Grand Theft Auto IV

Trailers werden weken van te voren aangekondigd. Informatie werd met uiterste voorzichtigheid naar buiten gebracht. Iedereen sprak er al maanden over. Een hype was al snel geboren en we kunnen er inmiddels niet meer omheen: Grand Theft Auto IV ligt in de winkels en is een gruwelijk goede game geworden.

The American Nightmare

Niko Bellic is de grote ster van dit nieuwe avontuur, waarbij je als verse Servische immigrant met de boot naar Liberty City komt. Op zoek naar het paradijs, de American Dream, het goede luxe leven, beloofd door je neef Roman. Zodra je voet aan wal hebt gezet, merk je dat er iets niet klopt. Roman heeft je voorgelogen en zijn leven is helemaal niet zo rooskleurig als je dacht. Daar staat echter tegenover dat je zelf ook niet helemaal duidelijk bent geweest waarom je naar Liberty City bent afgereisd. Kortom, voor je het weet gaat alles in sneltreinvaart en moet je zien te overleven dankzij vele duistere praktijken. En als het even kan wil je ook nog je persoonlijke kwesties oplossen.

Om te overleven heb je ontzettend veel tot je beschikking, want Liberty City is een stad van ongekende mogelijkheden. Het is dat ik geen pettendrager ben, maar anders zou ik die diep afnemen voor wat Rockstar gepresteerd heeft. De stad is zo gevuld, gevariëerd, gezellig, druk, gevaarlijk, humoristisch, uitdagend en, bovenal… levend! Mensen doen hun dagelijkse bezigheden en jij bent echt iemand die zich daarin moet zien te mengen. Niet langer staan personen op vaste plekken in een omgeving op je te wachten, ze gaan gewoon hun gangetje. Als je tegen andere personen oploopt, reageren ze daar ook erg realistisch op. Een man die net van zijn smakelijke hotdog geniet, laat de snack van schrik vallen als jij ongewenst hard contact maakt.

Niet alleen de vele anonieme inwoners van Liberty City zijn erg speciaal, want ook je vrienden zijn in Grand Theft Auto IV van grote waarde voor je. Laat iemand bommen of grof geschut voor je regelen, maak dames het hof, of ga met je neef naar vleselijk schoon van Moeder Natuur kijken in de plaatselijke stripclub. En, pikant als de game is, kan je jezelf ook extra laten verwennen met een privé dans. Niet voor al te jonge gamers natuurlijk, maar net als overige seksueel getinte gameplay is het verre van schokkend. Veel ophef in de media om niets, zoals verwacht, al zullen er vast en zeker gamers zijn die het erg prettig zullen vinden om een straathoertje op te pikken en op een rustig plekje uit drie intieme handelingen te kiezen. Ik kan je echter verzekeren dat een uitzending van Nederland in Beweging meer erotische lading kent.

The Big Experience

Vrienden zijn dus een belangrijk aspect van GTA IV, maar eigenlijk is er nog een sleutelwoord dat een belangrijke stempel op de game drukt: beleving. De actieve inwoners van Liberty City zorgen, samen met de grafische insteek, voor een ongekende sfeer. Het is een belevenis op zich om jezelf door te stad te begeven. Heel af en toe zal je misschien een paar kleine minpuntjes zien, zoals een beperkte anti-aliasing en iets wat een beetje lijkt op pop-up in de verte, maar juist door de algehele beleving van de game stoort dit op geen enkel moment. Je bent bezig met jouw verhaal, het leven van Niko, en daarbij doet Liberty City dienst als heerlijke zandbak.

Mocht je even geen zin hebben om de verhaallijn voort te zetten, dan kan je via je telefoon kiezen voor de ‘Sleep Mode’. Op deze manier zal je geen telefoontjes of SMS’en ontvangen met nieuwe opdrachten, waardoor je in alle rust door de stad kunt zwerven en genieten van alle mogelijkheden. Zoek een geschikte auto of motor en geniet van één van de radiostations, waarop diverse muziekstijlen te beluisteren zijn. Mijn persoonlijke favoriet: Jazz Nation Radio. Heerlijk cruisen door de straten, terwijl Charlie Parker je voorziet van geweldige muziek. De reclameblokken op de radio zitten ook nog eens volgepropt met humor en parodieën, wat het luisteren naar de radio nog leuker maakt. Zo kan gamen extra ontspannend zijn, als je even genoeg hebt van alle brute missies. Want je zult een hoop ellende tegenkomen… en uit de weg moeten ruimen.

De actie is uiteraard volop aanwezig, zoals we van GTA-games gewend zijn, alleen deze keer kan je ook nog eens gebruik maken van het inmiddels bekende systeem om dekking te zoeken. Je krijgt een missie, gaat naar de bewuste persoon toe en vanaf dat moment is het veelal een kwestie van opzoeken van je slachtoffer en het ‘probleem’ uit de weg ruimen. Heerlijk filmisch kan je jezelf onderweg zien rijden vanuit de diverse camerastandpunten, al zal dit niet echt bevorderlijk zijn voor de conditie van je auto. De physics en het schademodel van de voertuigen zijn prima verzorgd en een paar onschuldige aanrijdingen zullen echt aan je wagen af te zien zijn. Ga je nog een stap verder, dan zal je motorkap loskomen of andere onderdelen aan je auto beginnen te rammelen. En een gordel doet onze Niko niet aan, want bij een stevige aanrijding word je met Mach-3 uit je auto geslingerd.

The Multi-Tasks

Over de singleplayer valt nog zoveel te vertellen, dat je haast zou vergeten dat Grand Theft Auto IV over een bijzonder uitgebreide multiplayer beschikt. Naast de verplichte Deathmatch en Team Deathmatch, die overigens naar wens gecustomized kunnen worden, zijn er diverse uitdagende spelmodi online te vinden. Wat dacht je van de coöperatieve modi Cops ‘n’ Crooks en Hangman’s NOOSE. In Cops ‘n’ Croocks worden de spelers over twee teams verdeeld en moet één team een belangrijk character naar een bepaalde locatie brengen. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, des te meer geld er te verdienen valt. De bonus neemt eveneens toe door met zoveel mogelijk mensen de ‘boss’ te begeleiden.

