Verziekt piraterij de gamesindustrie?

Klagen over hoge gamesprijzen doen we allemaal wel eens en dat is natuurlijk je goed recht. Zestig euro voor een spel is tenslotte ook niet niks, maar is het klagen ook terecht en hebben we het misschien wel aan onszelf te danken? Hebben we soms te maken met een op geld beluste gamesindustrie of kunnen we zelf ook invloed uitoefenen?

Het is een bekend probleem voor veel gamers: de ene vette game is nog niet uitgespeeld of de volgende ligt alweer in de winkel. En ja, wat moet je dan met je krantenwijk of je zuinige pa en/of ma die jou veel te weinig financiele middelen verstrekken om gewoon al die games te halen die je zou willen spelen. Vooropgesteld: ik besef dat ik vanuit een zeer luxe positie spreek. Veel games vallen automatisch in de grote brievenbus van GamersNet en we hoeven maar te kikken of de door ons gewenste spellen worden desnoods per expresse aan ons toegezonden. Er is dus maar weinig wat we dan ook niet spelen. Uiteraard is dat heel anders in de vele huis- en slaapkamers van fanatieke gamers die alles willen spelen wat er uit komt en dat is nog eens logisch ook.

Er komen de laatste jaren zo overweldigend veel (goede) games uit dat het willen spelen van al deze games haast een onmogelijke opdracht is. Afgezien van het feit of je daar wel tijd voor kunt (moet?) vrijmaken is er nog een ander probleem: geld. Hoe makkelijk is het dan om eens achter je PC te kruipen, een downloadclient te installeren en de games te laten binnenstromen. Gratis en voor niets. De vraag of het illegaal is of niet laat ik dan nog maar even in het midden, want de vraag of ik tijdens deze sessies up- danwel download vind ik niet zo interessant, maar de vraag wat het effect van het massale downloaden van games is, des te meer…

Laten we eerlijk zijn: het is vrij makkelijk om via bijvoorbeeld een of andere Torrent-site een game binnen te halen. Vaak zijn het de PC-versies die het eerst aan bod komen, maar ook console- en handheldgames zijn steeds vaker op een makkelijke manier binnen te halen. Opvallend is daarbij de nonchalante manier waarop er over gesproken wordt in schoolkantines, feestjes en op forums. Het lijkt een maatschappelijk totaal geaccepteerd fenomeen, ondanks dat de overheid en instanties zoals de Buma en Brein, maar ook buitenlandse zoals de RIAA, ons ervan proberen te overtuigen dat we toch echt verkeerd bezig zijn. Overigens beperk ik mij nu maar even tot de games maar het geldt natuurlijk ook zeker voor de muziekbusiness.

De vraag is natuurlijk: waarom laten we ons zo makkelijk verleiden tot het downloaden van games en waarom hebben we daar kennelijk weinig tot geen wroeging over. Ik ken persoonlijk een aantal mensen dat geen muziek, films of games download, maar dat zijn er maar bar weinig. Is het het geld? Is het het gemak? Is het een gebrek aan normbesef? Het is lastig te zeggen. Vast lijkt te staan dat de gemakkelijke manier waarop al het moois op internet te verkrijgen is een grote rol speelt, maar ook het eerder genoemde argument van het alles willen spelen en daar geen geld voor hebben, lijkt behoorlijk hout te snijden. Het normbesef is wel weer een heel ander punt. En toch is dat wel het argument waar degenen die niet downloaden als eerste mee komen. In schril contrast staan daar de argumenten van de die-hard downloaders tegenover die variëren van het feit dat ontwikkelaars toch genoeg geld hebben en de smoes dat ze een game downloaden om te kijken of het wat voor ze is, tot aan het bekende geldprobleem. Het wil er bij mij niet in.

