Colin McRae: DiRT 2 PC

De PC-gamers onder ons hebben een paar maanden extra moeten wachten, maar Colin McRae: DiRT 2 is dan eindelijk hier. Is het geduld beloond of racet deze game de bocht uit? Dat lees je in deze review…

Geduld…

DirectX 11, de reden voor het uitstel van deze PC-versie. De prikkelende vraag die op dit moment op je tong ligt, kan ik alleen maar beantwoorden met een volmondig ‘nee’; het wachten op Colin McRae: DiRT 2 is het voor de implementatie van deze DirectX-versie niet waard geweest. Waarvoor we dan wél hebben mogen tandenknarsen, vraag je? Heel simpel, een uitstekende racegame die zonder problemen overgebracht is naar de PC! De toevoeging van DirectX 11 zorgt echter wel voor spetterende beelden, mits je beschikt over de juiste hardware.

Dit laatste punt is toch een aparte kwestie, want op het moment van schrijven levert alleen producent Ati DirectX 11-kaarten, waarbij deze zelfs moeite heeft om voldoende te leveren. De PC-gamers onder ons die van de tegenhanger Nvidia een videokaart in het bezit hebben, kunnen dus (nog) geen gebruik maken van deze technologie. Verrassend genoeg is er echter geen DirectX 10-modus te bekennen in DiRT 2, waardoor je gebonden bent aan het ‘oude’ DirectX 9. Desondanks verbleekt de consoleversie zelfs onder deze modus nog ten opzichte van de PC-versie.

Dit komt mede doordat de game soepeler draait op de PC en het uitstekende gebruik van motion blur versterkt. DiRT 2 hanteert namelijk een soort motion blur, vergelijkbaar met Crysis, die in dit geval crashes ongelooflijk realistisch doen ogen. Het geheel komt echter wel met een prijskaartje, want DiRT 2 heeft relatief hoge systeemeisen en vereist toch wel een redelijk nieuwe PC om voluit te kunnen spelen, zeker met DirectX 11 als uitgangspunt. Iets dat hier niet aan meewerkt, is het huidige gebrek aan ondersteuning van SLI, het schalen van meerdere videokaarten van Nvidia.

Een prachtig geheel

Alle poeha omtrent technologieën en hardware mag echter terzijde, want dat is niet het enige waar het in DiRT 2 om gaat. Het kenmerkende aspect van de game is simpelweg een race-ervaring van het hoogste niveau. Het verstandigste is om direct aan de slag te gaan in de verrassend lange en verslavende carrièremodus. Zo kun je gemakkelijk wennen aan de uitstekende leercurve en een fijne instap maken in het rallygenre. Hierdoor kun je ook beter voorbereid een sprong wagen in het multiplayer gedeelte van DiRT 2.

Wat ik echter kan aanraden, is om de game minimaal met een controller te spelen. Muis en toetsenbord doen absoluut hun werk, maar laatstgenoemde is niet responsief genoeg om altijd als winnaar uit de bak te komen. Daarnaast schreeuwen ook de menu’s en de lay-out van de game om een controller, wat enerzijds wel getuigt van luiheid. Gelukkig ondersteunt DiRT 2 dan ook een groot scala aan controllers, die ook heel eenvoudig in te stellen zijn.

Wanneer je uiteindelijk de beste opstelling hebt gevonden, dan ben je verzekerd van een geweldige racegame. De banen zijn gevarieerd en bieden door de vele obstakels een lekkere diepgang. Dit zorgt er mede voor dat de carrièremodus aantrekkelijk blijft en zeker niet repetitief wordt. Het is niet voor niets dat deze dan ook op diverse moeilijkheidsgraden te voltooien is, waardoor je zeker geneigd bent om je topscores te verbeteren.

GFWL; rampspoed?

De kracht van de singleplayer is tevens te vinden in het online gedeelte van de game. De intelligentie van je tegenstanders is in de carrièremodus zeker niet slecht te noemen, maar de beste ervaring schuilt online. Verder maakt DiRT 2 gebruik van het gevreesde Games For Windows Live, al kan ik je verzekeren dat dit vlekkeloos werkt. Het is ook fijn om weer eens een titel te zien die goed gebruik maakt van de service. Zodoende staat de multiplayer voor een spannende ervaring, vooral wanneer je al grijnzend je tegenstanders de hekken in ramt. Realistisch? Niet bepaald. Vet? Dat wel!

