WipEout HD

Het is snel, het is flitsend en het is vooral de grote smaakmaker op dit moment in de PlayStation Store. Wat dat is? WipEout HD natuurlijk, de ultieme futuristische racegame van dit moment!

Voor gamers die al wat langer bekend zijn met de producten van Sony, is WipEout geen onbekende naam. In vroeger tijden zagen we al diverse WipEout-titels voorbij komen op onder andere de PlayStation en PlayStation 2. Meer recent in het geheugen liggen de versies Pure en Pulse voor de PlayStation Portable en uiteraard mocht ook de PlayStation 3 niet verstoken blijven van het fenomeen WipEout. En ondanks dat we hier te maken hebben met een downloadbare game, is WipEout HD volwassen in elke vorm.

Soepel

WipEout HD draait nog altijd om het racen met blitse, zwevende voertuigen op de meest futuristische banen. Hier komt wel het eerste addertje onder het gras aan het licht, want de banen waarop je gaat racen zijn opgepoetste versies van reeds bestaande tracks. Als je Pure en Pulse op de PSP hebt gespeeld, dan is er weinig nieuws onder de zon. Het zijn geen volledige 1-op-1 overzettingen geworden, maar er kan dus niet gesproken worden van echt nieuwe banen.

Toch maakt de hele presentatie van de game heel veel goed. In een werkelijk adembenemende 1080p-resolutie en met een bijzonder soepele framerate van 60 frames per seconde, kan zeker worden gesproken van een ‘echte HD-ervaring’. WipEout HD ademt gewoon die soepele gameplay uit en dat merk je tijdens het racen.

Prestaties

Het racen kan op den duur behoorlijk pittig worden. Ondanks de arcade-insteek is WipEout zeker geen spel om even snel doorheen te razen en binnen de kortste keren alle spelmodi uitgespeeld te hebben. In het begin is het niet een hele grote kunst om goede resultaten te boeken, maar je zult echt flink aan de bak moeten om die prestaties in de latere stadia te evenaren.

Uiteraard zijn ook de diverse items die je kunt bemachtigen door over bepaalde vlakken op de baan te sturen weer aanwezig. Raketten, mijnen, lasers, stralen om energie van je tegenstanders te stelen (de Leech Beam)… het is allemaal van de partij. Op papier een bijzonder simpele gameplay, maar in de praktijk levert het races op vol adrenaline en sensatie. Daarnaast zorgt de pittige AI ervoor dat je zeker niet zomaar de punten cadeau zult krijgen, dus voor de hardcore-gamer is er zeker genoeg te beleven.

Zoals gezegd is het naar mate de game vordert steeds lastiger om goede resultaten te behalen, mits je zelf ook niet beter wordt. In het begin kan de stuurhulp wel handig zijn om goed over de baan te racen, maar al snel moet je toch goed onder de knie hebben hoe je bijvoorbeeld een boost kunt krijgen door het uitvoeren van een kurkentrekker en hoe je zo snel mogelijk door bochten kunt razen.

Genieten

Naast het gewone racen heb je ook nog bekende spelmodi als toernooien, time trials om een aantal ronden zo snel mogelijk af te leggen en speed laps, waarbij je één rondje zo snel mogelijk moet voltooien. Persoonlijk vond ik offline de Zone modus erg vermakelijk. Hierbij neemt je voertuig automatisch in snelheid toe en dien je zelf zo lang mogelijk je ruimteschip in leven te houden, puur door goede stuurmanskunst. Zodra je zwevende voertuig teveel schade heeft opgelopen maakt een explosie een abrupt einde aan je race. Na elke ‘zone’ krijgt de baan een nieuwe kleur, wat een mooi visueel plaatje oplevert. Niet geheel verrassend bepaalt het aantal zones je prestatie.

Ook online is veel vermaak te vinden, al kent WipEout HD nog wel enkele foutjes. Er schijnen problemen te zijn als je een te grote vriendenlijst hebt, maar Sony heeft laten weten hier hard aan te werken. Het aantal spelmodi online is helaas wat beperkt, wat toch wel een kleine tegenvaller is. Dit neemt echter niet weg dat het racen tegen andere gamers gewoon heel tof is, zeker als je met wat vrienden de strijd aan wilt gaan.

Ten slotte is er ook nog de typische soundtrack van WipEout HD. Lekkere nummers die het tempo goed ondersteunen, maar voor de liefhebber kan je ook gewoon je eigen afspeellijst aanmaken en naar je eigen favoriete muziek luisteren tijdens het racen. Als dat niet genieten is…

Conclusie

WipEout HD is momenteel gewoon de grote knaller van de PlayStation Store en dat is meer dan terecht. Voor slechts €17,99 haal je een racegame in huis waar je nog heel veel plezier aan zult beleven. Grafisch is het werkelijk prachtig, met 1080p-resolutie en een uiterst soepele framerate. Daar komt nog eens een heerlijke soundtrack overheen, die je zelfs kunt vervangen door een persoonlijke afspeellijst met muziek naar keuze. Naast het spelen met twee personen in split-screen kan je ook met acht gamers online gaan racen, dus reden genoeg om WipEout HD zo spoedig mogelijk aan je collectie toe te voegen.

 1.   
  craz's avatar

  Lijkt me wel een vet spel 😀

 2.   
  )GN(-Erik's avatar

  yagamer schreef, "Lijkt me wel een vet spel 😀 "

  Zeker wel 😛 En dan vooral het beeld/geluid (sfeer) van deze game is vet 🙂

 3.   
  Mrn.'s avatar

  Lijkt me een goede game, waren ook goede oude tijden op de Playstation 1 😉 .

 4.   
  Overload14's avatar

  Ziet er echt mooi uit 😀

 5.   
  Erikgame's avatar

  Zie cijfers.

 6.   
  ps3 gek's avatar

  haha ik weet nog dat ik net als marintje al zei Wipe Out op de PSone speelde! 😆 Ziet er gaaf uit, mooie racebanen, ik denk alleen niet dat het een game is om te kopen. Ik houd meer van de games die zich in deze tijd afspelen. 😳

 7.   
  mitchelltje9's avatar

  cool 😀

 8.   
  perryv's avatar

  is die al uit??

 9.   
  °GN° Nyiri_001's avatar

  perryv schreef, "is die al uit??"

  Wist ik ook niet, maar koop hem lekker toch niet xD

 10.   
  Rock-in's avatar

  Hoe kun je het spel beoordelen, als je het nog niet gespeeld hebt?