Daarbij komt nog een ander probleem om de hoek kijken. Heeft de gemiddelde scholier c.q. gamer c.q. oudere jongere met te veel tijd wel écht de tijd om al die gedownloade games te spelen? En had diezelfde gamer al die games die hij heeft gedownload anders ook daadwerkelijk gekocht? Uiteraard kan de boel behoorlijk genuanceerd worden en kun je je afvragen of de industrie werkelijk zoveel geld misloopt. Ik denk het wél, maar enig voorbehoud is wel op zijn plaats. Download je werkelijk een game om te kijken of het wat voor je is (de demo, anyone?) en overweeg je serieus een aankoop, dan zie ik er niet zoveel kwaad in. Degenen die stellen dat ontwikkelaars toch wel geld zat hebben zouden eigenlijk eens in een ontwikkelstudio moeten gaan kijken met wat voor batterij zeer gekwalificeerde mensen men daar vaak jaren aan de slag is om tot een goed eindproduct te komen. Mensen die salarissen moeten krijgen en ga zo maar door…

Het wordt anders als je structureel alle games gaat downloaden zonder te betalen en daarbij nooit een game koopt. Over het handelen in games zal ik het maar helemaal niet hebben want dat is wat mij betreft helemaal diefstal pur sang. Het toppunt is wat mij betreft echter de inmiddels zeer populaire DS-card met daarop een stuk of zestig Nintendo DS-games. Ik noem dit gewoon misdadig, want een ding kun je op je vingers wel natellen: van deze games wordt er nooit meer een gekocht. Ja, door argeloze en/of wél eerlijke gamers die gewoon de volle mep betalen en de klappen voor de downloaders opvangen. ‘Dan download je ze toch zelf ook…’ zou goed een reactie van het andere kamp kunnen zijn, maar dat is veel te makkelijk. Dat willen deze eerlijke gamers namelijk niet omdat zij niet schuldig willen zijn aan diefstal, je weet wel, artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht: ‘Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt met het oogmerk dit zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt gestraft met een gevangenisstraf van tenminste vier jaren of een geldboete van de vierde categorie… Amen.

Heeft de hoofdredacteur van GamersNet misschien een bijbaantje bij Brein aangenomen? Nee, het ligt veel simpeler. Ik ben een gameliefhebber. Maar uiteraard wel eentje die het liefst ook niet te veel voor zijn spellen betaalt. Ook ik ben wel eens in de verleiding geweest om games te downloaden, maar tot op heden heb ik mij altijd in kunnen houden. Dat is geen knappe prestatie, want nogmaals, wij verkeren hier in een redelijk riante positie. Begrijpelijk vind ik het wel, maar ik blijf mensen, die er prat op gaan dat zij de nieuwste spellen alweer binnen hebben gehaald terwijl vele anderen er nog voor aan het sparen zijn, er op wijzen dat zij er mede schuldig aan zijn dat de prijzen hoog blijven en er nooit echt een behoorlijke pricedrop is geweest. Helaas stuit ik maar al te vaak op totaal onbegrip. Gelukkig worden gamers met illegale kopieen nog steeds actief geband op bijvoorbeeld het Live netwerk van Microsoft. Probleem is dat we alles willen spelen en daar komt hoop ik dan weer géén verandering in.

  1.   
    JonsoN's avatar

    Ik moet eerlijk zijn, Ik heb nog nooit echt een game gedownload, maar indertijd betaalde ik Fl 5.00,- voor games die anderen voor me gedownload hadden, (en dan ook nog via Betaald downloaden) Ik had soms ook wel de neiging om een of ander torrent programma op mn computer te pleuren, maar sinds GN ontdekt heb, heb ik dat maar uit mijn hoofd gehaald, Ik koop ook echt alleen maar games die me leuk lijken..

  2.   
    martyntjee's avatar

    ik moet eerlyk zyn ik heb wel es een game gedownload maar dan grotendeels demos of games die nergens in winkels meer te krijgen is
    en puur om te kijke of ik het wel leuk vind
    myn in komen is neit erg hoog met 5€ per week maar heb togh ruim 19/20 van me games gekocht 🙂

  3.   
    The Chef's avatar

    Downloaden en geen enkele game kopen? Wrong! Downloaden en doorverkopen? 10 stokslagen! De gulden middenweg lijkt me verstandiger, ook ik heb hier wel wat gedownloade meuk, maar als een spel je toch bevalt, ben je de work arounds vanzelf zat en koop je hem. En het geval van de demo’s? Eerlijk gezegt trap ik daar niet meer in, ik heb regelmatig meegemaakt dat de demo het leukste was van het hele spel. als je hem aan de hand daarvan koopt ben je simpelweg screwed.

