Review: Dead Space

Iets meer dan een jaar geleden deed EA ineens de nieuwe franchise Dead Space uit de doeken en al snel waren veel gamers erg enthousiast. Een spannende setting in de eenzame ruimte sprak tot de verbeelding en na het spelen van de uiteindelijke versie kunnen we het bevestigen: dit is horror van een ongekend niveau.

Alsof het toeval er mee speelde, knalde tijdens het opstarten van Dead Space de grote lamp op mijn kamer kapot. Zo’n lamp gaat natuurlijk wel vaker stuk na enige tijd, maar ik denk dat het zo bedoeld was. Een speling van het lot, een subtiele hint. Actievolle horrorgames moet je immers niet midden op de dag spelen, je moet zelf extra sfeer maken voor nog meer beleving. Een extra donkere omgeving, telefoon uit, geluid goed hard en afwachten wat dit spannende avontuur zal brengen.

Afschieten

Het verhaal van Dead Space plaatst je in de schoenen van monteur Isaac Clarke, een doorsnee man die mee is genomen op weg naar het ruimteschip Ishimura. In de toekomst is de mensheid namelijk begonnen met het delven van grondstoffen op andere planeten, waarvoor ruimteschepen ver weg het sterrenstelsel zijn ingeschoten. De Ishimura zendt echter een noodsignaal uit en voor je het weet breekt de bekende pleuris uit. De bemanning is uitgemoord en gemuteerd tot bloeddorstige Necromorphs. Aan jou, Isaac, de taak om weer van het vervloekte ruimteschip af te komen en als het even kan samen met de schone Nicole, die mogelijk ergens nog in leven is.

Eigenlijk een erg standaard verhaal, zeker voor fans van sci-fi horrorfilms. Toch maakt dit voor Dead Space niets uit, want het verhaal biedt simpelweg een omhulsel voor een geweldige, spannende trip. Zo schakel je vijanden niet uit door ze in hun kop of romp te schieten, want het afschieten van ledematen is veel effectiever. Het scheelt ook nog eens munitie als je tegenstanders zo snel mogelijk dood laat bloeden. Hierbij heb je een heerlijk arsenaal aan wapens tot je beschikking, al is het formeel eigenlijk gereedschap van de mijnwerkers waar je mee aan de slag gaat. Een plasma-snijder, vlammenwerper, line gun, disc ripper… allemaal heerlijke wapens om gemuteerde armen en benen mee los te krijgen.

Schrikken en aanvallen

Het is echter niet zo dat we hier met Doom in de ruimte te maken hebben. Dead Space heeft veel meer stijl en klasse, maar vooral ook sfeer. De camera hangt iets achter Isaac, zodat je jezelf altijd in beeld hebt, inclusief een stuk van de omgeving. Daarnaast is het tempo van de game een stuk lager, wat perfect bijdraagt aan een spannend gevoel de hele tijd. Je kunt wel sprinten, maar dan kan je niet schieten. Dit zorgt er voor dat je regelmatig in alle voorzichtigheid je wapen paraat houdt als je weer door een deur gaat of ergens een hoek om moet. Daar komt bij dat het schieten niet een kwestie is van één druk op de knop, maar juist een combinatie van L1 (wapen gereed houden) en R1 of R2. Het voelt in het begin misschien wat omslachtig, een beetje traag zelfs, maar het went erg snel en draagt ook bij aan de totale beleving. Je zult dan ook niet hersenloos knallen zoals in een gemiddelde on-rails shooter het geval is.

Al deze spanning wordt uitmuntend opgebouwd dankzij heerlijke graphics en een geweldig geluid. De omgevingen zitten vol detail, stralen veel sfeer uit en zeker de levels zonder zwaartekracht zijn een lust voor het oog. Niet dat je veel tijd hebt om rustig rond te kijken, want er liggen altijd wel Necromorphs ergens op de loer om je te laten schrikken en aan te vallen. Onheilspellende geluiden, sterke effecten en een goede verzorging van de voice actors zorgen voor een heerlijk totaalplaatje. Ook het ontbreken van een HUD zorgt er voor dat je zonder afleiding bezig kunt gaan en blijven. Alle benodigde informatie over resterende kogels en health kan je van je wapen of pak aflezen.

