonlijk doet me dit vrij weinig, aangezien je tijdens het spelen toch echt op je notenbalk let, maar er zijn allicht gamers die ook bij dergelijke games op de graphics letten. Het technische plaatje wordt verder compleet gemaakt door de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding nummers te importeren uit Guitar Hero: World Tour en Guitar Hero: Greatest Hits. Helaas was al bekend dat dit importeren enigszins beperkt is. Niet alle nummers uit die game zijn beschikbaar, maar het is wel een welkome functie om de setlist van 85 nummers nog verder uit te breiden.

Ik noemde het net al een paar keer en voordat we richting de conclusie gaan kan ik er eigenlijk niet omheen: de setlist. Guitar Hero 5 is als muzikale game ideaal voor een hele grote doelgroep, waardoor er ook gekozen is voor een hele gevariëerde setlist. Van lekkere harde metal tot de wat softere popnummers, het zit er allemaal in. Persoonlijk had ik liever iets meer hard rock gehad, want op sommige momenten schurkten enkele nummers wel heel dicht tegen de muzikale insteek van Band Hero aan, maar dit is uiteraard een kwestie van smaak. De een vindt het vast erg fijn dat je van alles wat hebt en houdt misschien zelfs meer van de popmuziek dan van de ruige solo’s en stevige rock, terwijl de ander nog maar net klaar is met stuiteren dankzij Guitar Hero: Metallica. Uiteraard zorgt het importeren van nummers, waaronder oude downloadable content, ervoor dat je de setlist nog meer aan je eigen smaak kunt aanpassen. Kortom, je hebt gewoon een enorm aanbod aan nummers als basis en je zoekt simpelweg de muziek uit die het beste bij je past.

Conclusie

Guitar Hero 5 bewijst keihard het ongelijk van mensen die vinden dat er inmiddels sprake is van uitmelken. De Hero-games volgen elkaar in behoorlijk tempo op en breiden zich op meerdere vlakken uit, maar dat neemt niet weg dat men met Guitar Hero 5 weer een dijk van een game heeft afgeleverd.

De Party Play modus is subliem en maakt het spelen heel toegankelijk, terwijl er ook genoeg extra’s zijn voor de single- en multiplayer. De Challenges zorgen voor extra vermaak en de competitieve spelmodus Momentum is erg leuk om te spelen. Daarnaast is de Music Studio verbeterd, kan je nog beter navigeren door de diverse menu’s en is ook het visuele plaatje opgepoetst met gelikte graphics en betere animaties.

De setlist is gevariëerd te noemen, wat zowel een pluspunt als een minpunt kan zijn, maar dankzij de mogelijkheid om nummers te importeren uit vorige games kan je alsnog de game helemaal naar eigen wens invullen. Genoeg geschreven nu, de muziek begint alweer te spelen, dus ik stap snel weer in bij het volgende nummer. Heerlijk…

Rock on!
 1.   
  Defqon's avatar

  Aan de ene kant is het uitmelken, aan de andere kant weer niet.
  Waarom hebben ze er niet aan gedacht om bijv. alleen GH:WT uit te geven.. en daar later updates voor geven.
  Dat bespaart hun en ons weer geld.

 2.   
  Captain Roger's avatar

  Thanx Defcon, ik heb hem net in huis en ben er nog niet achter hoe ik dit doe, als ik naar de music store wil krijg ik voortdurend een foutmelding!

 3.   
  Spam-Fischer's avatar

  dit is fet:D

 4.   
  GameAC's avatar

  Gemixte gevoelens

 5.   
  LouisvanGaal's avatar

  ik hou van metal rock en hard dus dit spel is persies goed! ziet er dit keer op vet uit!
  ikgeef normaal nooit snel 10nen maar dit is egt vet!!! 😀

 6.   
  gamerfreak23's avatar

  ik vond de songs van world tour tegenvallen ik hoop dat dit beter is 😛

 7.   
  holyscope's avatar

  ik vind die party play enzo een hele erbetering, alleen ik vind dat het te eentonig word als je de guitar hero’s er voor ook hebt gespeeld