Hangman’s NOOSE is een co-op modus voor vier spelers, waarbij je de opdracht krijgt om jezelf te verdedigen tegen NOOSE (SWAT) teams, terwijl je een computergestuurd persoon beschermd en naar een veilige plek brengt. Vervolgens moet je in een auto zien te ontsnappen aan helikopters en de rest van de sterke arm der wet. Ga je liever vrij op avontuur, dan is er ook nog altijd de Free Mode om je online mee te vermaken. De huidige cijfers hebben al aangetoond dat de multiplayer van GTA IV ontzettend populair is, dus elke spelmodus zal goed gevuld zijn met andere gamers om tegen te spelen.

The Closing Comments

De hype was er, de hype is er, en de hype zal voorlopig nog wel aanhouden. Grand Theft Auto IV is met torenhoge verwachtingen aan het grote publiek gepresenteerd en de game weet het gewoon subliem waar te maken. De interessante verhaallijn, de ongekende mogelijkheden, het genieten van de beleving die deze game je biedt… the sky is the limit. Natuurlijk zijn er kleine kanttekeningen te plaatsen bij de game, zoals de technische problemen, maar veelal zal het een kwestie van smaak zijn of je je ergert aan deze minpuntjes. Toch valt alle kritiek in het niet bij de klasse van de rest van de game. Grote jongen die hier nog overheen gaat dit jaar…

  1.   
    ms13694's avatar

    wow daar issie dan de review!11!!!!!! dit is egt HET spel GN geeft niet zomaar een 9.8! 😀

  2.   
    Aquila's avatar

    Gewoonweg een geweldig spel :):D

  3.   
    RinusReetRidder's avatar

    Speelbaarheid heel iets lager dan een 10 eigenlijk, al is dat vooral even wennen. Verder erg vette game geworden. Ben ook benieuwd of hier nog iemand over heen kan gaan dit jaar. 😀

  4.   
    Jarek's avatar

    ik heb er maar 3 woorden voor

    * EEN GEWELDIGE GAME *

  5.   
    Eggie124's avatar

    hele goede game! het is en blijft de vertrouwde GTA en dan ook nog in een mooier jasje! het is gwn een nieuw deel in de serie en dat speel ik weer net zo graag als ik altijd al deed wanneer er een nieuwe uit kwam echt een top game!

  6.   
    LHH's avatar

    goeie review, ik ga em morgen met een xbox360 erbij halen 😀 kan niet meer wachten

  7.   
    LXZ-76's avatar

    Ja ik geef een tien, niet omdat het de perfecte game is, maar omdat een 9,9 GTA IV ook niet kan benaderen.

  8.   
    Niekolaas's avatar

    Ten eerste een super mooie review!! en ten tweede echt een toppertje van een game!! 9,8 😀

  9.   
    gejrgr34t's avatar

    Als je de gameplay 10 geeft is egt bagger, die is 8 man!

  10.   
    Koen's avatar

    Ik kan niet wachten tot de mijne binnen is 🙂

  11.   
    triniton's avatar

    mooie review maar vindt alles zo donker in Liberty City is dat nooit iemand opgevallen ! vergelijk het eens met Saint’s row daar is alles vell lichter en ik heb nog een vraag wat kan je zelfstandig in de Stad doen? bijv . kan je winkels overvallen , kan je bank overvall plegen dus niet via een missie maar gewoon vrij

  12.   
    mars264's avatar

    geweldig spel 😉

  13.   
    Dman's avatar

    Ik moet wel zeggen de graphics vallen me ietsjes tegen, maar dat hindert niet zo erg.Moet je eens goed opletten naar de graphics dan zie je dan het nog beter kan kwa graphics.

  14.   
    Ruudjee's avatar

    Geen 10, want de perfecte game bestaat niet. Zelfs bij een supergame als GTAIV zijn minpuntjes te vinden, ook al wegen deze bij lange, lange na niet op tegen de overweldigende pluspunten. De beleving, de sfeer, de mogelijkheden, de geweldigde setting. Al de heerlijke ingrediënten die Rockstar heeft gebruikt voor deze game zijn uiteindelijk samengesmolten tot een stukje Haute-Cuisine. Een superieure game die in de nabije toekomst niet overtroffen zal worden.

  15.   
    Ika Q's avatar

    GTA 4 is een goede en ook een mooie game. Het is wel jammer van de fps drops, poppetjes reageren niet goed of doen domme dingen. Hoe goed een spel ook mag zijn, een spel mag nooit een 10 verdienen want zelfs GTA 4 is nog niet perfect (zoals meeste sites dat beweren)

    Edit: Na het uitspelen van het spel zul je het weinig spelen tenzij je de extra’s eruit wilt hebben. Online gaat snel eentonig worden als je alleen speelt, het is veel leuker met een vriend of als je in een clan zit. De missies zijn te makkelijk, saai en snel uit te spelen. En er zijn veel dingen weg gelaten uit de vorige delen (shops, haircut enz). GTA4 is leuk, maar niet de allerbeste in de GTA-reeks.

  16.   
    Faex's avatar

    8) 8) 8) 8) 😀 😀

  17.   
    delta62's avatar

    Het beste is om deze game zelf te spelen, zoveel details en zoveel dingen die je kan doen!

  18.   
    Tollos's avatar

    heel goed spel, alleen wat jammer is het is geen egte shooter geen egte racer dus dan mis je toch wat bij het schieten en het racen, maar voor de rest geweldig

  19.   
    michelvosje's avatar

    triniton schreef, "ik heb nog een vraag wat kan je zelfstandig in de Stad doen? bijv . kan je winkels overvallen , kan je bank overvall plegen dus niet via een missie maar gewoon vrij "

    Ja, dat vraag ik me dus ook al een hele tijd al af. Kan iemand daar iets over vertellen?

