Football Manager Live

Football Manager is inmiddels uitgegroeid tot een franchise met een grote groep fans en levert elk jaar weer de beste managersim af. Men vond dat er ruimte was voor een spin-off, die nu in de winkels ligt onder de naam Football Manager Live.

Massively Multiplayer Online

Inhoudelijk gezien is de managementgameplay van Football Manager Live qua opzet haast identiek aan die van Football Manager 2009. Meer informatie daarover is te vinden in onze Football Manager 2009-review van eind vorig jaar, zodat er in deze recensie des te meer ruimte over blijft om te schrijven over dé belangrijke extra die Football Manager Live te bieden heeft.

Dat is online gameplay. In Football Manager Live is het namelijk mogelijk om via internet tegen andere managers te spelen, om te bepalen wie de beste coach is. Aangezien dit tegen vele duizenden andere spelers gebeurt, zou je Football Manager Live in kunnen delen bij de massively multiplayer online games.

Geen licenties

Logischerwijs is Football Manager Live veel uitgebreider dan deze gratis spelletjes. Ten eerste ligt Football Manager Live gewoon voor de volle prijs van veertig euro in de winkels, ten tweede zit er -gezien het MMO-karakter van het spel- ook een maandelijks abonnementsgeld van zo’n zes euro aan vast. De globale opzet is echter hetzelfde. Als speler ga jij online en kun je meedoen met verschillende competities. Deze competities worden opgevuld met andere spelers, zodat alle vijftien tot twintig clubs uiteindelijk hun eigen trainer van vlees en bloed hebben.

Om het voor iedere speler interessant gehouden, heeft de ontwikkelaar bewust besloten om geen echtbestaande voetbalclubs in het spel te verwerken. Zou je bijvoorbeeld met twintig man de Engelse Premier League naspelen, dan zal iedereen graag Manchester United, Liverpool, Chelsea of Arsenal willen coachen en raken trainervacatures voor mindere verenigingen als West Bromwich Albion en Stoke City natuurlijk slecht gevuld. Aangezien Sports Interactive normaal gesproken geen problemen heeft om de rechten binnen te krijgen, zal het waarschijnlijk een weloverwogen keuze zijn om alleen fictieve clubs in het spel te verwerken.

Voetbalbonden

Wanneer je begint met spelen, maak je eerst je alter-ego aan en sluit je je aan bij een voetbalbond. Door deze keuze wordt bepaald wanneer jij je wedstrijden zal spelen. Om een zo goed mogelijk resultaat te halen zul je namelijk je wedstrijden live bij moeten wonen om, zoals een echte coach betaamt, je team aan te sturen, tactieken aan te passen en spelers te wisselen. Dit is dus al een groot verschil met Online Soccer Manager en het levert meteen het grootste voordeel van Football Manager Live op; diepgang.

Er zitten echter ook nadelen aan vast. Het feit dat je achter je computer moet zitten wanneer jouw wedstrijden gespeeld worden, betekent dat je op vaste tijden online moet zijn. Dit is waar de eerder genoemde voetbalbonden om de hoek komen kijken. Deze bepalen namelijk wanneer de wedstrijden worden gespeeld. Zo is er een bond die wedstrijden vooral overdag afwerkt, ééntje die het juist ’s avonds doet en weer andere geven de voorkeur aan het weekend. Ook kun je aan de hand van deze voetbalbonden spelers zoeken van jouw eigen niveau. Sluit je je bijvoorbeeld aan bij de Casual Weekday Association, dan tref je spelers die voor de lol spelen en dat vooral doordeweeks doen.

Managen

Uiteraard ben je per dag meer kwijt dan alleen het twintigtal minuten dat nodig is om de wedstrijd in goede banen te leiden. Net zoals in de echte Football Manager-games is het namelijk net zo belangrijk, zo niet belangrijker om een goed geoliede machine van jouw voetbalclub te maken. Hierdoor is het spel per definitie al een stuk meer hardcore dan de genoemde gratis spelletjes op het web.

