Anno 1404

Liefhebbers van economy- en micromanagementgames hebben met series als The Settlers en Civilization weinig te klagen. Toch is er al jaren een andere grote speler actief, namelijk de Anno-reeks. Wij gingen eens aan de slag met een previewcode van Anno 1404.

Ik kan uren bezig zijn met kettingzagen in Gears of War, online knallen met Call of Duty 4: Modern Warfare, ledematen afschieten in Dead Space of uitgebreid hack-‘n-slashen met God of War. Toch heb ik ook altijd al een zwak gehad voor rustige games. Spellen waarbij je gewoon op een relaxte manier bezig bent en jezelf net zo gemakkelijk uren kunt verliezen in diverse mooie omgevingen en het opzetten en beheersen van een welvarende beschaving. The Settlers-serie geeft me dat gevoel, Civilization Revolution wist me zeker te boeien en ik heb er nu al veel vertrouwen in dat Anno 1404 mijn honger naar heerlijk ontspannen vermaak weer zal gaan stillen…

Lekker aan het managen

In de previewcode die we kregen, konden we aan de slag met de campaign van Anno 1404. Je begint met een bootje en beperkte grondstoffen, om vervolgens aan te meren en de eerste stappen te zetten naar wat straks de welvaart en het welzijn van jouw volk zal bepalen. Het gebruikelijke werk gaat van start: een marktplaats opbouwen, wat huisjes voor de mensen, houthakkershutten, een plek voor de visserij, enzovoort. Binnen de kortste keren ben je al lekker op weg met het bouwen van een levendig dorp.

Er zijn echter ook de bekende aspecten om op te letten. Zo heeft elk gebouw een weg nodig om te kunnen functioneren, moeten sommige bedrijven nog voorzien worden van bewerkt land voordat ze hun productie kunnen starten en ook moet er genoeg afvoer van alle producten zijn, want als de voorraadkamers overvol zijn, stagneert de productie. Op die manier ben je geheel volgens verwachting de boel lekker aan het managen.

Het eerste chapter zadelde ons op met een Lord, die ons verzocht hem te helpen bij het opbouwen van zijn kathedraal. Terwijl je eigen beschaving druk aan de weg timmert, hoef je immers zelf niet stil te zitten en kan je op zoek naar andere beschavingen of, zoals in dit geval, bepaalde objectives vervullen. En het mooiste is nog altijd om te ontdekken dat je zo weer een uur verder bent als je even rust neemt om je spel op te slaan.

Blije burgers

Het tweede chapter ging verder met het geven van orders, want deze keer werd om onze hulp gevraagd bij het opzetten van een leger. Op dit punt merk je ook dat behoeftes tijdens het spelen veranderen. Zo kunnen de mensen van een beschaving zichzelf ontwikkelen tot echte burgers of zelfs aristocraten, die zeker geen genoegen nemen met alleen wat water en vis.

Als je een nieuw niveau bereikt, komen er zodoende ook nieuwe mogelijkheden bij. Leg boomgaarden aan om cider te produceren, laat arbeiders hennep kweken om er kleding van te maken, zorg dat er bakstenen komen om betere wegen aan te leggen, et cetera. De bevolking vraagt er om, dus daar dien je dan ook aan te voldoen. Blije burgers leveren immers meer belastinggeld op en daar profiteer je zelf uiteindelijk weer van.

Erg veel sfeer

Als we Anno 1404 vergelijken met eerdere delen, dan valt allereerst te stellen dat de eilanden in dit nieuwste deel tot wel veertig procent groter zijn en dat we een geheel nieuwe beschaving mogen begroeten: de Oriënt. Deze Oosterse cultuur zorgt uiteraard voor nieuwe grondstoffen en andere technieken. Verbouw bijvoorbeeld amandelen of leg een irrigatiesysteem aan, waardoor dorre grond weer groen en vruchtbaar wordt. Er valt in elk geval genoeg te ontdekken.