  20.   
    Super Gamer's avatar

    Als deze game uitkomt voor de PC dan ga ik hem zeker weten KOPEN[b][i][u] 8)

  21.   
    Xtremie's avatar

    Geweldig spel, eindelijk ragdoll physics in een GTA game, heerlijke gameplay, mooie stad en geweldige missies!!!

  22.   
    ikbenrick's avatar

    Heb het spel op de PS3.
    Vind het een tof spel, speeld lekker weg, al had ik liever een map gehad allá Vice city/San andreas. Wie weet de volgende next gen GTA 🙂 .
    Beeld vind ik geen 10 waard, meer een 8. GTA heeft het nooit van de graphics hoeven hebben maar van de miljarden details die erin zitten 😀 .
    Ojah, en ik vind de radio die in deze GTA zit tot nu toe de slechtste. ff de reeks, van slecht naar goed:

    -GTA IV
    -GTA III
    -GTA San Andreas
    -GTA vice City

    🙂

  23.   
    rudolf's avatar

    spel van het millenium

  24.   
    delta62's avatar

    IK WIL HEM IK WIL HEM!!

  25.   
    Cirdan's avatar

    Mooie review 😉

    Ik ben totaal met je eens.

  26.   
    Kaassouffl3's avatar

    Ben er volop mee bezig! Echt pracht spel! Qua speelbaarheid was het wel wennen aan de autobesturing vond ik ten opzichte van San Andreas. De beelkwaliteit is natuurlijk helemaal perfect en zeer gedetailleerd.Die motor geluiden zijn ook prachtig xD Maar toch mis ik iets ,waardoor het geen 10 krijgt.

  27.   
    Neolite's avatar

    Een ubervet spel, het heeft wat minpuntjes, maar die zijn zo klein dat je daar vrijwel niks van merkt. 🙂

  28.   
    Rikki's avatar

    Gespeeld bij een vriend gruwelijk vet! zou ik maar ff een score maken.

  29.   
    milbot's avatar

    De beste GTA ooit

  30.   
    Uchiha linkz's avatar

    Deze game is Uber vet en mag gerust de game van het jaar worden voor mij.heb deze game een acht gegeven omdat ik het ni zo gewoon ben om op een console te spelen.maar het voelt echt na een tijdje aan goed daarom de speelbaarheid een 9.en over het beeld ben ik helemaal te vreden een groote wereld helemaal beschikbaar in HD xD. 😛 en over geluid ben ik ook tevreden 😛 😛 hoewel ik de helft bijna niet ken whahah xD maja voor de rest is de game echt Practhig in alle vlakken dus koop deze game gwn als je tewijfelt 😀

  31.   
    GameAC's avatar

    Geniaal spel

  32.   
    Standley16's avatar

    ik geef hem een 9 omdat het rijsysteem toch wel klote blijft en het gewoon het assasins creed gevoel terug haalt in het begin super vet maar daarna alleen maar herhaling ‘)

  33.   
    Mmore's avatar

    Het spelen moet even wennen, maar als je dat systeem eenmaal onder die knie hebt is het gewoon weer ouderwets lekker Grand Theft Auto. Orginaliteit blijft enorm sterk, vooral door de in breng van de nieuwe character, en het beeld en geluid zijn in één woord geweldig. Je kan letterlijk honderden uren gespeeld hebben en dan nóg nieuwe dingen ontdekken.

  34.   
    SjaakSnel's avatar

    Een leuke stad alleen zijn er nog best wel wat minpuntjes:

    – Wat is de radio saai (naar een paar uur heb je alles zo’n beetje gehoord)
    – Waarom kan ik geen huis meer kopen zoals in San Andreas
    – Waarom kan ik niet met een missie een helikopter pakken
    – en ik vond de omgeving in san andreas veel beter (platteland met af en toe een stad of dorp)
    – etc

    Een leuke gta maar er had nog veel mer ingezeten

  35.   
    Kaassouffl3's avatar

    SjaakSnel schreef, "Een leuke stad alleen zijn er nog best wel wat minpuntjes:

    – Wat is de radio saai (naar een paar uur heb je alles zo’n beetje gehoord)
    – Waarom kan ik geen huis meer kopen zoals in San Andreas
    – Waarom kan ik niet met een missie een helikopter pakken
    – en ik vond de omgeving in san andreas veel beter (platteland met af en toe een stad of dorp)
    – etc

    Een leuke gta maar er had nog veel mer ingezeten"

    Met da laatste ben ik het ook eens! dit keer alleen maar stad.

  36.   
    Xiquzor's avatar

    het is inderdaad veel stad, maar dit was met gta 3 ook zo. ik ben zker dat er nog een vervolg komt, net zo als san andreas met een nog grotere wereld met veel open gebieden. ondertussen kunnen we ons voluit vermaken met dit topperke

  37.   
    dodonkey's avatar

    heerlijke game.

    Heb hem pas 6-7 uur gespeeld i.v.m. mooie weer, maar super game!

  38.   
    WalTr's avatar

    komt hij ook uit op de PC??? of de PS2

  39.   
    Bakura's avatar

    Een meesterlijke game, “Grand Theft Auto IV” is zonder twijfel de fenomenaalste game van
    deze jaar.(ik baseer mijn comentaar met beeldmateriaal uit videoargieven uit diverse bronnen
    dit was helaas de enige mogelijkheid om mijn mening hierop uit te wijzen).

  40.   
    Wouter's avatar

    Volgens mij is dit de beste game die ik ooit gespeeld heb. De feeling van heel Liberty City is gewoon zo geweldig. Goeie review Michiel! 😆

  41.   
    Sembag9's avatar

    het is gewoon onwijs gruwelijk hoeveel dingen je kan doen in deze game.
    nouja de missies vind ik iets minder dan de freemode en andere multiplayer games maar het blijft een onwijs goeie game, ik geef hem een 8!!!! 8) 😛

  42.   
    FlameZ's avatar

    Mooie review en mooie screens. Misschien moet ik deze game ook maar kopen :).