Conclusie

Colin McRae: DiRT 2 is uitstekend geport naar de PC, ondanks dat nog niet iedereen de game in volle grafische pracht kan meemaken. Als PC-gamer is het een tijdje geleden dat ik zo heb mogen genieten van een racegame zoals deze. DiRT 2 biedt simpelweg variatie, diepgang, spanning en urenlang plezier. Een uitstekend werkend multiplayer gedeelte zorgt er ook nog eens voor dat ik online niet weg te krijgen ben. Dus als je me wilt excuseren, dan laat ik m’n banden weer even modder spuiten…

 1.   
  craz's avatar

  direct x 11 is nou wel mooi al vind ik de hardware die je er nu voor nodig hebt te duur. maar eerst was direct x 9 nog bijzonder. dus wie weet is 11 over 5 a 6 jaar normaal 😛

 2.   
  DeAdSeYe's avatar

  Een DirectX 10.1 kaartje kan ook DirectX 11 ondersteunen mits het wel één van de nieuwste video kaart is.

 3.   
  Ika Q's avatar

  DirectX11 technologie kan nog wel even wachten. Momenteel vrij weinig games op de markt die dat ondersteunen.

 4.   
  johnneeh's avatar

  yagamer schreef, "direct x 11 is nou wel mooi al vind ik de hardware die je er nu voor nodig hebt te duur. maar eerst was direct x 9 nog bijzonder. dus wie weet is 11 over 5 a 6 jaar normaal 😛 "

  Geloof me, over een half jaartje is dit al normaal.. xD

 5.   
  MaTriX's avatar

  Heb dit spel op me X360 gespeeld en vond het een geel goed spel.

  8.4 geef ik hem.

 6.   
  ckerigon's avatar

  Ik kan hem op Direct 9 wel lkkr draaien denk ik 🙂

 7.   
  Jonah's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Een DirectX 10.1 kaartje kan ook DirectX 11 ondersteunen mits het wel één van de nieuwste video kaart is."

  Dat is regelrechte onzin. Een DirectX 10.1-kaart is alléén geschikt voor DirectX 10.1 én lager. 😉

  johnneeh schreef, "

  ”yagamer” schreef, "direct x 11 is nou wel mooi al vind ik de hardware die je er nu voor nodig hebt te duur. maar eerst was direct x 9 nog bijzonder. dus wie weet is 11 over 5 a 6 jaar normaal 😛 "

  Geloof me, over een half jaartje is dit al normaal.. xD"

  Dat valt reuze mee. Nvidia moet nog steeds kaarten leveren, die komen op z’n vroegst pas het einde van het eerste kwartaal. Ati heeft nog moeite met de levering. Daarnaast komen de volgende DirectX 11-spellen ook pas aan het einde van het eerste kwartaal. Het duurt nog zeker een jaar voordat DirectX 11 een standaard wordt.

 8.   
  cookymonster's avatar

  Jonah schreef, "Dat is regelrechte onzin. Een DirectX 10.1-kaart is alléén geschikt voor DirectX 10.1 én lager. 😉 "

  ooit gehoord van flachen

 9.   
  mastertje's avatar

  Ik zie eigenlijk niet al te veel verschil bij de screenshots :oops:.
  Als iemand kan zeggen waarop ik moet letten, zie ik het misschien nog 😛

 10.   
  7lotus94's avatar

  mastertje schreef, "Ik zie eigenlijk niet al te veel verschil bij de screenshots :oops:.
  Als iemand kan zeggen waarop ik moet letten, zie ik het misschien nog 😛 "

  Ik moet eerlijk zeggen dat het bij mij ook het geval is, ik zie wel kleine detail verschillen. Maar echt grote zie ik niet.