Credits

Dat Dead Space niet simpelweg een shooter is, blijkt tevens uit de mogelijkheden tot upgraden en het verkrijgen van nieuwe wapens. Op diverse plekken in de levels vind je namelijk benches, werktafels die Isaac in staat stellen om wapens te verbeteren. Hiertoe dien je wel een kleine upgrade-tree te volgen, waarbij je kunt kiezen om wapens bijvoorbeeld te verbeteren op het gebied van kracht, magazijngrootte en snelheid van herladen. Wil je echter geheel nieuwe wapens toevoegen? Dan moet je genoeg credits hebben gevonden aan boord van het ruimteschip, zodat je in de diverse stores nieuwe wapens, munitie en health kunt kopen.

Er zit zelfs een kleine hoeveelheid puzzelwerk in Dead Space verwerkt, want je krijgt al snel de beschikking over de modules ‘stasis’ en ‘telekinese’. Met de eerste kan je objecten of vijanden vertragen en de tweede stelt je in staat om voorwerpen op afstand te verplaatsen. Heel uitgebreid zijn de puzzels nooit, maar dat is ook niet nodig in een dergelijke horrorgame. Het is gewoon een stukje afwisseling. Op het gebied van gameplay komt er nog wat extra afwisseling dankzij de (overigens vrij pittige) levels zonder zwaartekracht en het moment dat je zelfs achter een turret mag plaatsnemen. Je hoeft overigens nooit bang te zijn dat je de weg kwijt zult raken, want een simpele druk op de rechter analoge stick zorgt voor een handige laserstraal op de grond die je de juiste richting opstuurt.

Goed mikken

Als we een beetje kritisch zijn, dan komen er nog wel enkele minpunten aan het licht. Zo moet Dead Space het zonder co-op of multiplayer stellen, maar eerlijk gezegd vind ik dat ook totaal niet bij de game passen en is het ook geen groot gemis. In ongeveer 10 tot 12 uur speel je de game op een gemiddelde moeilijkheidsgraad wel uit, terwijl je op de hogere niveaus toch snel richting de 14 à 15 uur zal gaan. Zeker de ‘impossible mode’, die je verdient na het uitspelen van de game, zal je wel langer bezig kunnen houden.

Ook de opdrachten die je tijdens je avontuur moet vervullen zijn niet bijzonder origineel. Veelal is het een kwestie van de juiste schakelaar of sleutel vinden, voordat je naar een nieuw deel van het level kunt gaan. En als toegift om nog een klein minpunt te bedenken is ook de melee combat niet helemaal optimaal te benutten. Het uitdelen van een flinke mep of trap kan soms wat moeizaam gaan doordat je goed moet mikken om een object of tegenstander te raken. Het schieten van enige afstand verdient dus wel de aanbeveling.

Conclusie

Dead Space is een heerlijke horrorgame geworden die een ontzettend lekker totaalplaatje op het scherm tovert. De gameplay is fris gehouden doordat je vijanden alleen uit kunt schakelen door ze grondig te verminken en ook het rustige tempo van de game en de afwezigheid van een HUD dragen bij aan een spannende ervaring.

Grafisch is het allemaal prima verzorgd en vooral op het gebied van geluid weet Dead Space echt te excelleren. Een prima voice cast, goede geluidseffecten en passende muziek zorgen er voor dat je constant in spanning wordt gehouden, angstig en alert om te ontdekken wat je steeds weer te wachten staat.

De game kent geen multiplayer of co-op, maar biedt met alleen een singleplayer voldoende entertainment. Ben je niet bang om eens goed te schrikken en sta je open voor een bijzonder avontuur in de ruimte? Zorg dan dat je Dead Space spoedig in je console kunt schuiven, daar ga je zeker geen spijt van krijgen.