  43.   
    whiteraven's avatar

    Ik begrijp die hele GTA hype niet!

  44.   
    Sembag9's avatar

    het is in ieder geval wel 1 van de beste GTA games, nouja vind ik wel zo.!!! 😛

  45.   
    Sembag9's avatar

    gelukkig heb ik hem al voor dat ik jaloers wordt op andere die hem al hebben.
    eerst vond ik GTA saai maar nu ik deze heb ben ik er van weg, zo goed is deze game.!!! 8) 😀

  46.   
    Xtremie's avatar

    whiteraven schreef, "Ik begrijp die hele GTA hype niet!

    "

    Jij begrijpt GTA niet! 😕

  47.   
    Sembag9's avatar

    JAWEL ZEKER WEL maar jij vind het vast een beetje saai, nou ik lekker niet.!!!!!!!! 👿

  48.   
    ps3 gek's avatar

    Megavet spel! Er zijn weer erg veel mogelijkheden, ik was zeker niet teleurgesteld over de graphics, het geluid is goed en de gameplay ook. De besturing van de auto’s is flink verbeteerd en dast geldt ook voor het schademodel. Laatst klapte mijn autowiel om toen ik tegen een paal aan reed. 😛 Ook dat de staartvleugel van een heli eraf kan vliegen is vet. 🙂

  49.   
    tom(L)'s avatar

    ik heb hem is zo vet ik speel het nu al en als je alleen maar rijdt is het al vet 😀

  50.   
    Feenie's avatar

    Het is echt een super leuk spel, dat moet als eerste gezegd worden!
    Het is makkelijk op te pakken, het ziet er prachtig uit, het is toch weer vernieuwend en de muziek is weer top! Een grote vooruitgang, dat is het zeker! 😆

  51.   
    Rickass93's avatar

    Ik zat al te wachten op de review! En hij is goed gedaan!
    De game zelf is waanzinnig!

  52.   
    ABCTJE's avatar

    Dit is gewoon bagger, ik ben altijd trouw geweest aan Rocketstargames maar nu krijgen ze weer eens een GTA en dan is ie er (nog) niet op de PC 😥

  53.   
    GraveDevil's avatar

    De pc versie komt er egt wel. Kan het me niet voorstellen dat ze die laten schieten. En ze zijn al zover dat ze op de vraag “Kom GTA IV nog naar de p?” “geen commentaar” zeggen. Eerst was het gewoon keihard nee, maar nu geen commentaar dus er is voortgang in de zaak 🙂

  54.   
    Foster's avatar

    Ik ga hem morgen kopen , kan ik ook een beoordeling geven :D.

  55.   
    Bumshakalakabum's avatar

    Niks op aantemerken

  56.   
    Dman's avatar

    Nou dit is mijn beoordeling, je kunt zien dat ik de beeldkwaliteit niet erg onder de indruk ben, het kon beter, het draait op 720P en niet op 1080P

  57.   
    slceel's avatar

    WTF… hoe komen jullie aan die veel te hoge cijfers?! Oké het beeld en geluid zijn FAN-TAS-TISCH,
    daarom ook een 9 voor beiden(ik geef nooit tienen). Maar kom op zeg, er zit totaal geen verhaal in, de missies zijn bagger, en bij ELK GTA “Avontuur” was ik er na een half uur ook al op uitgekeken. De cheats zorgen ervoor dat je het nog een kwartiertje langer door wilt spelen, maar daarna is het egt genoeg en staat er weer een nieuw spel op mijn lijstje van “Spellen die ik nooit meer ga spelen.”

    Originaliteit is ook niks, elke keer weer hetzelfde, hoertjes meppen, mensen doodschieten, en regels aan je laars lappen: kijk een keer door het raam van je huis naar buiten en je ziet het allemaal ECHT gebeuren! En dat dan ook egt alle 10 die spellen. mijn conclusie: net een voldoende.
    eigenlijk is het gemiddelde van mijn cijfers 26 / 4 = 6.5. Maar Beeld en geluid tellen wel wat minder mee: dus een 6
    EN NOU OPZOUTEN MET DIE $#@^*^%GAMES!

  58.   
    Kaassouffl3's avatar

    slceel schreef, "WTF… hoe komen jullie aan die veel te hoge cijfers?! Oké het beeld en geluid zijn FAN-TAS-TISCH,
    daarom ook een 9 voor beiden(ik geef nooit tienen). Maar kom op zeg, er zit totaal geen verhaal in, de missies zijn bagger, en bij ELK GTA “Avontuur” was ik er na een half uur ook al op uitgekeken. De cheats zorgen ervoor dat je het nog een kwartiertje langer door wilt spelen, maar daarna is het egt genoeg en staat er weer een nieuw spel op mijn lijstje van “Spellen die ik nooit meer ga spelen.”

    Originaliteit is ook niks, elke keer weer hetzelfde, hoertjes meppen, mensen doodschieten, en regels aan je laars lappen: kijk een keer door het raam van je huis naar buiten en je ziet het allemaal ECHT gebeuren! En dat dan ook egt alle 10 die spellen. mijn conclusie: net een voldoende.
    eigenlijk is het gemiddelde van mijn cijfers 26 / 4 = 6.5. Maar Beeld en geluid tellen wel wat minder mee: dus een 6
    EN NOU OPZOUTEN MET DIE $#@^*^%GAMES! "

    Kan nooit dat jij het spel helemaal heb gespeeld, Je hebt nie eens 1 van de 2 consoles+ Je oordeelt alsof je het helemaal heb gespeeld, geloof er niks van.

