Anno 1404

Nog niet zo lang geleden had ik het genoegen om een preview code van Anno 1404 te mogen spelen. Toen smaakte het al naar meer en meer kreeg ik, in de vorm van de volledige versie die mijn verwachtingen meer dan waar weet te maken. Lees meer in deze review…

Nog niet zo heel lang geleden heb ik me goed vermaakt met games als Civilization Revolution en The Settlers VI. Twee andere series binnen het genre waartoe ook de Anno-franchise behoort. Ze bieden allen vrij rustgevend vermaak en je kunt er echt zonder problemen uren zoet mee zijn. Toch bewandelt Anno 1404 een veel uitgebreider pad dan eerder genoemde titels en dat viel tijdens het spelen van de volledige versie goed in de smaak.

Diepgang en complexiteit

Anno 1404 draait net zoals zijn voorgangers om het verkennen van de wereld die centraal staat in het spel en zorgen dat je een gezonde en gelukkige kolonie opbouwt. Het achterliggende verhaal is nog altijd erg luchtig gehouden, wat in dit genre ook niet echt een probleem is. Twee belangrijke figuren hebben minder prettige plannen met de wereld en de mensen, en wij mogen daar een stokje voor steken. De keizer is zelf niet in staat om in actie te komen, want hij ligt ziek op bed, geveld door een nogal vreemde ziekte. Kortom, wij mogen de beste man eens gaan helpen door de wijde wereld in te trekken en aan een succesvolle beschaving te werken.

Het fijne van de Anno-gameplay is wat mij betreft absoluut de diepgang en complexiteit. In het begin zijn je burgers snel tevreden met wat brood en vis, wat zonder al teveel tussenstappen te verzorgen is. Als je echter steeds meer mensen aan weet te trekken en er ook voor zorgt dat je onderdanen niet alleen maar kolonisten zijn maar op den duur zelfs edelmannen, dan komt er toch heel wat meer bij kijken om iedereen tevreden te houden.

Bier moet gebrouwen worden, kruidentuinen zijn nodig om voor de vereiste ingrediënten te zorgen, er moeten genoeg kroegen zijn om die goudgele rakkers aan de man te brengen, enzovoort. En dan hebben we het dus alleen nog maar over een vrij eenvoudig proces als het verzorgen van bier. Op eenzelfde manier moet je voor kleding zorgen, genoeg kapellen bouwen zodat je bevolking niet van hun geloof valt en zo kan ik nog wel even door gaan. Het wordt helemaal leuk als je met de nieuwe cultuur van Anno 1404 in aanraking komt…

Een stuk aangenamer

Naast je eigen, Westerse wereld draait Anno 1404 namelijk ook om de Oriënt, wat zo’n beetje te zien is als de Arabische wereld. Het is niet alleen gezellig om bij de plaatselijke sultan op de koffie te gaan, want het biedt ook de mogelijkheid tot zeer lucratieve handelsroutes. Zo beschikt de Oriënt over andere gebouwen en grondstoffen, die je zult moeten importeren om je eigen bevolking tevreden te houden en je metropool verder uit te breiden. Op deze manier ontstaat na enige tijd spelen vanzelf een mix van de twee culturen.

Het deed me overigens goed om tijdens het spelen te merken dat men zeker niet zomaar een kloon van Anno 1701 heeft gemaakt. Er zijn namelijk wel degelijk diverse aanpassingen doorgevoerd die het spelen een stuk aangenamer maken. Zo kan je nu veel uitgebreider je havens bouwen en beheren, wat uiteraard nodig is om voor een goede aanvoer van geïmporteerde spullen te zorgen. Daarnaast is ook de kaart van de wereld erg vlot te gebruiken, zodat je erg gemakkelijk handelsroutes kunt instellen voor diverse schepen en tussentijds ook nog dingen kunt wijzigen, mocht dat nodig zijn. Het is niet dat deze zaken vroeger niet goed werkten, maar het viel tijdens het spelen van Anno 1404 simpelweg op dat het nu gewoon een stuk beter is. Hulde voor de ontwikkelaar dus!

Niveau

Wat betreft de spelmodi is er natuurlijk de gewone campaign, waarbij je dus het verhaal van de zieke keizer op de achtergrond laat beleven. Daarnaast kan je ook nog een zestal scenario’s beleven, die je in wisselende omstandigheden een aantal doelstellingen voorschotelen, en ook is er de bekende Continuous Game. In deze laatste modus kan je zelf allerlei variabelen aanpassen, zoals het niveau van tegenstanders, hoe de wereld erbij ligt en nog veel meer.

Wat me wel heeft verbaasd, in minder positieve zin, is de multiplayer. Deze schittert namelijk door afwezigheid. Kon je vroeger nog aan de slag met een LAN-potje of andere gezamenlijke spelvormen, daar moeten we het nu doen met de briljante optie om screenshots te delen. Inderdaad, die functionaliteit waar we sinds de vorige eeuw al op wachten, die ongekend populaire vorm van interactie, die… het moge duidelijk zijn dat ik dit met enig sarcasme schrijf. Het is gewoon ontzettend jammer dat er geen multiplayer is en ik vraag me af wat hier de reden voor is geweest. Voor mij is het gemis niet heel groot, aangezien ik me vrijwel altijd volledig richt op de singleplayer, maar ik kan me goed voorstellen dat er genoeg mensen zijn die Anno 1404 graag met of tegen een vriend hadden gespeeld.

