Case Closed: The Mirapolis Investigation

Naruto en Bleach zijn vrij bekend anime’s uit het land van de rijzende zon en met enige regelmaat komen hier games van uit. De anime Detective Conan is hier echter een stuk minder bekend. Ook van deze anime komt nu een game uit, waarvan je hier de review kunt lezen.

De anime Case Closed draait om Conan, een 16-jarige detective die door een aanslag op zijn leven terug is veranderd naar zijn 10-jarige zelf. Uiteraard houdt dit hem niet tegen om alsnog allerlei vreemde zaakjes op te lossen. Als tien-jarige moet je dingen echter een tikkeltje anders aanpakken dan een zestien-jarige, wat zorgt voor aparte situaties.

Mini-games

Waar je bij Naruto-games en Bleach-games vaak toch wel wat voorkennis moet hebben van de bijbehorende manga’s en anime’s, is dit bij Case Closed: The Mirapolis Investigation niet het geval. Voor mensen die niks van de Case Closed-manga weten is dit heel erg prettig, omdat je hierdoor het hele verhaal gewoon kunt begrijpen zelfs als je nog nooit een van de mangaboekjes hebt gelezen of een van de anime afleveringen hebt gezien. Sommige verwijzingen krijg je uiteraard niet mee, maar dit voelt over het algemeen niet als een groot gemis.

In het begin van Case Closed: The Mirapolis Investigation moet je een aantal mini-games spelen, die vaak niet bijzonder origineel zijn. Het bekende whack-a-mole komt onder andere voorbij, net zoals een spel waarbij je robotjes neer moet schieten. De eerste van deze twee is vrij inspiratieloos en je kunt deze tot een goede einde brengen door je ogen dicht te doen en de Wii mote wild rond te zwiepen. High Score verzekerd.

Het tweede spel, waarin je robotsoldaatjes neer moet schieten met je Wii mote, vond ik ronduit irritant. De robotsoldaatjes lopen namelijk eerst een stukje over het scherm voordat ze hun standplaats hebben bereikt, waarvanuit ze op je beginnen te schieten. Wat hierbij erg irritant is, is dat je niet kunt schieten op de robotjes als ze nog niet op hun plek staan. Zelfs al lopen ze vlak voor je neus, dan nog kun je ze nog niet neerschieten. Voor de mini-games hoef je dit spel dus niet te kopen.

Cluelinken

Een belangrijk onderdeel van Case Closed: The Mirapolis Investigation is het cluelinken. Als eerste moet je proberen aanwijzingen te krijgen door met mensen te praten, waarna je deze aanwijzingen via een schema met elkaar kunt verbinden om zo meer duidelijkheid te krijgen en de juiste conclusies kunt trekken. Welke conclusies er getrokken moeten worden hangt natuurlijk af van het verhaal en hoewel dit vaak clichés opleverde waren er gelukkig ook wel wat verassingen. Een ander hulpmiddel dat Conan kan gebruiken is de relation chart, waarin je makkelijk kunt zien hoe de relaties tussen verschillende personages zijn.

Grafisch is het met Case Closed: The Mirapolis Investigation niet al te best gesteld. Het spel is grotendeels in 3D, met een paar stukjes tekenfilm en enkele illustraties. Deze stukjes tekenfilm en illustraties zien er goed uit, maar de 3D vormgeving juist weer niet. Een tijdje geleden heb ik ook Dragonball Origins voor de Nintendo DS gereviewed en de kwaliteit van de graphics van dat spel en van Case Closed: The Mirapolis Investigation voor de Wii zijn zelfs ongeveer van hetzelfde niveau, waarbij de graphics van de DS-game er nog net iets beter uitzien. Het geluid is ook niet bepaald om over naar huis te schrijven omdat deze al vrij snel eentonig en saai wordt.

Conclusie

Case Closed: The Mirapolis Investigation is een spel waardoor mijn Wii ook spontaan in de recessie is geraakt. De mini-games zijn saai, de graphics van het niveau van een DS-game en het geluid is ook niet bepaald denderend. Het onderzoeken van zaken door middel van onder andere cluelinking is wel leuk, maar compenseert niet de vele minpunten van dit spel.

Meer Case Closed: The Mirapolis Investigation

  1.   
    LouisvanGaal's avatar

    Lijkt me een slehct game als ik de cijvers zie. 😕