  59.   
    OkkieBOOMER's avatar

    FF wennen en daarna is het een perfect spel! Speelt anders dan Normale GTA… Veel Realistischer!

  60.   
    gta IV owner's avatar

    ik heb hem op de xbox 360 echt een retegaaf spel maar de graphics zijn iets minder maar het blijft een retegaaf spel ga voor cheats naar http://www.cheatcc.com/

    p.s. voor sommige cheats moet je missies hebben uitgespeeld das wel jammer 😥 😥

  61.   
    daanioz's avatar

    goeie game hoor ik heb al een paar missies gespeeld
    het enige wat ik mis is een parachute.
    in san andreas was er een een goede parachute.
    voor de rest klopt bijna alles
    en ik vind het wel jammer dat je het hoofd er niet meer af kan schieten.
    echt goede game een 9.7

  62.   
    slceel's avatar

    Kaassouffl3″][quote=”slceel schreef, "WTF… hoe komen jullie aan die veel te hoge cijfers?! Oké het beeld en geluid zijn FAN-TAS-TISCH,
    daarom ook een 9 voor beiden(ik geef nooit tienen). Maar kom op zeg, er zit totaal geen verhaal in, de missies zijn bagger, en bij ELK GTA “Avontuur” was ik er na een half uur ook al op uitgekeken. De cheats zorgen ervoor dat je het nog een kwartiertje langer door wilt spelen, maar daarna is het egt genoeg en staat er weer een nieuw spel op mijn lijstje van “Spellen die ik nooit meer ga spelen.”

    Originaliteit is ook niks, elke keer weer hetzelfde, hoertjes meppen, mensen doodschieten, en regels aan je laars lappen: kijk een keer door het raam van je huis naar buiten en je ziet het allemaal ECHT gebeuren! En dat dan ook egt alle 10 die spellen. mijn conclusie: net een voldoende.
    eigenlijk is het gemiddelde van mijn cijfers 26 / 4 = 6.5. Maar Beeld en geluid tellen wel wat minder mee: dus een 6
    EN NOU OPZOUTEN MET DIE $#@^*^%GAMES! "

    Kan nooit dat jij het spel helemaal heb gespeeld, Je hebt nie eens 1 van de 2 consoles+ Je oordeelt alsof je het helemaal heb gespeeld, geloof er niks van.[/quote]

    Dat ik nou vrienden heb… 😆
    En je hoeft een spel niet helemaal te spelen om een oordeel te geven hoor. Als je bij iemand logeert en speelt het een avondje dan heb je egt wel genoeg gezien hoor…en als je “er niks van gelooft”, ga je tog lekker kaassoeflees eten en laat mijn met rust.

  63.   
    Vinstaro's avatar

    Wie dit spel niet goed vind is gek dit spel is een topper allemaal zo realistisch moet je maar eens als je heel snel rijd uit je auto duiken dat is echt zo realistisch en als je het niet gelooft doe het dan maar na en laat het filmen het zal precies zo gaan! 😀

  64.   
    Mitchell-Maljers's avatar

    eeen ewrg leuk spel om te spelen een 8 voor de originaliteit om de je bijvoorbeeld met 10 kogels in je maag of rug( of aar dan ook) nog gewoon rustig rond kan lopen in het echt kan dat niet dus een 8 hiervoor maar voor de rest een leuk spel 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  65.   
    Niekolaas's avatar

    Ik heb hem dan eindenlijk ook! Examens achter de rug en nu nog wat verloren tijd inhale

    Gewoonweg een toppertje!!

  66.   
    jorisje's avatar

    ze hebben echt alles aangepast een 10 😀 😀 😀 😀 😀 😆

  67.   
    antonie112's avatar

    beste spel dat je nu kunt makenGEWELDIG!

  68.   
    delta62's avatar

    Ongelooflijk vet!

  69.   
    Master manager's avatar

    wreed spel 8) echt iets wat ik deze zomer ga spelle 🙂

  70.   
    martyntjee's avatar

    slceel schreef, "

    ”Kaassouffl3″ schreef, "[quote=”slceel”]WTF… hoe komen jullie aan die veel te hoge cijfers?! Oké het beeld en geluid zijn FAN-TAS-TISCH,
    daarom ook een 9 voor beiden(ik geef nooit tienen). Maar kom op zeg, er zit totaal geen verhaal in, de missies zijn bagger, en bij ELK GTA “Avontuur” was ik er na een half uur ook al op uitgekeken. De cheats zorgen ervoor dat je het nog een kwartiertje langer door wilt spelen, maar daarna is het egt genoeg en staat er weer een nieuw spel op mijn lijstje van “Spellen die ik nooit meer ga spelen.”

    Originaliteit is ook niks, elke keer weer hetzelfde, hoertjes meppen, mensen doodschieten, en regels aan je laars lappen: kijk een keer door het raam van je huis naar buiten en je ziet het allemaal ECHT gebeuren! En dat dan ook egt alle 10 die spellen. mijn conclusie: net een voldoende.
    eigenlijk is het gemiddelde van mijn cijfers 26 / 4 = 6.5. Maar Beeld en geluid tellen wel wat minder mee: dus een 6
    EN NOU OPZOUTEN MET DIE $#@^*^%GAMES! "

    Kan nooit dat jij het spel helemaal heb gespeeld, Je hebt nie eens 1 van de 2 consoles+ Je oordeelt alsof je het helemaal heb gespeeld, geloof er niks van."

    Dat ik nou vrienden heb… 😆
    En je hoeft een spel niet helemaal te spelen om een oordeel te geven hoor. Als je bij iemand logeert en speelt het een avondje dan heb je egt wel genoeg gezien hoor…en als je “er niks van gelooft”, ga je tog lekker kaassoeflees eten en laat mijn met rust.
    [/quote]

    leg mij dan eens die 3 voor speelbaarheid uit 😉 want snap niet dat je het zo slecht vind wat vind je er zo slecht aan dan?