 1.   
  Tollos's avatar

  niet egt mijn game, goeie review trouwens 😉

 2.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ben benieuwd of deze game op de PC ook goed werkt, niet dat het weer zoon irritante port is met bagger besturing 😉

 3.   
  gebruiker50081's avatar

  Mooie revieuw, al heb ik het niet zo op horror games. Toch heb ik er wat van gezien op Gamtetrailers tv en het is grafisch erg goed 🙂

 4.   
  craz's avatar

  ”Carmen07″ schreef, "Oeh klinkt eng! 😀 Dat ledematen afschieten en veel spanning met geluiden. 😛 "

  jaaah 😆

 5.   
  Darkknight's avatar

  super veet 😀

 6.   
  Overload14's avatar

  9.5 ;O deze game gak mss toch kope

 7.   
  NightHawk's avatar

  ‘k heb de game ff bij mij buur gespeeld en damn, wat was ie focking eng

 8.   
  Rickass93's avatar

  Zo dan wat een cijfers! 😮

 9.   
  Tom's avatar

  TheDude schreef, "Of koop een X360 controller en sluit die aan op je PC. Werkt voor veel games geweldig. :)"

  Xbox 360 controllers for Windows vindt je tegenwoordig lang niet zo snel meer. De controller connector wordt daarvoor in de plaats veel aangeboden, maar die kent ook enkele hick-ups. Eenmaal werkende is zo’n connector toch wel erg handig voor bepaalde games.

 10.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Ik heb de game, Ik heb me nog nooit zo erg de pleuris geschrokken!
  Het heeft goeie graphics,een goeie verhaal en een lekkere tempo.
  Voor mij is dit de beste horror-game van dit jaar (Volgend jaar word het vast Resident Evil 5!)

 11.   
  martyntjee's avatar

  OkkieBOOMER schreef, "Ik heb de game, Ik heb me nog nooit zo erg de pleuris geschrokken!
  Het heeft goeie graphics,een goeie verhaal en een lekkere tempo.
  Voor mij is dit de beste horror-game van dit jaar (Volgend jaar word het vast Resident Evil 5!)"

  ik heb het spel niet ( hoef het ook niet ben een angsthaas 😆 )
  maar die eerste zin denk ik wle met je eens 😮
  btw mooie review 🙂

 12.   
  whiteraven's avatar

  Looks Kinda Freaky …

 13.   
  gappower's avatar

  zalg game enzuu 😳

 14.   
  Rickass93's avatar

  OkkieBOOMER schreef, "Ik heb de game, Ik heb me nog nooit zo erg de pleuris geschrokken!
  Het heeft goeie graphics,een goeie verhaal en een lekkere tempo.
  Voor mij is dit de beste horror-game van dit jaar (Volgend jaar word het vast Resident Evil 5!)"

  Ik ben het volkomen met je eens! En ik ben ook een paar keer flink geschrokken! 😮

 15.   
  JonsoN's avatar

  Super spel!, lekker wreed en houd je continu in spanning, aanradertje dus, voor iedereen die van het horrorsci-fi genre houdt, en voor de rest natuurlijk ook.. 8)

 16.   
  TERRORJ's avatar

  Mensen die van ho®®o® houden een aanrader maar mij niet gezien, geef mij maar TOmbraider of Gta of COD of MoH of…..euhhhhhhhhhh 😛

 17.   
  dartaap's avatar

  Tharduz schreef, "

  ”TheDude” schreef, "Of koop een X360 controller en sluit die aan op je PC. Werkt voor veel games geweldig. :)"

  Xbox 360 controllers for Windows vindt je tegenwoordig lang niet zo snel meer. De controller connector wordt daarvoor in de plaats veel aangeboden, maar die kent ook enkele hick-ups. Eenmaal werkende is zo’n connector toch wel erg handig voor bepaalde games.

  "

  Ik gebruik gewoon altijd m’n xbox 360 controller op de PC, werkt prima bij mij.

 18.   
  lord ian's avatar

  heel griezelig maar heeeeeel leuk 😛

 19.   
  Mindfreekqqq10's avatar

  Wat een ongelooflijk spel, heb het gespeeld op de PC en het is zeker de moeite waard. Besturing is alleen wat vervelend, dat gaat wat sloom…..
  Hier heb ik met me vrienden veel plezier mee gehad! We schrokken soms echt heel erg, en na een paar uur spelen moet je even bijkomen van alle ellende! Vooral de laatste 3 chapters vind ik geniaal!! Super spannend, en je hebt heel veel monsters!