Shaun White Snowboarding

Daar sta je dan, boven op die machtige bergtop. De weg omlaag is lang, gevaarlijk, maar ook vol avontuur. Je ademt nog één keer de ijle lucht in, klaar om de ultieme run te maken. Wintersporters opgelet, de actie komt straks in hoog tempo naar je toe met Shaun White Snowboarding!

Sportgames zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, al is de ene discipline wat minder in beeld dan de andere. Terwijl Activision en Electronic Arts zich met de boarders op straat bemoeien, boort Ubisoft een in de wereld der games bijna dood gewaande sport aan: snowboarden. Niemand minder dan de uiterst succesvolle, jonge snowboarder Shaun White draagt zijn steentje bij aan de kwaliteit van Ubisoft’s Shaun White Snowboarding.

In vroeger tijden, of eigenlijk in de beginjaren van deze eeuw, was er voor de gamende snowboarder nog maar weinig aan de hand. Electronic Arts deed regelmatig en op diverse platformen van zich spreken met de SSX-serie, Microsoft bezorgde haar eigen consoles besneeuwde actie met Amped en Nintendo ging met 1080 de piste op. Tijden veranderen en eigenlijk is het alweer aardig wat jaren komkommertijd voor liefhebbers van het boarden in de sneeuw. Toen bekend werd dat Shaun White Snowboarding op de Ubidays aanwezig zou zijn, notabene in speelbare vorm, stond ik vooraan bij de skilift in het Louvre…

Uitdaging

Voordat ik zelf de piste op ging, sprak ik even met product manager Matthew Zagurak over de opzet van de game. Hij vertelde me dat je in het begin eigenlijk twee simpele keuzes hebt: ga je online of offline spelen. Het lijkt een zeer logische afweging, maar het heeft er alles mee te maken dat Shaun White Snowboarding zowel online als offline identiek is. Alles speelt zich namelijk af rondom een gigantische berg, die werkelijk afgeladen is met mogelijkheden om je uit te leven met je board. Grinds, half-pipes, jumps, je komt het allemaal tegen. Het enige verschil is dat je offline vergezeld wordt door computergestuurde snowboarders, terwijl je online alle andere online gamers op de berg zult aantreffen.

Online zal de berg dan ook als verzamelplek dienen voor de hele community. Op verschillende gebieden op de berg kun je kiezen om met andere spelers iets te ondernemen. Ga samenwerken voor een bepaalde opdracht, kies ervoor om met z’n allen te freestylen, film elkaar tijdens het uitvoeren van vette acties of ga een onderlinge uitdaging aan. Geen gedoe met lobby’s en overige menu’s, maar gewoon meteen de berg op om vervolgens direct naar jouw favoriete plek gaan. Er zullen ook mogelijkheden komen om makkelijk met je vrienden op bepaalde plekken op de berg af te spreken. Momenteel is het mogelijk om met maximaal zestien spelers tegelijk ergens aan te beginnen, maar volgens Zagurak wordt hier momenteel nog aan gewerkt, dus dit aantal kan nog veranderen.

Oefening

Maar genoeg gepraat, hoog tijd om de bindingen te checken en zelf eens een afdaling te maken. Na een kort inleidend filmpje ben ik boven op de berg beland. Het verhaal zal slechts een kleine, ondersteunende rol spelen in de game en dient vooral om progressie te boeken met je character. Je kunt namelijk diverse skills vrijspelen, om zodoende een betere snowboarder te worden. Door veel te oefenen en door goede resultaten te boeken, zal je na verloop van tijd nieuwe moves kunnen uitvoeren en betere afdalingen kunnen maken.

Het kostte me heel even wat gewenning tijdens mijn eerste virtuele snowboard-ervaring, maar het systeem was al snel duidelijk. Met de linker analoge stick heb je controle over het sturen van je character en met de rechter trigger ga je door je knieën om je klaar te maken voor sprongen en andere acties. De gameplay is vooral op physics gebaseerd, want een goede landing en correcte uitvoering van tricks hangt sterk af van je balans en momentum. Als je dit goed weet te beheersen kan je sneller en wendbaarder de pistes af. Wat ik vooral erg sterk vind aan dit systeem is dat het echt loont om te oefenen. Shaun White Snowboarding is niet een game waarbij je al meteen tijdens je eerste run de hele trukendoos open kunt gooien. Door veel tijd te steken in de game kan je uiteindelijk steeds meer bereiken. Zo kun je een multiplier opbouwen tijdens runs om meer punten te scoren, maar je moet echt goed je best doen wil je deze multiplier omhoog krijgen en vooral ook hoog houden. Oefening baart zeker kunst.

De levels kennen overigens geen vaste paden om af te leggen, want je bent vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. De ene keer kies je links, de andere keer rechts. Dit zorgt er meteen voor dat runs echt drastisch kunnen verschillen, afhankelijk van de keuzes die je maakt tijdens het afdalen. Hierbij zorgt de camera ervoor dat je nog meer het echte ‘Shaun White-gevoel’ krijgt. De camera past zich namelijk zelf aan bij bepaalde moves en acties, door soms in te zoomen of juist door een jump iets meer van een afstandje te bekijken. Je hebt overigens ook zelf nog wel wat te kiezen wat betreft de camera, want het is ook mogelijk om in een first-person view omlaag te gaan. Adrenaline gegarandeerd!