  71.   
    nick-nick-nick50's avatar

    kut op met gta 😡 👿

  72.   
    Czone's avatar

    Het is natuurlijk een hele goede game maar ik snap niet dat mensen het een 10 kunnen geven, sommige dingen hadden echt beter gedaan kunnen worden.

    Zoals bijvoorbeeld een demper op je pistool zodat je als je een hoer, na haar flink gepakt te hebben, je geld en dat van andere klanten even afhandig maakt, je niet meteen politie achter je aankrijg, wat ik toch wel erg tergend vond.

    Ook is het politie systeem verbeterd, maar vind ik dat ze wel hadden kunnen zorgen dat als je bijvoorbeeld honderden mensen hebt afgeknald, dat ze je dan meer in de gaten houden.

    Ondanks dit negatieve commentaar vind ik het nog steeds 1 van de(1 VAN DE!!!) beste games ooit gemaakt. 😀

  73.   
    martyntjee's avatar

    ”nick-nick-nick50″ schreef, "kut op met gta 😡 👿 "

    en waar slaat dit nou weer op 🙄

  74.   
    Czone's avatar

    slceel schreef, "

    ”Kaassouffl3″ schreef, "[quote=”slceel”]WTF… hoe komen jullie aan die veel te hoge cijfers?! Oké het beeld en geluid zijn FAN-TAS-TISCH,
    daarom ook een 9 voor beiden(ik geef nooit tienen). Maar kom op zeg, er zit totaal geen verhaal in, de missies zijn bagger, en bij ELK GTA “Avontuur” was ik er na een half uur ook al op uitgekeken. De cheats zorgen ervoor dat je het nog een kwartiertje langer door wilt spelen, maar daarna is het egt genoeg en staat er weer een nieuw spel op mijn lijstje van “Spellen die ik nooit meer ga spelen.”

    Originaliteit is ook niks, elke keer weer hetzelfde, hoertjes meppen, mensen doodschieten, en regels aan je laars lappen: kijk een keer door het raam van je huis naar buiten en je ziet het allemaal ECHT gebeuren! En dat dan ook egt alle 10 die spellen. mijn conclusie: net een voldoende.
    eigenlijk is het gemiddelde van mijn cijfers 26 / 4 = 6.5. Maar Beeld en geluid tellen wel wat minder mee: dus een 6
    EN NOU OPZOUTEN MET DIE $#@^*^%GAMES!"

    Kan nooit dat jij het spel helemaal heb gespeeld, Je hebt nie eens 1 van de 2 consoles+ Je oordeelt alsof je het helemaal heb gespeeld, geloof er niks van."

    Dat ik nou vrienden heb… 😆
    En je hoeft een spel niet helemaal te spelen om een oordeel te geven hoor. Als je bij iemand logeert en speelt het een avondje dan heb je egt wel genoeg gezien hoor…en als je “er niks van gelooft”, ga je tog lekker kaassoeflees eten en laat mijn met rust.
    [/quote]

    Als je bij een vriend een avondje speelt kan je niet oordelen over dat er geen verhaal in zit, dit was een van de meest meeslepende verhalen die ik ooit in een non rpg heb gezien. En ik snap dat je alleen het mensen doodschieten en hoertjes meppen hebt gespeeld want dat is wat je speelt als je het even een half uurtje speelt. Maar als je het spel daadwerkelijk gaat spelen is het echt gruwelijk goed. En als je alleen iets negatiefs kan zeggen op basis van wat je een avondje bij een vriend hebt gespeeld, oftewel heel oppervlakkig door het spel hebt gewandelt, en je hebt niks beters te doen, en je gemiddelde cijfer is een 6, dan heb ik maar 3 woorden voor jouw:
    Zoek een leven 🙄

  75.   
    Seshiroo's avatar

    Ik vind deze game gewoon echt vet :). Behalve dat er maar weinig huizen zijn vind ik minder.

  76.   
    nickykolkie's avatar

    ”nick-nick-nick50″ schreef, "kut op met gta 😡 👿 "

    eikel 👿

  77.   
    Dy-88's avatar

    ”nick-nick-nick50″ schreef, "kut op met gta 😡 👿 "

    mongool 👿 👿 👿

  78.   
    Dy-88's avatar

    Czone schreef, "Het is natuurlijk een hele goede game maar ik snap niet dat mensen het een 10 kunnen geven, sommige dingen hadden echt beter gedaan kunnen worden.

    Zoals bijvoorbeeld een demper op je pistool zodat je als je een hoer, na haar flink gepakt te hebben, je geld en dat van andere klanten even afhandig maakt, je niet meteen politie achter je aankrijg, wat ik toch wel erg tergend vond.

    Ook is het politie systeem verbeterd, maar vind ik dat ze wel hadden kunnen zorgen dat als je bijvoorbeeld honderden mensen hebt afgeknald, dat ze je dan meer in de gaten houden.

    Ondanks dit negatieve commentaar vind ik het nog steeds 1 van de(1 VAN DE!!!) beste games ooit gemaakt. 😀 "

    goed commentaar, maar een ding. als je het nu al 1 van de beste games ooit vind, dan geloof ik je niet. want, over een paar jaar zeg je: ”Dat is een van de beste games ooit gemaakt” altijd komt er wel iets nieuws. 😛 mja, wel goed commentaar 8)

  79.   
    Czone's avatar

    Nogmaals en ik had het al gecapped: EEN VAN DE(dus niet de beste maar 1 van de) beste games ooit gemaakt(let op de voltooide tijd oftewel tot nu toe, als er had gestaan een van de beste games die ooit gemaakt zal worden had je gelijk gehad.)

