God of War III

Het is de game waar menig PlayStation 3-gamer al tijden naar uitkijkt. Het is het spel dat de koning van alle hack&slash games moet worden. Ik heb het natuurlijk over God of War III en ja zeker: we hebben hem gespeeld!

Het verhaal en de drijfveren van Kratos in God of War III staan nog altijd een beetje op de achtergrond als we het over de game hebben, maar eerlijk gezegd maakt me dat helemaal niets uit. Ik heb vertrouwen in de ontwikkelaar, vertrouwen in een boeiend verhaal en epische momenten, en na een uitgebreide speelsessie heb ik ontzettend veel vertrouwen in de hele vette gameplay…

Bloederig en intens

De hands-on demo van God of War III zoog me vanaf het eerste moment volledig in de game. Het overbekende God of War-sausje ligt er dik bovenop en de actie is weer ongekend bruut, bloederig en lekker vlot. Als vanouds sta je zonder aarzelen weer om je heen te slingeren met de Blades of Chaos, maar er is meer. Kratos heeft nu ook de beschikking over de Cestus, twee enorme metalen handschoenen annex knotsen, waarmee je heerlijk lomp kunt beuken. Daarnaast heb je ook heerlijke moves tot je beschikking, zoals het oppakken van een tegenstander en hem boven je hoofd letterlijk in twee stukken te scheuren of het gebruiken van een vijand als stormram om jezelf een weg te banen door groepen met tegenstanders.

Natuurlijk is het ook weer een feest der herkenning als je de bekende Quick Time Events (QTE’s) tegenkomt. Zo heb ik een centaur aan stukken gesneden en de hoorn van een chimera gerukt en hem vervolgens met zijn eigen hoorn genadeloos hard door z’n hoofd geramd. Bloederig, intens en vooral ook heel veel genieten voor alle oude en nieuwe fans van de serie. Ook de grotere eindbazen zal je uiteindelijk weer stukje bij beetje gaan tegenwerken om ze uiteindelijk met een QTE het zwijgen op te leggen. Helaas stopte de demo net op het moment dat een gevecht met de eindbaas zich aandiende. De PR-mensen van Sony hebben vast in lange tijd niet zo’n harde “Neeeeee” gehoord in hun meeting room.

Schrikken en genieten

Een vijand waar ik sinds de vorige God of War-games een bloedhekel aan heb gekregen, zijn de harpy’s, vliegende wezens die wel wat weg hebben van gemuteerde vleermuizen. Ze zijn irritant en waren vaak in pittige delen van levels aanwezig om je te irriteren. Het was dan ook even slikken toen ik ze ook in de demo tegen kwam, maar al snel veranderde het schrikken in genieten. Kratos gebruikte enkele harpy’s vlotjes om een kloof over te steken en na een paar meter scheurde ik de harpy in stukken en sprong verder naar een volgende. Dat zal die krengen leren…

De gameplay kende ook weer andere herkenbare stukken, al was het wel in een aangepaste vorm. Zo kwam ik Helios tegen, die ik op een minder vriendelijke manier van zijn hoofd ontdeed. Vervolgens kon ik zijn hoofd gebruiken om nieuwe paden te verkennen en bij te schijnen in donkere stukken. Het gebruik deed een beetje denken aan het hoofd van Medusa, maar het was toch anders in de gameplay verwerkt en dat was zeker prettig om te zien.

De demo werd afgerond met een vlucht door een grote schacht naar boven toe, dankzij de vleugels die Kratos kan gebruiken. Diverse objecten moesten ontweken worden, van houten balken en metalen roosters tot omlaag vallende brokstukken. En toen was het af. The End. Finito. Een bijzonder prettige achtbaanrit die me nog enthousiaster heeft gemaakt dan ik voor de E3 al was.

Voorlopige conclusie

God of War III heeft alles in huis om ongekend te gaan knallen op de PlayStation 3. De gameplay is heel herkenbaar voor fans, maar er is ook zeker gezorgd voor de nodige afwisseling. Zonder problemen haal je met Kratos de meest brute acties uit en zit je echt te glimlachen voor je tv.

Helaas moeten we er nog tot begin 2010 op wachten, maar ik heb liever een goed gepolijste game dan haastwerk, dus mijn zegen hebben ze om er nog een aantal maanden hard aan te werken. Zowel fans als nieuwkomers hebben in elk geval iets moois om naar uit te kijken. Ik hoop echter met heel mijn hart dat ze de Blu-ray disc straks ook voorzien van de vorige twee games. Dat zou het feest helemaal compleet maken.

  1.   
    Mattmerize's avatar

    “Helaas moeten we er nog tot begin 2010 op wachten, maar ik heb liever een goed gepolijste game dan haastwerk, dus mijn zegen hebben ze om er nog een aantal maanden hard aan te werken.”

    Helemaal mee eens. Kunst kent geen tijdslimiet. Tenslotte komen er dit najaar al genoeg “fucking vette titels” aan om ons tot 2010 zoet te houden. En leuk voor mij is dat ik misschien dan ook iets heb om voor m’n verjaardag te vragen.

  2.   
    Maffia173's avatar

    1 vraagje, had het al een keer bij de trailer gezien
    Maar wat voor een dingen zitten aan zijn handen bij screenshot 2?

  3.   
    Mattmerize's avatar

    ”Maffia173″ schreef, "1 vraagje, had het al een keer bij de trailer gezien
    Maar wat voor een dingen zitten aan zijn handen bij screenshot 2?"

    Dat zijn dus de Cestus, de leeuwenkoppen-bokshandschoenen. Korter bereik, maar als de vijanden eenmaal binnen bereik zijn, dan staat ze wat te wachten.

  4.   
    craz's avatar

    Gamer4Ever-NL schreef, "Déze game is de enkel de enige reden waarom ik een Playstation 3 heb aamgeschaft. 😛 "

    En kingdom hearts 3 alleen niks ervan op de e3 van ghoord 😥

  5.   
    ps3 gek's avatar

    Gamer4Ever-NL schreef, "Déze game is de enkel de enige reden waarom ik een Playstation 3 heb aamgeschaft. 😛 "

    Niet echt mijn genre. Ik heb hem gekocht vanwege Gran Tursimo!!! 😛 Er komen binnen een jaar ofzo echt veel goede ps3-exclusives uit: Uncharted 2, Ratchet and Clank blijft wel goed, God of War III, Gran Turismo 5, HEAVY RAIN, MAG en vats nog wel een paar die ik vergeet! 😉

  6.   
    Overload14's avatar

    Dit is de game waarom ik een Ps3 kocht 🙂

  7.   
    Dy-88's avatar

    Dit is écht een van mijn favoriete franchisers.
    ik hou van de oude tijd en de goden van de een beetje Romeinse-Griekse cultuur.
    en dit is zo’n game met een grafisch pareltje. echt die trailer deed me trillen van blijheid,
    DEZE GAME MOET IK GEWOON HEBBEN! 😀

  8.   
    Dr. D3nVil's avatar

    deze game is lekker ”hack and slash” dus lekker veel bloed en actie daar hou ik van 😉 😀

  9.   
    j_gamer's avatar

    i love it!!!!! 😛
    laat em maar snel komen

  10.   
    sebasiske's avatar

    mede voor deze game heb ik mijn ps3 gekocht .

    dit is een meestelijke game .
    laat maar komen

  11.   
    Jarno's avatar

    Heb vandaag God of War 3 besteld! Dit is gewoon een must have voor alle PS3 bezitters, echt te gaaf gewoon 8)!