Hands on: Heroes over Europe

Vlieggames hebben inmiddels een stevige voet aan de grond gezet als het om aparte genres gaat. Denk bijvoorbeeld aan Ace Combat, Ubisoft’s nieuwe game Hawx of het al langer bestaande Crimson Skies. Atari hoopt nu met Heroes over Europe een stukje van die voet op te eisen. Met gemeend enthousiasme liet developer Transmission Games ons zien waarom. En uiteraard namen we zelf de controller ook even ter hand.

Heroes over Europe speelt zich af ten tijde van de tweede wereldoorlog. Dit betekent dus, in tegenstelling tot een game als Ace Combat, dat dit geen game is waar sprake is van zoeken, locken, raket afvuren en kill. In die tijd moest men het vooral met machinegeweren doen, wat dus betekende dat een vliegenier vrij dicht achter zijn tegenstander moest zitten. Dat gevoel probeert Transmission Games te vangen in Heroes over Europe.

In een korte speelsessie liet … heel enthousiast zien hoe de game in elkaar zit. Met Heroes over Europe probeert men het authentieke WOII-sfeertje te benaderen. Dat betekent dus dat geallieerde Spitfires het opnemen tegen Duitse Stuka’s, terwijl ze de dreigende ladingen van B17-bommenwerpers moeten beschermen. De game speelt zich dan ook af in Europa (zoals de titel héél misschien al een beetje doet vermoeden), maar een Amerikaanse setting was ook niet weg geweest. Pearl Harbor had immers perfect in het rijtje luchtaanvallen gepast. Dit maal is de beurt echter aan Europa, wat betekent dat je je kist onder andere door de Franse Alpen en Londense wijken moet manoeuvreren. Dat was meteen iets waar men graag op hamerde: enkele (dus lang niet alle) gebieden zijn perfect nagemaakt. Helaas moesten we het met deze belofte stellen, want het enige level dat we te zien kregen was een erg saai zeelevel. Volgens Transmission is het echter wel degelijk mogelijk om kringetjes om de Big Ben te vliegen of de bruggetjes van de Theems aan te tikken.

Dogfights

Tot zover nog geen Bobby’s van dichtbij bekijken dus, maar voor een aardige indruk van de game voldeed het zeelevel. Hier was het de bedoeling om een squadron B17-bommenwerpers te ondersteunen richting Frankrijk. Middels de ‘pan’-functie liet de developer ons de omgeving en modellen van de vliegtuigen zien. De omgeving bestond dus uit een aantal weinig uitdagende wolken, waardoor enkel de vliegtuigen over bleven. Wij waren hier niet zo van onder de indruk als de overenthousiaste medewerker van Transmission . Nadat diegene uitgekwijld was na het in de hemel prijzen van de beoogde pracht en praal van zijn eigen game (“Ooooh would you just look at that, oooooh I love it”), kwam er actie in het spel. De aanval werd ingezet en aan mij werd na een korte demonstratie de controller overgelaten. Een ellenlange serie dogfights stond me te wachten.

Repetitief…
Vlieggames liggen mij best wel en ook Heroes over Europe wist me dus aardig te vermaken. Voor even dan. Het patroon was namelijk teveel hetzelfde: zoek een tegenstander, vlieg achter ‘m aan en haal hem neer. Repeat. Om dit proces enigszins interessanter te maken heeft Transmission een zogenaamde Ace Kill toegevoegd. Wanneer je jouw doelwit een tijdje in het visier hebt en de linkertrigger ingedrukt houdt, start de Ace Kill. Deze laat het scherm inzoomen op je target en ontbloot diens zwakke plekken door ze op te lichten. De gastank bijvoorbeeld is een instant kill uiteraard en zo zijn ook de vleugels en de motor achillespezen. Een leuke toevoeging, maar ook dit werd ik na vijf keer achter elkaar gebruikt te hebben al zat. Het is herhalend en op den duur niet leuk. Wellicht dat dit herhalende karakter nog eens (en misschien wel vooral) werd versterkt door de eentonige omgeving, maar ik kan me niet voorstellen dat dit lang leuk blijft.

Dom en slim
Niet echt leuk dus, die flying ducks uit de lucht schieten. Het merendeel is ontzettend dom en doet weinig tot niets terug. Slechts de squadron leaders zullen wat meer tegengas geven en de zogenaamde Aces moeten je het leven helemaal zuur maken. Hier hebben we helaas niets van terug gezien. Om de game wat interessanter te maken zul je toch echt online moeten. Dit kan in vier standaard speltypes, waaronder het welbekende deathmatch en team deathmatch. Ook online speelt de Ace Kill een grote rol, evenals de Evade cam. Laatstgenoemde is ook in singleplayer beschikbaar en wordt geactiveerd wanneer een tegenstander jou, Ace Killsgewijs, heeft gelocket. Met een snelle manoeuvre is het mogelijk om de dodelijke regen van kogels voor even te ontwijken. Wellicht dat dit de game, vooral online, wat interessanter weet te maken.

Voorlopige conclusie
Helaas heeft Heroes over Europe mij niet weten te overtuigen. De game zal veel mensen weten te vermaken, maar niet versteld doen staan. Wellicht dat de keuze van een zeelevel wat ongelukkig is geweest om iemand kennis te laten maken met deze game, wellicht dat dit level de start is van een climax. Het rondvliegen in Londen klinkt dan alweer een stuk interessanter, dus wie weet worden we ergens in 2009, wanneer de game uit komt, positief verrast.

  1.   
    Codename_black's avatar

    B-52?? man in die tijd hadden ze alleen b-17 bommenwerpers in europa! 😛 😛

  2.   
    )GN(-Erik's avatar

    Dan maar voor H.A.W.X gaan 😛

  3.   
    Tha Duck's avatar

    Scherp, Codename black! Denk dat die gast zich in z’n enthousiasme heeft versproken, want ik heb het nog als aantekening in m’n schriftje staan. 😛 Voor jou zal ik het even aanpassen. 😉

  4.   
    LXZ-76's avatar

    Hawx is niet van ea maar van Ubisoft

  5.   
    Syappie's avatar

    Codename_black schreef, "B-52?? man in die tijd hadden ze alleen b-17 bommenwerpers in europa! 😛 😛 "

    Avro Lancasters ook 8)

  6.   
    stormtrooper's avatar

    geen spel voor mij

  7.   
    LouisvanGaal's avatar

    de ps3 heeft beteren bestruing vint ik