    Oh en bedankt voor het compliment lijkt me leuk om ook ens een review te schrijven over een goede game zoals deze of het komende TFU die ik zeker ga aanschaffen voor de 360, maar ik weet niet of dat kan zonder crewmember te zijn…

  80.   
    Dotz's avatar

    Zeker een goede game maar waarom geeft iedereen de originaliteit zo’n hoog punt? want tenslotte zijn er al meer delen met zo’n goed geluid goeie gameplay en vrijheid etc. zelf Grand Theft Auto (1) had al veel vrijheid.. ook al was het top view. Ik speel hem af en toe nog steeds 😆 ! Maar zeker een goeie game

  81.   
    Julius's avatar

    goeie review, goeie game en gelukkig een keer een site die geen 10 voor dit spel geeft want dat verdiend het ook weer niet 9,8 is mooi 🙂

  82.   
    mootje113's avatar

    kan niet wagten tot het op pc komt

  83.   
    Smooth's avatar

    Idioot goede game 😀

  84.   
    Capp's avatar

    Kheb um gespeeld bij een vriend van mij.. Pc versie word ook dik beter 😀

  85.   
    OkkieBOOMER's avatar

    slceel schreef, "

    ”Kaassouffl3″ schreef, "[quote=”slceel”].."

    Kan nooit dat jij het spel helemaal heb gespeeld, Je hebt nie eens 1 van de 2 consoles+ Je oordeelt alsof je het helemaal heb gespeeld, geloof er niks van."

    Dat ik nou vrienden heb… 😆
    En je hoeft een spel niet helemaal te spelen om een oordeel te geven hoor. Als je bij iemand logeert en speelt het een avondje dan heb je egt wel genoeg gezien hoor…en als je “er niks van gelooft”, ga je tog lekker kaassoeflees eten en laat mijn met rust.
    [/quote]

    Misschien is hij jaloers dat je deze fantastische game gewoon niet kan spelen!
    Ik bijvoorbeeld kan niet wachten voor de PC versie!

  86.   
    Soviet OsakaHugger's avatar

    Vet spel maar ik vind de missies best slap 🙁

  87.   
    micksland's avatar

    mmmm, zou die ook nog voor de PS2 komen? 😳 ik hoop het wel… ik hem hem nog niet gespeelt, maar san andreas is al mooi, dus is deze mooier (denk ik )

  88.   
    Overload14's avatar

    Dit is echt een leuke game MAAR de missies zijn TE gemakkelijk tegenover San andreas etc…

  89.   
    tomwanders's avatar

    zie de cijfers

  90.   
    Vincent.'s avatar

    Heb net een xbox 360 Elite op gehaald, En deze erbij.
    In 1 woord, Top spel. Heb nog nooit z’n mooi spel gezien.

  91.   
    TheHulk0183's avatar

    Al best vaak gespeeld en nu dus besteld voor de pc – 21 november ligt ie binne bij me 😀 8)

  92.   
    ToxinBD's avatar

    ik heb filmpjes bekeken, en denk erover hem te kopen voor Xbox 360 🙂
    echt mooi spel is dit,
    beeld is fantastisch, maar ik denk omdat ik verder nog geen GTA games voor xbox heb,
    dat de controles wel wennen is,
    maar ik ga hem zeker halen! 😀 8)

  93.   
    Yann's avatar

    Hee,, heb hem 1 keer bij vriend gespeeld… kei vet.. maar heb geen PS3 of Xbox.. pc lijkt me saai…

    Daarom koop ik hem niet ik probeer een PS3 aantekomen…

    verder top game.. geen missie’s ofzo gdaan maaar mijn 1ste indruk is heel goed..
    Alleen rondrijden vind ik ook al leuk 🙂

  94.   
    Yann's avatar

    Heb het spel intussen..

    Pluspunten
    – Beeld
    – Leuke missies (wel wat makkelijk)
    – Strenge Politie ( Makkelijk te ontsnappen)
    – Radio

    Minpunten
    – Snel uit
    – Snap 1 missie niet :S naam is ? van de missie je moet naar de baai rijden en belen naar blackmailers.. kan iemand uit leggen?

    Gr

  95.   
    nanathan's avatar

    milbot schreef, "De beste GTA ooit"

    in totaliteit wel maar ik had meer dingen verwacht zoals in San Andreas.

  96.   
    OkkieBOOMER's avatar

    slceel schreef, "WTF… hoe komen jullie aan die veel te hoge cijfers?! Oké het beeld en geluid zijn FAN-TAS-TISCH,
    daarom ook een 9 voor beiden(ik geef nooit tienen). Maar kom op zeg, er zit totaal geen verhaal in, de missies zijn bagger, en bij ELK GTA “Avontuur” was ik er na een half uur ook al op uitgekeken. De cheats zorgen ervoor dat je het nog een kwartiertje langer door wilt spelen, maar daarna is het egt genoeg en staat er weer een nieuw spel op mijn lijstje van “Spellen die ik nooit meer ga spelen.”

    Originaliteit is ook niks, elke keer weer hetzelfde, hoertjes meppen, mensen doodschieten, en regels aan je laars lappen: kijk een keer door het raam van je huis naar buiten en je ziet het allemaal ECHT gebeuren! En dat dan ook egt alle 10 die spellen. mijn conclusie: net een voldoende.
    eigenlijk is het gemiddelde van mijn cijfers 26 / 4 = 6.5. Maar Beeld en geluid tellen wel wat minder mee: dus een 6
    EN NOU OPZOUTEN MET DIE $#@^*^%GAMES! "

    Pff, jalors omdat hij geen console heeft alleen een Wii xD

  97.   
    Sembag9's avatar

    kan beter maar hij verveeld niet vind ik! 😀 8) 😕

  98.   
    WhySoSerious?'s avatar

    super mooi spel, ziet er goed uit maar had tog nog wel iets hoger gekund. De acties zijn erug lomp en grappig, vooral als je door je raam van je auto heen ‘vliegt’.

