Star Wars: The Old Republic

De eerste Knights of the Old Republic (KOTOR) is naar mijn mening de beste game ooit gemaakt. Een heerlijke sci-fi wereld, leuke personages, meeslepende roleplaying, lekkere actie en urenlang plezier. De wereld van de Westerse RPG wordt op dit moment bijna volledig gedomineerd door ontwikkelaar Bioware. Toppers als Jade Empire, Mass Effect en KOTOR zijn daar goede voorbeelden van. Vooral de tussenfilmpjes en de verschillende antwoorden waaruit je als speler kunt kiezen dragen bij aan de meeslependheid van deze games. Deze meeslependheid, of liever het gebrek daaraan, is exact de reden dat ik me nog nooit langer dan een paar uur heb kunnen vermaken met een MMORPG. Je verkrijgt je missies door naar een statisch ingame beeld te kijken en verhaaltjes te lezen van het scherm. Dit vind ik een ouderwets en lomp systeem en er is daarom een goede reden dat ik nu eindelijk ook van een MMO zal kunnen genieten in de vorm van Star Wars: The Old Republic.

Lang geleden, ergens heel ver vandaan…

Star Wars: The Old Republic is de eerste MMORPG uit de koker van ontwikkelaar Bioware en mensen die bekend zijn met het genre zullen zich direct thuis voelen met de besturing van deze game. De toegewezen knoppen zijn hetzelfde als genre-genoten en ook het scherm is op dezelfde manier ingedeeld. Wat wel opvalt is de grafische stijl. Waren de eerste plannen nog om The Old Republic dezelfde realistische stijl te geven als zijn voorgangers (KOTOR 1 & 2), op dit moment is dat veranderd. Het moet lijken op de tekenfilm-variant van Star Wars (The Clone Wars) en hoewel ik aanvankelijk vreesde voor deze stijl, blijkt het mee te vallen. Het voelt absoluut niet als een tekenfilm, de personages in het spel zijn gewoon iets feller ingekleurd en de monden en handen bewegen iets nadrukkelijker.

Het tweede wat opvalt is het verhaal. Bioware heeft een fantastische franchise om mee te werken, want de wereld van Star Wars is natuurlijk bijna eindeloos. Je moet er wel van houden, maar als je Star Wars een warm hart toedraagt dan zit je helemaal gebakken. Het is driehonderd jaar na de gebeurtenissen uit KOTOR 2 en er is wederom oorlog uitgebroken tussen de Sith en de Republiek. De Republiek, nog niet genezen van de gebeurtenissen uit de eerste twee delen, maakte geen kans tegen de machtige Sith en ze werden gedwongen om ‘vrede’ te sluiten met de nieuwe heersers van het universum. De speler zal in het spel stappen op het moment dat een aantal groepen deze ‘vrede’ zat zijn en dus zul je The Old Republic beleven in spannende en onzekere tijden. Dit verhaal zorgt direct voor een duidelijke scheidslijn en dat is in elke RPG fijn. De Sith willen graag aan de macht blijven en de Republiek wil de macht weer terug.

Spreek!

Uiteraard bewaar ik het beste voor het laatste en dan hebben ik het over de voice-acting. Star Wars: The Old Republic zal namelijk volledig ingesproken zijn. Alle hoofdpersonages, bijpersonages en het simpele voetvolk zullen een stem met zich meedragen en dat maakt deze game het grootste voice-acting project ooit gerealiseerd. Lead Writer Daniel Erickson wist mij tijdens de speelsessie te vertellen dat zij verwachten een volledig jaar aan werkdagen kwijt te zijn aan het opnemen van de stemmen. Gezien de grootte van een gemiddelde MMO is dit natuurlijk ook logisch, maar in de toekomst zullen zij bij elk uitbreidingspakket en bij elke grote update opnieuw aan de slag moeten met nieuwe stemmen.

De toevoeging van stemmen zorgt er wel voor dat de game zal spelen als elke andere RPG van Bioware. In de demo die ik te spelen kreeg, kwam mijn personage net aan op de brug van een ruimteschip. De kapitein van het schip had een direct bevel genegeerd en als stoere Sith was het mijn taak om daar iets aan te doen. Bij aankomst bij de kapitein sprong de game naar een cutscene, zoals we deze kennen uit andere Bioware-titels en de kapitein vertelde waarom hij het bevel genegeerd had. Andere personages kwamen ook aan het woord en binnen een mum van tijd was ik vol interesse aan het luisteren. Na de uitleg van de crew moest ik een beslissing nemen. Uit de drie keuzes (waaronder het doodmaken van de kapitein) koos ik voor vergeving. Door deze beslissing vervolgde het level zich anders dan bij een andere beslissing. Dit werd mij ook getoond en een gedeelte van het schip kreeg ik niet eens te zien door mijn keuze. Deze manier van roleplaying is voor mij de reden dat ik van het genre hou. Ik wil niet een aantal regels lezen en in mijn hoofd doen alsof er wat gezegd wordt. Ik wil geen statische beelden die ik tijdens de gameplay al urenlang zie. Ik wil geloofwaardige personages, lekkere camerastandpunten en mooie cutscenes.

