Colin McRae: DiRT 2

Toen de eerste Dirt verscheen in 2007 was Colin McRae net overleden in een helikopterongeluk en bestond het grote vermoeden dat DiRT de laatste Colin McRae-game zou zijn. Natuurlijk is dit niet het geval want de geest van McRae leeft nog steeds voort in dit tweede deel. Net als het eerste deel is het een stuk minder hardcore dan vroeger, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het minder leuk is.

Gelikt

Toen de Colin McRae-serie net van de grond kwam op de originele PlayStation wist de game zich te onderscheiden door echte hardcore rally-races te bieden met keiharde gevechten tegen de klok. De tijden veranderen natuurlijk en met DiRT sloeg Codemasters een weg in met verschillende races met en zonder tegenstanders en in verschillende soorten auto’s. Het tweede deel borduurt hierop voort en wat meteen opvalt zijn de ontzettend vette menuutjes. Het is misschien een beetje flauw om over het menu te beginnen, maar het viel me gelijk op. Het spel laat je vanuit de eerste persoon zien dat je in het racersgedeelte staat van een parcours en ook de mooie caravan waarmee je de wereld rondtrekt is aanwezig. De mooie menu’s zijn overigens wel nodig ook, want de laadtijden zijn aan de lange kant, waardoor het fijn is om ergens naar te kunnen kijken.

De carriere modus is ontzettend fijn om te spelen. Dit komt door de ervaringspunten die je kunt verdienen door races te winnen en bepaalde opdrachten te volbrengen. In sommige races wordt bijvoorbeeld gevraagd om een lange schuiver te maken of ver te springen. Met de ervaringspunten speel je nieuwe wereldsteden vrij waarin wederom gescheurd kan worden, maar ook speel je verschillende auto-onderdelen vrij en grappige hangertjes voor aan je binnenspiegel. In het begin is het niet heel moeilijk om ervaringspunten te behalen en dat stimuleert om snel verder te gaan. Uiteraard wordt het steeds moeilijker naarmate de game vordert. De plekken waar je kunt racen variëren van Londen tot Baja en van Tokio tot Kroatië.

Vertrouwd vervolg

Dan naar het racen, waar het natuurlijk allemaal om draait. De besturing van de auto’s is zoals we het gewend zijn uit eerdere delen, en persoonlijk ben ik daar geen groot fan van. Soms is het wel erg moeilijk om de auto onder controle te houden en als je dan nog eens gebeukt wordt door een tegenstander kan dit wel eens frustrerend worden. Het is natuurlijk zoals bij elke racer een kwestie van wennen en uiteindelijk voelt ook deze besturing vertrouwd.

Zoals eerder vermeld is, kan je in verschillende soorten voertuigen rijden, zoals rally-wagens, buggy’s en vrachtwagens. De verschillen tussen deze voertuigen zijn duidelijk aanwezig en iedereen zal zo zijn voorkeuren hebben. Persoonlijk ben ik toch van het ouderwetse tijdrijden in rally-wagens, maar voor de liefhebbers zijn er ook andere spelmodi te vinden. Zo zijn er natuurlijk races tegen andere coureurs, afvalrondes en nieuwe modi als bijvoorbeeld Gate Crasher, waarbij je tijd verdient bij elk muurtje dat je omver rijdt.

Heerlijke deuken

Als we gaan muggenziften en gaan letten op elk grassprietje en waterpoeltje dan is DiRT 2 niet de mooiste game ooit gemaakt. Wat er echter wel fantastisch uitziet zijn de wagens. De schademodellen zijn van de bovenste plank. Deukjes in deuren, kappen en ruiten, het is een lust voor het oog. Het meeste plezier van het schademodel heb je in de herhalingen, die op elk moment in het spel kunt oproepen. Deze herhalingen hebben ook een handige functie. Als je een foutje maakt kun je namelijk terugspoelen en vanaf een eerder moment weer beginnen. Dit maakt de game inderdaad minder uitdagend, omdat elk foutje gewoon hersteld kan worden. Overigens kan dit maar vier keer per race en het haalt wel de nodige frustratie weg in het tijdrijden. Persoonlijk had het van mij niet gehoeven, maar voor de nieuwe gamers is het wel een fijne toevoeging.

Conclusie

DiRT 2 is een direct vervolg en dat is te merken ook. Dit betekent dat het nog steeds een goede keuze is voor fans van de serie. Grafisch is het dik in orde, de schademodellen zien er fantastisch uit, de nieuwe spelmodi zijn niet bijster origineel, maar alles is wel ontzettend vermakelijk. Het is jammer van de laadtijden, maar Colin McRae DiRT 2 is een heerlijke titel voor iedereen die van een lekker potje racen houdt.

  1.   
    Spam-Fischer's avatar

    ik zie dit spel ook wel eens in als GRID maar dan op zand:P

  2.   
    perryv's avatar

    is die al uit?

  3.   
    Mv-Highway's avatar

    Toch wel een beetje twijfel achtig..
    Goede game maar of het ook echt meteen de 70 – 65 euro waard is?
    Misschien toch maar ff wachten op Gran Turismo, ofzo
    😉

  4.   
    Dy-88's avatar

    Preview Code gereviewed?

  5.   
    glorys6's avatar

    ja wel leuk maar zit toch alleen op GT5 te wachten, vind dit toch een beetje saai… 8)

  6.   
    BartG's avatar

    ChielB schreef, "

    ”Dy-88″ schreef, "Preview Code gereviewed?"

    Uiteraard niet, we hebben gewoon een volledige versie gekregen om te reviewen, zelfs al enige tijd geleden. Wegens een embargo staat de review sinds vandaag ‘pas’ online. We hoeven dus zeker niet te wachten totdat een game in de winkel ligt om te kunnen reviewen. 😉 "

    en dat is maar goed ook 🙂

  7.   
    LouisvanGaal's avatar

    deze reeks blijf het goed doen vint ick:)

  8.   
    micha2608's avatar

    Erg tegevallend spel. Heb de demo gespeeld en ik vond het traag en vervelend. Ook schuiven je auto’s altijd weg en zijn de laattijden veel te lang

  9.   
    cookymonster's avatar

    Ik snap niet waarom iedereen vind dat het zo een twijfelachtige game is ik vind het er hardstikke goed uitzien.

  10.   
    J1MZ's avatar

    Meesterlijk spel haha 😀