    Het enige waar ik het downloaden de schuld van kan geven is dat je in veel gevallen games niet meer kan ruilen als ze eenmaal uit de celofaan zijn… en dat ik kut. Vroegah in de tijd van de playstation regelmatig 125 guldentjes neergelegd voor een spel wat na een uurtje spelen compleet bagger was (G-Police anyone?). Binnen 24 uur geruild zonder problemen.
    Het ene gevolg is de oorzaak van het volgende….

  4.   
    Firef0x's avatar

    Mijn PC trekt bijna geen nieuwe games. Af en toe een AoE2 of een soortgelijk spel download ik wel eens. Op mijn PSP heb ik wel degelijk een Custom Firmware. Het verkort de laadtijden aanzienlijk en er zijn niet echt veel toppers op de PSP die je MOET hebben (gow daargelaten). De tetris achtige spellen vind ik gewoon te duur voor de PSP dus die download ik meestal wel.

    Straks ga ik op pad voor COD4 voor de ps3. Ik moet zeggen dat de ps3 spellen wel behoorlijk prijzig zijn (65E nieuw) dus hopelijk komt er snel zo’n “Platinum” serie.

    Het voordeel van spelontwikkelaars is tegenwoordig wel dat veel mensen houden van online spellen. Voor de beste ervaring moet je die online spellen meestal toch spelen op officiele servers. En daarvoor is meestal de welbekende serial nodig. (neem BF of Steam games)

  5.   
    simmity's avatar

    Ik heb ook wel eens een spel gedownload, maar dit is alleen bij twijfelgevallen waar geen demo van is.
    Net wat firef0x verteld heeft een demo meestal het leukste level van het gehele spel. En van sommige spellen heb ik het origineel daarna in de winkel gekocht.

  6.   
    mrxthereal's avatar

    Ik download alleen in geval van nood, als er 2 games in een korte periode uit komen, maar ik daar geen geld voor heb. Soms koop ik hem later dan alsnog. Of met portal, waarvan ik niet wist of het wel iets voor mij zou zijn.

  7.   
    bugatti's avatar

    nr mijn menig zijn het vooral degene die het minst game het meeste downloade-kopiere of het zo kopen en dan zijn dan vooral games die oud zijn en voorbij gestreefd zen en alles er echt een klassieker bij is dan heb je toch liever het orginele spel als echte gamer vind ik toch en dat sommige zegge dat ze het eerst is download om te weten of het wel goe genoeg is echt een stom excuus ge kunt het ook is gaan hure of lene van een vriend ma vind wel dat de gamemakers geld beluste mensen zijn door dat ze games uitbrengen die eigenlijk beter kunne gemaakt worde ma het ni doen omzo sequels te kunne make. vind wel da sony daarin nog schappelijk is(door hun classic aanbod en door hun oude consoles te blijven te ondersteunen) en nintendo (door en goedkope console te brenge) ma ms daarentege wille zwaar concureren ma er is wel een verschil tss concureren en iets kapot wille concureren( want dat is gewn om er later profijt op te kunne make dat heeft de toekomst al meermaals beweze). btw spr wel over consoles gn pcgamen

  8.   
    gamer07nl's avatar

    Ik download ook egt nooit. Ik koop alles. Heb geen zin om te gaan zitten klooien op me PC en ombouwen van me 360 vind ik ook erg irri. En elk spel wat je download is na een aantal keer spelen al stuk ofzo iets 😡

  9.   
    Sarge's avatar

    Vroeger downloade ik af en toe wel eens een game 🙂 , maar hierboven wel eens vermeld wordt ging die game niet lang mee 😀 😥 dus nu download ik alleen maar demo’s 😀