Je begint met honderdduizend pond op je bankrekening en zal daarmee spelers aan moeten trekken. Dat dit in de voetballerij geen groot bedrag is, moge duidelijk zijn. Je begint onderaan de ladder en door goede resultaten te boeken zal je bankrekening steeds vetter gespekt worden. Afhankelijk van je positie in de competitie ontvang je elke speelronde een bedrag, dat natuurlijk in salarissen gestoken moet worden, maar ook in dingen als scouting, trainingskampen, ontwikkeling van je club en het aantrekken van nieuwe spelers.

Helaas zijn al deze functies net iets minder uitgebreid dan in Football Manager 2009. Aan de ene kant is dit logisch, omdat er anders geen enkele reden meer zou zijn om het hoofdspel te halen en niet deze spin-off, aan de andere kant voel je je toch een beetje bekocht. Football Manager Live bevat bijvoorbeeld nog geen driedimensionaal wedstrijdaanzicht en ook andere mogelijkheden zijn net wat beperkter dan dat je gewend bent.

Toch is er wel een nieuwe feature te ontdekken, namelijk een role playing element. Wanneer je net begint als trainer en vers van de opleiding af komt, ben je natuurlijk nog lang niet zo goed als Rinus Michels, Ernst Happel of Sir Alex Ferguson. Daarom zit er een ervaringssysteem in het spel, waardoor je vaardigheden langzamerhand verbeteren. Dit zorgt voor een opvallend vlakke leercurve, zodat Football Manager Live voor nieuwelingen interessanter is dan het originele spel. Een nadeel is dat ervaren spelers niet meteen al hun kunsten kunnen vertonen, waardoor het spel een stuk minder diepgang voor ze biedt dan dat ze gewend zijn. Ben je namelijk een beginnende coach met weinig ervaring qua tactiek, dan zal Football Manager Live jou erg weinig mogelijkheden verschaffen om een spelersopstelling te maken. Hele andere games als FIFA 09 en Pro Evolution Soccer 2009 hebben op dat moment zelfs meer te bieden; verder dan wat spelers verschuiven gaat het niet. Gaandeweg zal je rating stijgen en kun je wel de meest ingewikkelde en doordachte tactieken op je team loslaten.

Conclusie

Football Manager Live biedt wat het genre nog miste; online play. Hoewel het idee totaal niet nieuw is, voelt het wel innovatief aan en het speelt erg lekker, vooral voor gamers die nog geen jarenlange Football Manager-ervaring hebben. Jammer is wel dat het spel qua managen een stapje terug moet doen ten opzichte van het volledige spel, waardoor de echte fanaten deze versie misschien overslaan door gebrek aan dat laatste beetje diepgang.

De vraag of Football Manager Live de moeite waard is, is aan jou. Doordat de mogelijkheden minder uitgebreid zijn en ervaren spelers door het vaardighedensysteem minder in het voordeel zijn, zullen de Football Manager-extremisten het spel minder waarderen dan de game die ze op dit moment spelen. Casual gamers, aan de andere kant, hebben genoeg aan Hattrick en Online Soccer Manager. Wat als doelgroep overblijft is het segment wat daar tussen in zit. Deze zal bij zichzelf te rade moeten gaan of ze het de maandelijkse bijdrage waard vinden en of ze er voldoende tijd in kunnen steken.

Football Manager Live wordt verkocht voor €39,99, waarbij de eerste vier maanden abonnementsgeld zijn inbegrepen.

  1.   
    Dy-88's avatar

    grappig leuk idee, maar toch is het te saai en een afpakkertje…

  2.   
    Mmore's avatar

    Het idee is goed, de uitwerking minder. Ik had liever gezien dat ze de orginele teams, spelers en werelden uit FM2009 intact hielden. Dit zou het veel interessanter maken. Ik was het redelijk snel zat, terwijl ik toch wel een grote fan ben van de FM-reeks.