  99.   
    elver's avatar

    het is mooier dan de oude game 😆 😆 😆 😀 😀 😀

  100.   
    elver's avatar

    er komt geen op de pc 😀 😀

  101.   
    Silent Assasin's avatar

    goeie game! 1 á 2 minpuntjes, maar daar geef ik niet om 😀

  102.   
    Dy-88's avatar

    gewoon te gek een tering vette game 😛

  103.   
    slceel's avatar

    OkkieBOOMER schreef, "

    ”slceel” schreef, "WTF… hoe komen jullie aan die veel te hoge cijfers?! Oké het beeld en geluid zijn FAN-TAS-TISCH,
    daarom ook een 9 voor beiden(ik geef nooit tienen). Maar kom op zeg, er zit totaal geen verhaal in, de missies zijn bagger, en bij ELK GTA “Avontuur” was ik er na een half uur ook al op uitgekeken. De cheats zorgen ervoor dat je het nog een kwartiertje langer door wilt spelen, maar daarna is het egt genoeg en staat er weer een nieuw spel op mijn lijstje van “Spellen die ik nooit meer ga spelen.”

    Originaliteit is ook niks, elke keer weer hetzelfde, hoertjes meppen, mensen doodschieten, en regels aan je laars lappen: kijk een keer door het raam van je huis naar buiten en je ziet het allemaal ECHT gebeuren! En dat dan ook egt alle 10 die spellen. mijn conclusie: net een voldoende.
    eigenlijk is het gemiddelde van mijn cijfers 26 / 4 = 6.5. Maar Beeld en geluid tellen wel wat minder mee: dus een 6
    EN NOU OPZOUTEN MET DIE $#@^*^%GAMES! "

    Pff, jalors omdat hij geen console heeft alleen een Wii xD
    "

    Als ik het wel een goed spel had gevonden had ik toch gewoon een Xbox 360 gekocht…die is nog goedkoper ook 😕
    Dus nee ik heb bewust gekozen…en vind het inderdaad een slecht spel…

  104.   
    LouisvanGaal's avatar

    Wel goed spel maar ik zou ook niet zeggen dat dat ik hem zou kopen ik zelf vint gta sa beter maar geef het toch een 9!

  105.   
    jaske's avatar

    heb overlaatst een exemplaar van GTA4 gekocht maar ik moest een nieuw account aanmaken met sociam club en daar liep het nu eenmaal mis ik kon niets doen van create a new account en mijn vraag was nu
    -van hoe moet ik nu een nieuw account maken het staat niet in het boekje

    MVG JAS

  106.   
    Dotz's avatar

    Ik zou zeggen: Google it!

    Maar verder: Fantastische game! Je hebt wel een monsterPC nodige als je hem op de PC speelt.. Het speelt lekker weg.. & zó realistisch.. Atari heeft de strijd definitief verloren.. Ik ben verliefd! Alhoewel ik toendertijd GTA3 cooler vond dan GTA4 nu is.. 😳

  107.   
    SOOny's avatar

    Je hebt het zo uitgespeelt, heb nu het 1e eiland al uitgespeelt.
    Het is realistischer als gta san. alleen vele keren makkelijker.

  108.   
    SOOny's avatar

    😥

  109.   
    Spam-Fischer's avatar

    8)

  110.   
    leonfranswa's avatar

    echt geweldig spel maar GTA 5 komt er ook al aan ik ben benieuwd hoe dat word ik hoop dat we daar veel nieuws horen. 😀

  111.   
    nickkok14's avatar

    1 van de beste spellen die er zijn 8)

  112.   
    Selective93's avatar

    Erg mooi, ik mis alleen de jetpack.

  113.   
    makiejh's avatar

    Cirdan schreef, "

    ”NLkevvNL” schreef, "ik heb em nie en hoef em nie maar kan er wel wat van zegge want heb em gespeeld.. er zitte foute in maar nog nie gezien ik hoorde et dat er foute in zitte. dat heb je in alle spelle"

    gefeliciteerd. Wat probeer je nu te zeggen? Ik kan niet echt jou inhoud van jou zinnetje begrijpen. "

    denk bij elk woord een ‘n’ erachter, dan snap je het vast al een stuk beter 😉

  114.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    hey, ik had niks te doen dus ik dacht ik lees maar eens ff zo’n review. en hij is echt mooi geschreven. ik heb volgensmij nog nooit zo hoog gegeven voor een game maar deze verdient het gewoon. zo mooi zo goed en zo gelikt. overal waar je kijkt is iets. het is en blijft een geweldige game ook al heb je hem 10 keer uitgespeeld.

    gta is iets dat in de toekomst altijd een game begrip zal blijven en rockstar blijft de koning van de games.

  115.   
    Dotz's avatar

    slceel schreef, "

    ”OkkieBOOMER” schreef, "[quote=”slceel”].."

    Pff, jalors omdat hij geen console heeft alleen een Wii xD
    "

    Als ik het wel een goed spel had gevonden had ik toch gewoon een Xbox 360 gekocht…die is nog goedkoper ook 😕
    Dus nee ik heb bewust gekozen…en vind het inderdaad een slecht spel…
    [/quote]

    U bent de zwakste schakel! Het verhaal in deze game is ge-wel-dig!

  116.   
    coolsharpei's avatar

    Leuk spel. 8.5

    graphics zijn echt verre van goed.. textures laden zeer laat in.
    Heel erg blokkerige gebouwen + bomen van dichtbij.
    Gezichten van mensen zijn zeer wazig.

    verder is de gameplay een 9 en de graphics een 7

  117.   
    cool ice's avatar

    echt een !GEWELDIG! spel. maar vergeleken met san andreas mis ik toch een paar dingen. tanks, vliegtuigen, dingen zoals een kapper, of plekken waar je je auto kan tunen. das jammer 🙁 ; maar hij blijft !GEWELDIG! 😀

  118.   
    gerbenkees's avatar

    Ik heb hem op mijn broers computer geinstaleerd. ZIjn pc is echt super snel, maar tog gaat ie traag. Hoe kan dat. 😡

  119.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    En nu op naar de Grand Theft Auto V review. 😛