Shaun Wii

Naast de next-gen versies voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3, die draaien op een aangepaste versie van de Assassin’s Creed engine, komt Shaun White Snowboarding ook naar de Wii. Vrees niet voor een simpele port, want de game is geheel opnieuw gebouwd voor Nintendo’s console. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van het Balance Board, al is dit uiteraard geen verplichting.

De Wii-versie zal grafisch niet geheel verrassend wat anders ogen, maar ik vond het er zeker niet slecht uitzien. Deze versie is offline met maximaal vier spelers in split-screen te spelen. Dit kan in coöperatieve missies, tijdens uitdagingen of door beurtelings een bepaalde afdaling af te leggen. Toen ik de ontwikkelaar vroeg naar een eventuele online modus kwam er het bekende antwoord: “Geen commentaar”.

Voorlopige conclusie

Ubisoft duikt met Shaun White Snowboarding in een erg populaire sport. De game heeft een mooie grafische uitstraling, bestuurt zeer goed en schotelt je ook nog eens veel vrijheid voor. De mogelijkheden zijn enorm, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele customizations, zoals vele boards, skins voor je board, bindingen en diverse kleding en attributen. Men heeft nog aardig wat maanden de tijd om aan deze game te werken, maar ik weet nu dat mijn virtuele wintersport alvast is geboekt.

Shaun White Snowboarding komt deze winter uit voor de PC, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii.

  1.   
    jorisje's avatar

    denk dat het op ssx gaat lijken 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

  2.   
    Verwijderen's avatar

    jorisje schreef, "denk dat het op ssx gaat lijken 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 "

    sxx? da’s zoo oud 😛 dit word 10 keer zo goed

  3.   
    Alias's avatar

    Het is volgens mij alweer een tijdje geleden dat er een goede snowboard game uitkwam. 🙄

  4.   
    N360Gamer's avatar

    RinusReetRidder schreef, "Vette game! Kijk wel uit naar een goede snowboard game. 8)

    @Erik: Shaun White is een knul van begin 20 die nu al meer geld heeft dan jij of ik in ons hele leven ooit gaan verdienen. 😛 "

    En hij is ook een van de, zoniet de beste snowboarder met het freestyle-onderldeel. Nu nog hopen dat de game ook nog de beste snowboardgame ooit wordt 😉

  5.   
    Tom's avatar

    jorisje schreef, "denk dat het op ssx gaat lijken 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 "

    Lijkt me erg sterk, de game zal waarschijnlijk meer om realisme draaien dan om 3km-lange rails.

  6.   
    -050- Critical's avatar

    ChielB schreef, "Klopt, er zijn geen ongekend absurde tricks mogelijk. Het blijft natuurlijk wel wachten op de totale game om te zien hoe alles daadwerkelijk speelt. Maar er is weer leven in het genre… 🙂 "

    fijn om te horen:D ik kijk nu al uit naar deze game

  7.   
    veronja's avatar

    met het balanceboard de consoles en de wii ? ik denk dat je niks te klagen hebt

  8.   
    LXZ-76's avatar

    ChielB schreef, "Klopt, er zijn geen ongekend absurde tricks mogelijk. Het blijft natuurlijk wel wachten op de totale game om te zien hoe alles daadwerkelijk speelt. Maar er is weer leven in het genre… 🙂 "

    Dus een beetje ala skate maar dan voor snowboarden?

  9.   
    RockMan's avatar

    haha, Tharduz, je ‘Snow’ is er eindelijk 😆

  10.   
    Tom's avatar

    RockMan schreef, "haha, Tharduz, je ‘Snow’ is er eindelijk 😆 "

    Zeker weten, dit is de uitverkorene game. Ik ga helemaal los op het er aan denken alleen al. 😉

  11.   
    ricklolps3's avatar

    dit word best wel vet

  12.   
    ricklolps3's avatar

    ik denk dat het net skate is

  13.   
    A7XsynG's avatar

    klinkt super, en ziet er ook cool uit. hoop dat het beter is dan SSX On Tour maar dat is ook al n tijdje geleden en als t ook naar de Wii komt is t al helemaal top 😉 😀

  14.   
    A7XsynG's avatar

    weet iemand wat voor videokaart je hiervoor nodig hebt?

  15.   
    Dy-88's avatar

    lijkt me een erg mooi spel. verwacht er wel wat van. hopelijk komt er uiteindelijk een fraaie game uit…

  16.   
    Broodjehawai's avatar

    )GN(-Erik schreef, "Who the hell is Shaun White?? 😕 "

    Hahaha als je dat niet eens weet koop dit spel niet !

    ps: shaun white is een van de beste snowboarder van de wereld 😉