  10.   
    GraveDevil's avatar

    Als games van €50 naar €30 gaan (btw, kken een site waar ze games verkopen voor €36,99) dan zou ik vaker duurdere games kopen, alleen toppers koop ik. Bij de rest wacht ik tot ie geodkoper is (als ik twijfel) en zit het tussen niks en twijfel in download ik het , maar is het meestal met 3 dagen weer va n mn pc af omdat er geen multiplayer op zit 😛

  11.   
    Cyart's avatar

    games die moeilijk zijn aan te komen ok, maar de nieuwe koop ik gewoon in de winkel want ik heb dan het gevoel dat ik ze help om meer games te kunnen maken 🙂

  12.   
    Aquila169's avatar

    Er zijn ook weer veel gamers die downloaden omdat die prijs juist zo hoog is. Als ze de prijs zouden verlagen, denk ik dat er veel meer publiek zal zijn.

  13.   
    stormtrooper's avatar

    je kan natuurlijk ook gewoon op marktplaats kijken voor een spel.

  14.   
    Boxer's avatar

    Ik geef het ook toe. Ik download ook regelmatig iets. Betaal ook voor spelen maar als je op site’s kijkt waar zo’n spel waar een beetje goede progammeur 5 minutjes bezig is €20 betalen? nee, dan download ik ze maar liever.

  15.   
    Neolite's avatar

    Het hele probleem ligt hem in de prijs, die hoog blijft omdat bedrijven er anders geen winst op maken. En door die hoge prijs word er veel gedownload, en door dat vele gedownload is de prijs zo hoog. In mijn ogen is hier dan ook sprake van een vicieuze cirkel. 😉

  16.   
    TotalPicnic's avatar

    ik begrijp niet dat torrents niet beter kunnen worden gecheckd :P.
    ik moet wel toegeven dat ik supreme comander heb gedownload, had alleen geen geluid <_<

  17.   
    Xtremie's avatar

    Ik downloadde ook wel es games, maar meestal games die ik in geen enkele winkel kon vinden of illegaal waren in Nederland(Heb zo Postal 2 ook gedownload)…. 😆
    Maar als dit teveel gebeurt dan zeg ik over 50 jaar:”Vroeger hadden we nog games”

  18.   
    NLkevvNL's avatar

    denk et wel jaaa maarja.. mss ligt et er nie aan door et downloade dat et duurder word. moete ze die games maar nie zow duur maken

  19.   
    Capp's avatar

    NLkevvNL schreef, "denk et wel jaaa maarja.. mss ligt et er nie aan door et downloade dat et duurder word. moete ze die games maar nie zow duur maken"

    En hoe komt dat denk je?

  20.   
    BartG's avatar

    GraveDevil schreef, "Als games van €50 naar €30 gaan (btw, kken een site waar ze games verkopen voor €36,99) dan zou ik vaker duurdere games kopen, alleen toppers koop ik. Bij de rest wacht ik tot ie geodkoper is (als ik twijfel) en zit het tussen niks en twijfel in download ik het , maar is het meestal met 3 dagen weer va n mn pc af omdat er geen multiplayer op zit 😛 "

    Hah, inderdaad.
    Als spellen van 50 naar 30 gaan koop ik meer games, maar ik heb nooit een illegale game gedownload!
    Soms dan gaan ik en vrienden van me games uitlenen, op die manier speel je weer andere games, want toch koop ik b.v. 1 nieuwe game, maar die vrienden van me ook. Op deze manier speel je toch de nieuwste games 🙂 , en het is geheel legaal! 😀

  21.   
    R.andom H.ero's avatar

    Games kopen doe je voor de multiplayer, games downloaden doe je voor de singleplayer en als over 5 jaar games niet eens meer op een DVD passen en op Blu-ray discs gaan zit je helemaal te janken. MGS 4 gaat al op 2 Blu Ray schijfjes. Ik ga dus gewoon door met downloaden.