En als je even extra wilt ontspannen, terwijl je zaakjes op orde zijn, dan bekijk je gewoon de activiteiten van je bevolking of het golven van de zee. Ook grafisch heeft Anno 1404 weer een stap vooruit gezet, waarbij de zee er nog mooier uitziet en kleding van de diverse personages realistisch beweegt. Het zijn minimale details, en voor liefhebbers van grafische topgames is het bijna lachwekkend, maar als je games als Anno een warm hart toedraagt, weet je dat juist zulke kleine elementen erg veel sfeer toevoegen.

Voorlopige conclusie

Het duurt nog een goede maand voordat Anno 1404 verschijnt, maar ik heb er nu al veel vertrouwen in dat er straks een heerlijke game bij zal komen voor mensen die houden van het rustige gamen, het bouwen van een welvarende stad en het verkennen van diverse unieke beschavingen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de monumentale gebouwen die je in fases kunt bouwen of het afdwingen van je wensen door soldaten ten strijde te laten trekken.

Grafisch ziet het er allemaal weer wat mooier uit en het is echt een prima methode om even tot rust te komen. De toevoeging van de Oriënt zorgt voor nog meer afwisseling en ik kijk er dan ook erg naar uit om straks de volledige versie te kunnen spelen.

  1.   
    JayRoen O’neal's avatar

    Dit lijkt me wel een leuke game..
    Altijd goed vermaakt met de andere delen 🙂

  2.   
    gebruiker50081's avatar

    Ik kan me echt niet meer herrineren hoe die game was 😛 Maar aan de preview te zien zeker de moeite waard 🙂

  3.   
    Sacul's avatar

    Jep, erg leuke game. Ik heb meegedaan aan de closed betà. Het speelt net zo vertrouwd als Anno 1701, maar dan weer een andere tijd. En met meer mogelijkheden 🙂

  4.   
    cyberman12's avatar

    Hoop niet dat het teveel lijkt op anno 1701 wat de screenshots me wel doen vermoeden.

  5.   
    ExtremeDotCom's avatar

    van zulke games hou ik nu eens van!:P
    Mare op welke platformen komt hij uit?

  6.   
    caesar P.'s avatar

    ik ben ervan overtuigd dat het een goede game wordt zeker omdat ik graag strategy speel 😀

  7.   
    7lotus94's avatar

    Ja, deze lijkt me erg leuk, en ga ik denk ik ook wel halen! 🙂

  8.   
    michael88's avatar

    mm heb anno op de ds en vind t leuk als ik mn laptop niet in de buurt heb zoals op vakantie. dit lijk t me wel een lkeuke voor de pc. ziet r egt vet uit. als ie amaar niet te veel jkost. hou meer van shooters

  9.   
    RemcoM94's avatar

    Ik heb nog nooit en Anno game gespeeld ( 😳 ) maar deze g k wel ff kope 😀 als ie uit is dan…

  10.   
    Chikin's avatar

    Ik heb Anno ook nog nooit gespeeld maar zo te zien aan jullie reacties is het een leuke game 😀

  11.   
    Carmen07's avatar

    Mooie preview, deze ga ik straks zeker halen. 🙂

  12.   
    JayRoen O’neal's avatar

    Hij is echt top, heb hem donderdag gehaald, en vrijdag even gespeeld. Mooie Game.. Alleen je moet die Orient wel gebruiken om verder te komen. Je kan dus niet zelf even wat regelen op één van je eilanden voor specerijen want je kent de bouwstijl van de Orient dan niet.

    Goed uitgewerkte game, en de havens zijn prachtig om te bouwen!

  13.   
    depotop3's avatar

    ik heb alle andere games hiervan al gespeeld maar zoals ik het hoor was er geen een zo goed als deze

    bedankt voor het maken van deze game 😀

  14.   
    Memphiz's avatar

    Eerste keer dat ik zo’n soort game speel maar zeker de moeite waart!:P