  Toch heb ik bij andere games wel echt een enorm verschil gezien, ga binnenkort ook maar een dx11 Kaartje halen! 🙂

 11.   
  Jonah's avatar

  cookymonster schreef, "

  ”Jonah” schreef, "Dat is regelrechte onzin. Een DirectX 10.1-kaart is alléén geschikt voor DirectX 10.1 én lager. 😉 "

  ooit gehoord van flachen

  "

  Flachen? Nee, dat woord ken ik niet. Tenzij je flaShen bedoelt. 😉

 12.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ik hou het nog wel ff bij 10 🙄

 13.   
  Yostie Montana's avatar

  Jonah schreef, "

  ”DeAdSeYe” schreef, "Een DirectX 10.1 kaartje kan ook DirectX 11 ondersteunen mits het wel één van de nieuwste video kaart is."

  Dat is regelrechte onzin. Een DirectX 10.1-kaart is alléén geschikt voor DirectX 10.1 én lager. 😉

  johnneeh schreef, ".."

  Dat valt reuze mee. Nvidia moet nog steeds kaarten leveren, die komen op z’n vroegst pas het einde van het eerste kwartaal. Ati heeft nog moeite met de levering. Daarnaast komen de volgende DirectX 11-spellen ook pas aan het einde van het eerste kwartaal. Het duurt nog zeker een jaar voordat DirectX 11 een standaard wordt."

  Directx 11 is een relatief kleine update van directx 10. De verschillen zijn klein. Nieuwe videokaarten die alleen directx 10 ondersteunen, kunnen ook uit de voeten met directx 11 😉

 14.   
  GamersNetwork's avatar

  Een geweldige game met vele uren game plezier! 🙄

 15.   
  Scuderia's avatar

  Heb deze game nu al een tijdje, en heb er echt heel veel plezier aan, ik speelde het en stond echt verbaasd hoe ongelofelijk vet deze game is. Ik speel alles op high en ik kan je verzekeren, het beeld is geweldig. Een geweldige game waar ik nog heel lang zoet mee ben.

 16.   
  Jarek's avatar

  Ik vind het een beetje erg op grid lijken.
  En als je crashed dan kun je niet de hele crash zien , Want dan houd de camera op.
  Paar minpuntjes , maar opzich kun je je er wel mee vermaken.

 17.   
  patrick123's avatar

  Vet tof alleen nog wachten . 😥

 18.   
  Sannyz's avatar

  -050- Critical schreef, "

  ”Jonah” schreef, "[quote=”Yostie Montana”].."

  Als jij een DirectX 10-kaart aan de tesselation krijgt, dan krijg je persoonlijk van mij een HD5870. 😉 Daarom is DirectX 11 zeker geen kleine update te noemen. Deze DirectX-versie is bedoeld om de streaming van textures te optimaliseren en het gebruik van voxels te vergroten. DirectX 10 was een kleine update. :wink:"

  😕 ga ouwehoeren op een forum ofso maai.
  goede review trouwens ik ben het volledig met je eens 🙂 [/quote]

  Hij ouwehoert niet, hij geeft een normale reactie. Vind je het gek dat Gamersnet niveau mist als je zulke reacties geeft op een gesprek?

  Ik moet toegeven dat ik in de afbeeldingen ook weinig verschil zie tussen DX9 en DX11. Alleen de lampen zijn feller. (Misschien hogere resolutie afbeeldingen posten?)

  Edit: Het water is overigens wel beter weergegeven met DX11.

 19.   
  Jonah's avatar

  Een hogere resolutie ondersteunt de website helaas niet. Het water is onder DirectX 11 in ieder geval veel dynamischer en levendiger. Met de tweede vergelijking kun je de verbeterde HDR-belichting in actie zien. Voor de rest valt het reuze mee. Daarom viel ik ook gelijk al met deur en al binnen dat DirectX 11 nou niet dé ultieme reden is om DiRT 2 te halen.

 20.   
  GraveDevil's avatar

  -050- Critical schreef, " 😕 ga ouwehoeren op een forum ofso maai.
  goede review trouwens ik ben het volledig met je eens 🙂 "

  Wat denk je dat GN is? xD

 21.   
  kasper1221's avatar

  hij is mooi zeker met een 5870 😛