Premier Manager 09

In het land van de voetbalgames is er FIFA en er is Pro Evolution Soccer. In het land van de voetbalmanagergames is er Football Manager en is er Football Manager. Concurrentie is er wel, maar kan kwalitatief gezien niet mee. Ook Premier Manager 09 brengt hier geen verandering in.

Twee kwartier

Belangrijk in een spel als dit is diepgang, maar bij het spelen van deze game stuitte ik al snel op de bodem. In perssheets die we bij het recensie-exemplaar ontvingen, werd trots vermeld dat Premier League 09 erg makkelijk op te pakken is en lekker speelt. De game is inderdaad makkelijk op te pakken, maar een verdere leercurve is totaal afwezig. Na een half uur heb je alle mogelijke features wel een keer gezien. Niet eindeloos sleutelen aan je opstelling, trainingsschema’s, talentenscouts en sponsordeals dus, maar slechts twee kwartier.

En ook al zou de mogelijkheid er zijn, dan was er nog geen echte reden om het te doen. Ik heb namelijk het gevoel dat potjes vaker worden beslist door het willekeurige dan door de achterliggende statistieken en reële kansen. Als absolute underdog gemakkelijk winnen van de competitieleider is net zo goed mogelijk als flink verliezen van het vierde van de F-jes van een club met welgeteld twee zitplekken en een worstenkraam langs de zijlijn.

Licenties

Ik heb gezocht en gezocht, maar in Premier Manager 09 kon ik niet terugvinden dat dit een onlangs uitgebracht computerspel is. De diepgang schiet te kort, de graphics zijn zelfs voor een managersim vér ondermaats en je plaatselijke waspoederamateurclub kent meer licenties. Spelen met een team uit de Eredivisie zit er bijvoorbeeld niet in. Mijns inziens is dit juist in een voetbalmanager een probleem, want de drang om een klein, onbekend clubje naar de Europese top te brengen is in een dergelijk spel groter dan bij een game als FIFA, om hopelijk duidelijke redenen.

Toch is het niet onoverkomelijk, want met voetbalteams uit de Britse Premier League heb ik me in andere voetbalgames altijd prima weten te vermaken. Toch is er zóveel mis met de licenties van Premier Manager 09 dat ze dit eigenlijk beter helemaal achterwege hadden kunnen laten. Spelers waarvan de rechten wel zijn verworven, zijn soms fout gespeld en hebben de verkeerde nationaliteit. Op zich heeft dat uiteraard geen invloed op de gameplay, maar wanneer middenvelders zijn ingedeeld in het hokje van de verdediging krab ik me toch even achter m’n oren.

Onlogisch en onduidelijk

Als je enthousiasme na de voorgaande alinea’s niet is weggeëbd, dan zijn er nog genoeg redenen om dat als nog weg te nemen. De presentatie lijkt namelijk nergens op. De menu’s zijn onoverzichtelijk, onlogisch ingedeeld en hebben de attractiviteit van een Jeu de Boules-baan in de Achterhoek. Wil je een speler transferen? Veel succes, want ik moest er echt de handleiding bij pakken om in het goede menu terecht te komen. Wil je weten hoe het met de statistieken van je spelers staat? Doe je best, want ik kon geen chocola maken van de vage weergave die je voorgeschoteld krijgt.

Ik heb laatst een hele mooie monitor gekocht van een ruime tweeëntwintig inch, maar Premier Manager 09 in volle glorie draaien zit er echt niet in. Zo is de minuscule resolutie van 800 bij 600 pixels het maximale wat uit het spel te persen is, waardoor de game alleen in windowed mode te spelen is, in een venster dus. Eeuwig zonde, want op deze manier is zelfs Online Soccer Manager nog interessanter.

Conclusie

Premier Manager 09 is een game die zich presenteert als een makkelijke voetbalmanager, maar in feite is het een oppervlakkig flashspelletje dat op CD is gezet. Ik overdrijf maar een klein beetje als ik zeg dat de Master League uit Pro Evolution Soccer net zoveel managementfuncties heeft als deze hele game.

Tel daar nog eens een karige licentiedatabase bij op, die ook nog eens heel slecht is uitgevoerd, gecombineerd met onoverzichtelijke menu’s waar je constant in verdwaald raakt en een irritante assistent-voetbalcoach om je ogen uit je kop voor te schamen. Nee, er is werkelijk geen één situatie te bedenken waarin een positief koopadvies voor Premier Manager 09 geldt.

Meer Premier Manager 09

 1.   
  Jarek's avatar

  Nee dit lijkt me niks.
  Ik wacht wel op Football manager 09 😀

 2.   
  Mrn.'s avatar

  Lijkt me ook niets. Football Manager blijf de beste 8) !

 3.   
  Julius's avatar

  wow zo’n laag cijfer heb ik niet vaak gezien 😕

 4.   
  °GN° Nyiri_001's avatar

  Ziet er maar saai uit… 😕

 5.   
  -050- Critical's avatar

  football managers is niet echt mijn ding maar dit spel is dus behoorlijk bagger als ik dit zo lees:) ik heb me wel vermaakt met football manager maar ik ga voor fifa en pes

  Goede review thumbs up! 8)

 6.   
  Jeva's avatar

  ”fantasygamer32″ schreef, "Nee dit lijkt me niks.
  Ik wacht wel op Football manager 09 :D"

  hehe 😛 ik ook.. deze zuigt

 7.   
  kelstar's avatar

  🙂 is een cool spel voor voetbal liefhebbers 🙂