Heroes over Europe

Een held, dat ben ik. Een held van Europa, omdat ik voor de tachtigste keer die moffen heb afgemaakt. Man to man, mano á mano, maar dan wel in de lucht, met mijn ronkende, knetterende oorlogsjager uit de jaren ’40. Oké, even is het leuk om de held uit te hangen in Heroes Over Europe, maar na deze review keer ik weer terug als de nuchtere anti-held van deze aardkloot.

Wereldoorlog II, versie tig

Start de motor van je gammele oorlogsvliegtuig, want we gaan op stap in Heroes Over Europe. Deze game leert je de ijle lucht kennen van ons Europa en dit doe je door vier campagnes te doorlopen met de nodige missies. Je zal spelen met een Brit, Nieuw-Zeelander en een Amerikaan en je hebt de keuze uit menig vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Een echt diep verhaal kun je niet verwachten in Heroes Over Europe, maar iedereen weet, in richtlijnen, wat er is gebeurd tussen 1939 en 1945.

De opstart van het spel begint met een sfeervol jaren ’40 stijl menu en tussen de missies door realistische, propaganda-achtige cutscenes. Je zou op dat moment denken dat het in-game ook erg spectaculair is, maar dat moet ik direct tegenspreken. De missies bestaan namelijk vooral uit het vernietigen en verpulveren van dikke bommenwerpers en jagers. De bommenwerper probeert jou echter uit te schakelen met een boordschutter, die vaak nog vrij goed kan richten ook. De jagers zijn tevens beesten. Ze jagen je werkelijk op en vliegen alle kanten uit.

More planes, Roger

Op je oorlogsvlieger heb je een paar heerlijke mitrailleurs zitten, die ook zeker krachtig zijn tegen vijanden. Grondtroepen zijn echter wat lastiger te raken en daarom heb je zo nu en dan de beschikking over bommen die je kunt laten droppen. Als je een beetje goed mikt, heb je de vijanden op de grond zo neer. Daarnaast word je soms de zee opgestuurd om schepen naar de eeuwige zeevelden te jagen, maar het is soms ook de bedoeling geallieerde schepen veilig de haven in te leiden. Om dat te kunnen voltooien, zul je eerst de zeemijnen tot ontploffing moeten brengen. Je zou denken dat Heroes Over Europe door deze verscheidene taken genoeg afwisseling en uitdaging schenkt, maar veel meer zit er niet in. Om de missies moeilijker te maken heeft ontwikkelaar Transmission Games niet meer gedaan dan extra vijanden op je af te sturen. Soms wemelt het van de vijandige jagers en bommenwerpers, terwijl je hooguit met een paar bondgenoten in de lucht hangt.

Geen keuzes tijdens je vliegkunsten

Je hebt de controls van de arcade vliegsimulator Heroes Over Europe vrij snel onder de knie, al blijft vlug draaien met zo’n apparaat soms een beetje stug gaan. Je denkt tevens dat je in de lucht ontzettend veel vrijheid hebt, maar schijnt bedriegt. Aan het begin van missies moet je soms naar een bepaalde plek vliegen, zoals een haven, om deze te beschermen. Je zal de bommenwerpers neer moeten halen voordat deze haven zelf het slachtoffer wordt. Het gekke is dat je werkelijk alléén die bommenwerpers kan selecteren en dus neerhalen. Ook al tollen er talloze jagers rond je reet, het is gewoonweg niet mogelijk eerst die vervelende, kleine krengen neer te halen om vervolgens met een rustiger gevoel de bommenjutters van hun vleugels te beroven. Dit systeem werkt erg benauwend en geeft je dus totaal geen gevoel van vrijheid. Het voordeel is wel dat je vliegtuig vanzelf gemaakt wordt als je even niet in de vuurlinie zit. Op die manier ben je niet snel verloren als de jagers je achterste doorboren.