  22.   
    Czone's avatar

    Nou ik heb best vaak gedownload want bv de sims 2 en al die uitbreidings pakketen samen is niet betaalbaar; ik blijf erbij dat als ze alle games voor ong 30 euri verkopen dan zouden ze meer gekocht worden en dus haalt het elkaar weer in.

    het is ook bullshit dat downloaders het spel wel hadden gekocht als ze het niet konden downloaden want in mijn geval word er vooral gedownload omdat ik het niet kan betalen met mij week inkomsten van 2 euri en schuld van 50 😥

  23.   
    blackzion's avatar

    ik koop al mijn games, ik download alleen demo’s en later dan de full game als het me iets lijkt natuurlijk 😉

  24.   
    lord ian's avatar

    het is tock leuk dat je het originele hebt en downloaden is gevaarlijk

  25.   
    Czone's avatar

    P.M. schreef, "Maar ja, een moreel beroep doen op de illegale downloaders zal denk ik niet veel uithalen.
    "

    Kijk dit vind ik zo raar:—————————–^^^^
    Het is namelijk helemaal niet illegaal, het is alleen illegaal om het daarna te verkopen. Het UPloaden is illegaal het downloaden niet.

  26.   
    alpenhoorn's avatar

    Ik download ze gewoon, alleen echt goede games zoals Half-Life 1 en 2 en de episodes, en battle for middle earth koop ik, ik heb een keer een game gekocht en dat was bagger, dus deste minder reden om te kopen, er worden veels te veel slechte games gemaakt.

  27.   
    P.M.'s avatar

    Czone schreef, "

    ”P.M.” schreef, "Maar ja, een moreel beroep doen op de illegale downloaders zal denk ik niet veel uithalen.
    "

    Kijk dit vind ik zo raar:—————————–^^^^
    Het is namelijk helemaal niet illegaal, het is alleen illegaal om het daarna te verkopen. Het UPloaden is illegaal het downloaden niet.

    "

    Dat geldt volgens mij alleen voor films en muziek, het gebruiken van software zonder licentie is altijd illegaal.

  28.   
    Czone's avatar

    Ik dacht van niet… Naja maakt niet uit ik ga gewoon door met downloaden van spellen die ik niet online wil spelen… en ik denk dat men niet de downloaders moet aanpakken maar de uploaders… want als ik iets wil downloaden en het echt graag will hebben maar het is niet te downloade dan koop ik het gewoon 🙄

  29.   
    Rrm's avatar

    Dus als er midner gedownload werdt, zouden de prijzen zakken? wrong!
    De gamedevelopers zijn ook niet dom hoor, als er minder gedownloadt zou worden zouden ze het gewoon bijhouden als meer winst… en aangezien het nogal moeilijk is om een nog véél beter spel te maken (pc’s evolueren ook niet zo snel dat de games iedere keer 2x zo sterk zijn)… en dan verdwijnt het geld achter de schermen….

    Ikzel downloadt geen games, want de helft van de tijd heb je toch last met de serials enzo… de games die ik absoluut geweldig vidnt, wil ik kopen (bv. supreme commander, ik hou van RTS :)), maar andere spellen komen er dan weer niet van….

    Ook is er een groot probleem met de makers die steeds terugblikken naar vorige spellen… UT 2004 bv. kostte 40-50 euro toen het uitkwam(heb ik aan die prijs zien staan)… UT 3 kwam uit aan 50-60 euro… Laat me raden, de volgende versie zal 60-70 euro kosten?

  30.   
    delta62's avatar

    Alle games moeten worden gekocht in de winkel. Piraterij verziekt inderdaad de gamesindustrie. Als je er een paar weken voor moet sparen en hem dan koopt ben je er veel blijer mee dan wanneer je hem download en maar een paar keer speelt. De games worden ook duurder door het downloaden, dus ik zeg koop alle games! Als je dat niet doet verziek je de gamesindustrie en kunnen de makers geen goede games meer maken en worden de prijzen alleen maar duurder! zo.

  31.   
    Czone's avatar

    Kijk hierom maakt het downloade niet veel uit; zolang er meer mensen zijn die kopen is er niks aan de hand…