Voorlopige conclusie

Natuurlijk ben ik iemand die van Star Wars houdt, maar de meeslepende RPG-elementen in een MMO geven mij nog meer redenen om deze game aan te schaffen als hij ergens in 2010 verschijnt. Vergeet ook niet dat alle elementen uit een gewone MMO ook aanwezig zullen zijn, van PvP tot raids, tot het kiezen van een beroep tot verschillende klassen. Kortom, Star Wars: The Old Republic belooft een hele fijne en uitgebreide Massive Multiplayer Online Role Playing Game te worden en ik kan dan ook niet wachten om ermee aan de slag te gaan als de béta ergens volgend jaar van start gaat.

  1.   
    craz's avatar

    Was jij die star wars fan in gn ontour dag 3? Ik vergeet snel namen 😳

  2.   
    DenniZ's avatar

    Ben zelf een fanatiek WoW speler maar deze ga ik ook proberen als hij uit is 🙂

  3.   
    martyntjee's avatar

    is er al bekend of er maandelijkse kosten aan zitten ??

    hier kijk ik al tijd naar uit ga hem zeker halen als hij uitkomt heb me altijd goed vermaakt met KOTOR 8)

  4.   
    Overload14's avatar

    als er geen maandelijke kosten zijn wil ik em wel hebbe 🙂

  5.   
    Petor's avatar

    Er zullen aan deze game maandelijkse kosten verbonden worden. Helaas

  6.   
    Sarge's avatar

    Ik hou zo van Star Wars! maar ik heb het niet op mmorpg, maar misschien probeer ik deze wel eens 🙂

  7.   
    THE-DUTCH-GUY's avatar

    )GN(-Erik schreef, "Zonder maandelijkse ga ik deze wel spelen, en anders gewoon Starwars The Force Unleashed voor de PC :D"

    niet doen is slecht voor je geld (60eurie)en zo lang is hij nie. als jij redelijk kun game ik denk dat je er dan 4 1/2
    mee bezich bent.

  8.   
    zultrax's avatar

    )GN(-Erik schreef, "

    ”jerrel” schreef, "[quote=”)GN(-Erik”].."

    niet doen is slecht voor je geld (60eurie)en zo lang is hij nie. als jij redelijk kun game ik denk dat je er dan 4 1/2
    mee bezich bent."

    Ten eerste ben ik wel fan van platform hack and slash games, en ten tweede komt er nog extra content bij het losse spel, dus ik denk dat ik er nog wel wat langer mee bezig ben 😉 Jedi Academy heb ik ook helemaal kapot gespeeld 😛 [/quote]

    ik vind the force unleashed nog steeds leuk om te spelen en heb me er al zeker 20 uur mee vermaakt, het is juist de bedoeling dat als je hem uitgespeeld hebt weer opnieuw te beginne met de krachten die je hebt verdiend, en steeds moeilijkere moeilijkheidsgraad proberen :P, jedi academy heb ik trouwes ook kapot gespeeld 8)

  9.   
    veronja's avatar

    zeker eens proberen! Maar ben wel bang dat met mijn maandeljikse wow abonoment de kosten gaan oplopen 🙁 Iemand een idee hoeveel per maand? ik heb geen creditcard en mijn ouders ook niet dus internet is geen optie zal het moeten kopen in een winkel die kaarten.

  10.   
    Petor's avatar

    Nog geen idee hoeveel het gaat kosten. En wat prepaid kaarten betreft, hoe populairder de game hoe groter de kans dat die kaarten gaan komen. Star Wars Galaxies, de vorige SW MMO had die kaarten in ieder geval wel en de populairiteit van die game is altijd tegen gevallen. Zoals wel vaker, de tijd zal het ons wederom leren

  11.   
    nights's avatar

    heey

    kan iemand mij soms zegen of dat
    star wars the old republic ook werkt op de vista??

    groeten van stefan

  12.   
    Infector's avatar

    nights schreef, "heey

    kan iemand mij soms zegen of dat
    star wars the old republic ook werkt op de vista??

    groeten van stefan"

    Je kan altijd in compatibileitsmodus openen. Das nog handig. ^^

  13.   
    Dotz's avatar

    Ik houd niet van MMO’s, ook niet van gewone RPG’s.. (Hoewel ik Kingdom Hearts I/II héél erg goed vond!). Maar deze ga ik zeker checken! Ben ook weer de SW-films aan het kijken! Dus dat komt helemaal goed, ook ben ik al geregistreerd! Nou maar hopen dat hij gauw komt!

    Edit:

    )GN(-Erik schreef, "Zonder maandelijkse ga ik deze wel spelen, en anders gewoon Starwars The Force Unleashed voor de PC :D"

    Ik ga hem sowieso spelen, hopelijk zijn de kosten niet te hoog. En is het goedkoper als je ’n jaar vooruit betaald! 🙂

  14.   
    Dotz's avatar

    )GN(-Erik schreef, "Zonder maandelijkse ga ik deze wel spelen, en anders gewoon Starwars The Force Unleashed voor de PC :D"

    Ik ga hem sowieso spelen, hopelijk zijn de kosten niet te hoog. En is het goedkoper als je ’n jaar vooruit betaald! 🙂

    Edit: Sorry, dubbelpost! Ik had niet in de gaten dat ik hierop al gereageerd heb! 😳 [b]