Scherp oog met de Ace Kill

Een interessant concept aan deze game vind ik de Ace Kill. Het werkt heel eenvoudig. Hou een vijand in het vizier met je richtkruis en er loopt vanzelf een metertje vol. Is deze voor minimaal de helft gevuld, dan kun je de Ace Kill activeren. Bullet-time treedt in werking, de camera zoomt in en zwakke punten van een vliegtuig kleuren geel. Onderdelen als een motor, brandstoftanks, de piloot of de boordschutter zijn met deze speciale aanval te raken. Door de piloot van het leven te beroven stort ook direct het vliegtuig neer. Door de motoren uit te schakelen doe je er echter iets langer over. Het concept is inderdaad erg tof, maar de uitwerking had beter gekund. De Ace Kill ziet er keer op keer vet uit, maar is langzamer dan wanneer je de gewone mitrailleur gebruikt, aangezien de meter niet zo snel volloopt. Deze ludieke actie is dus eigenlijk alleen voor het spektakel en om wat Trophies/Achievements binnen te slepen. Daarnaast ben je, wanneer je mis schiet, even ver als voor de Ace Kill. Je komt weer in de reguliere in-game actie terecht en je moet dus wederom oriënteren waar je vijand zit.

Online oorlog

Er zijn in Heroes Over Europe niet veel spelers online te vinden, wat misschien wel terecht is. Transmission Games geeft op dit vlak namelijk geen uitgebreide actie, want na Deathmatch en Team Deathmatch is er niet veel meer te vinden. Je kunt met 16 man online, maar er zitten geen rangen in om hogerop te klimmen. Het gemakkelijke daarmee is dat je direct de beste luchtjager kunt kiezen en dit geeft nou niet echt motivatie om veel online te gaan vliegen. Beperkte opties, waardoor de balans een beetje verstopt zit.

Luchtig detail

Je merkt dat de ontwikkelaar niet veel geld heeft gestopt in het grafische aspect van de game. Er is weinig detail te vinden, het landschap ademt veelal levenloosheid uit en de gebouwen staan er vrij simpel bij. Echter, de omgevingen zien er af en toe nog wel sfeervol uit en de spanningen door een hoop vliegtuigen geeft soms toch een episch gevoel. Je bevindt je in historische gevechten en de chaos met zo veel ‘vogels’ in de lucht bezorgt een machtig gevoel. Vooral als je meerdere vliegtuigen op hun hielen zit en keihard naar beneden haalt. Bovendien zijn de dialogen van nodige humor voorzien, zowel voor een missie als tijdens en na een missie. Complimentjes waar je wel even van moet lachen. Meer (grafische) actie kun je helaas niet verwachten.

Conclusie

Jammer genoeg weet Heroes Over Europe niet genoeg te imponeren om het tot een goede game te kunnen bestempelen. Het spel heeft een aantal pieken door de toch wel enigszins epische gevechten in de lucht, maar verder zit er weinig structuur in de game, zonder al te veel uitdaging. Ik trap niet in het simpele concept van ‘hoe meer vijanden, hoe moeilijker’. De AI blijft even slim, of dom, gedurende het gehele spel. Ook op het gebied van graphics blijft Heroes Over Europe achter. Het is geen oerlelijke game, maar weet ook vrijwel geen indruk te maken.

Heroes Over Europe doet gewoon niets nieuws, niets groots en amper overweldigends. En die Tweede Wereldoorlog komt ons natuurlijk ook de strot uit. Nou ja, toch een kleine voldoende omdat de game wel geinig is.

 1.   
  LouisvanGaal's avatar

  Valt mee zo aan de cijfers te zien.:S

 2.   
  Dr. D3nVil's avatar

  niet echt mijn game 😳

 3.   
  nurie's avatar

  ben het niet eens met de motivaite, je moet jezelf niet dwingen om online te spelen, om te levelen, maar je moet het leuk vinden, enja ik zie dan dus ook geen motivatie om dit spel online te spelen

 4.   
  Sarge's avatar

  Zonde, had meer verwacht van deze game.

 5.   
  The Beaver's avatar

  een Erge strenge Beoordeling van mij, maar de Game vond Ik zelf gewoon Heroes over Epic failure om het zo maar te zeggen niks mis met de graphics niks mis met de Sounds allemaal heel netjes gedaan alleen het is allemaal het zelfde! en het is ook niet veranderd + dat de gameplay gewoon shit is je kan niet normaal een bomber neerhalen zonder dat je 5000km Per uur gaat en die controller als een of andere Hond die zit te raggen rondraait Been There Done That.

 6.   
  LouisvanGaal's avatar

  geef het een 5!