Conclusie

Anno 1404 voldoet volledig aan al mijn verwachtingen. Het spel ziet er prima uit, is heel sfeervol en kent de echte Anno-gameplay, waarbij er diverse handige aanpassingen zijn doorgevoerd. Zo is de map nog prettiger te gebruiken, zijn de opties voor havens en handelsroutes interessanter geworden en voegt de Oriënt als nieuwe cultuur ook echt wat toe aan het spel.

Het is jammer dat de game het zonder een multiplayer moet doen, maar dat mag wat mij betreft de pret en het eindcijfer zeker niet drukken. Dat zou de klasse van de singleplayer namelijk veel te kort doen. Zodoende sturen we Anno 1404 met een dikverdiende 9 weer terug naar de kolonie.

 1.   
  Spam-Fischer's avatar

  volgens mij lijd dit spel erg veel frustratie op:(

 2.   
  ChielB's avatar

  Misschien dat het even vervelend is als je getroffen wordt door een natuurramp, maar verder speelt het gewoon heerlijk weg. Echt een uitgebreide, relaxte game dus zeker een aanrader voor liefhebbers van dit soort games. Vandaar ook een topcijfer. 🙂

 3.   
  Overload14's avatar

  ik denk toch dat ik met men centjes Socom Confrontation ga kope.
  Off topic : Waarom was daar geen revieuw van?

 4.   
  Killinstinct's avatar

  Vet een nieuwe ANNO, die komt binnenkort zeker op mijn pc te staan, alleen jammer van de MP. Ik speel graag spellen samen met mn broer.

 5.   
  JayRoen O’neal's avatar

  Ik had ook graag een Sandbox gezien om gewoon even snel een stad in elkaar te flansen voor het mooi.. Maar je kan natuurlijk ook niet alles hebben

 6.   
  Aftermath's avatar

  Kon je vroeger nog aan de slag met een LAN-potje of andere gezamenlijke spelvormen, daar moeten we het nu doen met de briljante optie om screenshots te delen.

  haha nice 😆

 7.   
  joramovic's avatar

  Sergeant Van de Graaf schreef, "Ik had ook graag een Sandbox gezien om gewoon even snel een stad in elkaar te flansen voor het mooi.. Maar je kan natuurlijk ook niet alles hebben"

  Continuous Game. In deze laatste modus kan je zelf allerlei variabelen aanpassen, zoals het niveau van tegenstanders, hoe de wereld erbij ligt en nog veel meer.

  Is dit niet een soort van sandbox?

 8.   
  nickykolkie's avatar

  ik word met 1701 echt gek als sommige spullen moeilijk te maken zijn en dat ze niet bebouwbaar zijn op me eiland en als ik dan geen geld meer heb is dat pas klote ik kan die andere lui voor geld vragen maar als ik in de min sta is het zo weer weg

 9.   
  JayRoen O’neal's avatar

  ChielB schreef, "Kwestie van goed managen en genoeg belasting heffen. 😉

  @Joramovic: dat is inderdaad een soort sandbox. Vrij kan je kiezen hoe je alles vorm geeft qua regels en wereld en dan kun je gewoon vrij bezig. 🙂 "

  Ik bedoelde meer een mode waar alles zoiets als gratis is. Beetje noobish, maar wel grappig als je bijvoorbeeld vanaf het begin de grootste gebouwen uit de grond kan stampen voor je nederzetting 😛

 10.   
  Machtaman's avatar

  Kheb hem al

 11.   
  X-doos's avatar

  Overload14″]ik denk toch dat ik met men centjes Socom Confrontation ga kope.
  Off topic : Waarom was daar geen revieuw van?[/quote]

  Die is online-only 😀

  [quote=”bramski schreef, "Mooi, maar ik denk niet dat ik hem ga kopen"

  Hoe kun je dan cijfers geven?

 12.   
  bramski's avatar

  Mooi, maar ik denk niet dat ik hem ga kopen

 13.   
  dravile's avatar

  Ik heb 1604 en 1704 ook en deze is net zo leuk 🙄

 14.   
  poestie's avatar

  Lijkt me misschien wel leuk.
  Maar wat is de bedoeling van het spel eigenlijk? Kan je het uitspelen ofzo of moet je gewoon bepaalde ‘rondes’ winnen? 😕

 15.   
  ChielB's avatar

  In de campaign zal je bepaalde doelstellingen moeten behalen om verder te komen. In scenario’s of een continuous game kan je (grotendeels) zelf bepalen wat er nodig is om een potje te winnen.

 16.   
  Memphiz's avatar

  Ziet er goed uit, misschien toch maar halen 😳

 17.   
  Fox's avatar

  eindelijk weer zo spel waar je jaren mee door kan , en dat zonder de hele tijd op new te beginnen

 18.   
  WiggerSL's avatar

  Dit lijkt me een geweldige game! vrijdag ligt hij naast m’n pc en blijf ik er heel het weekend achter zitten!! ff nolive’en voor ik weer naar school moet!!!!!

  Grtz,,

 19.   
  ffrraannkk22's avatar

  is er eigenlijk nog wel een optie voor het maken van legers of is het alleen maar bouwen en handelen? 😕

 20.   
  Sa.'s avatar

  best cool

 21.   
  darkjim's avatar

  Best leuke game hoor 8)