Batman: Arkham Asylum

Vorige week zaterdag was de tweede editie van Gamekings Live in de Mustsee bioscoop in Delft en onder de vele titels waar wij reeds een E3-preview van hebben geschreven, werd er één game gedemonstreerd waar wij nog weinig over hebben gepubliceerd. We praten over Batman: Arkham Asylum en het lijkt erop dat deze game een heerlijk avontuur gaat worden voor zowel fans van de serie als nieuwkomers.

Grauw, donker en sfeervol

De E3-demo die getoond werd, liet allereerst het introductiefilmpje zien. De wereld van Batman: Arkham Asylum is niet alleen zeer grauw en donker, ook is de sfeer zeer duidelijk in beeld gebracht. Onweer flitst links en rechts en de regen valt met bakken uit de hemel als de Batmobiel richting Arkham Asylum scheurt. De Joker is namelijk opgepakt en Batman helpt met de begeleiding naar zijn gevangenschap. Grafisch ziet deze nieuwe Batman-game er zeer gelikt uit en vooral de schaduwen en schitterende lichteffecten vallen op. Vooral deze lichteffecten zijn zeer belangrijk in de game vanwege de lugubere sfeer die het wil uitstralen.

Eenmaal in Arkham Asylum blijkt dat de Joker zich heeft láten oppakken om de rest van de criminele wereld te bevrijden en dan zal ook het avontuur beginnen. Volledig afgesloten van de buitenwereld zul je alle bekende en minder bekende criminelen uit het Batman-universum moeten oppakken. In het begin van de demo werd het vechtsysteem getoond en deze zal werken met simpele combo’s. De camera hangt achter Batman, zoals we dat gewend zijn uit Splinter Cell. Deze positie zal voor veel mensen wennen zijn, aangezien de camera redelijk dichtbij Batman staat. Toch is dit een bewuste keuze geweest, want ook stealth speelt een zeer belangrijke rol in Batman: Arkham Asylum. Met een knop gaat de stealth-modus aan en vanaf dat moment zullen alle bewegingen ook stealth zijn.

Stealthy slingeren

De eerste persoon die gered moest worden in de demo was een bewaker. Wat opvalt is dat Batman met veel bewakers kan praten om informatie te vergaren. Verwacht dus geen simpele actie, want de mogelijkheid tot stealth en de informatievergaring zijn ook zeer belangrijke elementen. Daarnaast kan Batman op onderzoek uitgaan via de Detection modus. In deze modus zal het beeld veranderen naar felle kleuren en wordt er aangegeven welke punten belangrijk zijn en welke niet. Zo hingen er een aantal gargoyles aan het plafond die licht gaven en daaraan kon Batman zich vastklampen via zijn grapplehook, om vervolgens de gemene Mr. Zsasz van bovenaf uit te schakelen met een trap uit de lucht. Het slingeren via de verschillende gargoyles en andere stellages is zeer aantrekkelijk en het zorgt ervoor dat het Batman-gevoel altijd aanwezig is. Vanuit de schaduw ben je niet zichtbaar en dit is niet alleen erg gaaf voor het Batman-gevoel, maar ook nodig tegen vijandelijke eenheden met vuurwapens.

Voor de echte hardcore Batman-fans is het goed om te weten dat de stemmen van Batman en de Joker worden verzorgd door de acteurs uit de succesvolle Animated Series uit de jaren ’90. Kevin Conroy zal dus de stem van Batman vertolken en onze goede oude ‘Luke Skywalker’ (Mark Hamill) zal de stem van de Joker voor zijn rekening nemen.

Voorlopige conclusie

Het is fijn om te weten dat deze volledig op zichzelf staande Batman-game er op dit moment zeer goed uitziet. Grafisch is het allemaal prima voor elkaar, de gevechten zien er goed uit (inclusief slow-motions) en de stealth elementen met het gebruik van gadgets maken een goede indruk. Als echte Batman-liefhebber kan ik alleen maar zeggen dat ik niet kan wachten om straks de volledige game in mijn knuisten te hebben.

 1.   
  SpikeP21's avatar

  Ik kan inderdaad ook niet wachten op deze game. Ziet er zeer netjes uit. Goeie preview btw. 🙂

 2.   
  Ken2BE's avatar

  deze wordt fucking cool 8)

 3.   
  Vinstaro's avatar

  Is dit eigenlijk een free roaming game en kan je nou ook de Joker zijn?(afbeelding 3)

 4.   
  /DareDevil's avatar

  Vinstaro schreef, "Is dit eigenlijk een free roaming game en kan je nou ook de Joker zijn?(afbeelding 3)"

  Nee niet echt free roaming en The Joker kun je alleen in de ps3 versie zijn (zucht) want ik heb een Xbox360. Deze game wordt echt masterlijk zekers halen. 😆

 5.   
  nlmartijn's avatar

  lijk me wel vet 😀

 6.   
  Burrows's avatar

  Hij lijkt me echt SUPER Vet ik bn Echte verzamelaar van Batman

  Ik hoop dat er een prijsvraag van komt:D

 7.   
  Infector's avatar

  Geen batman fan…
  Jammer, anders zag het er wel nice uit.

  Mooie Review Peter!

 8.   
  NLkevvNL's avatar

  nlmartijn schreef, "lijk me wel vet 😀 "

  mij ook wel:P

 9.   
  timothy250's avatar

  dat is zeer vet

 10.   
  r-tak's avatar

  Spel lijkt mij eigenlijk helemaal niks 😛

  Maar ik ga denk ik wel de demo downloaden, om te kijken waar iedereen nou precies zo enthousiast is. Maar ik focus mijn budget meer op Modern Warfare 2, Assassin’s Creed II en army of two:the 40th day. Maar ik hoop voor Batman-fans dat het een goed spel word 8) .

 11.   
  PaNNa's avatar

  Demo is goed!:D Vandaag rap ff preview gelezen en demo binnengehaalt. Denk wel dat ik hem ga halen.