Warhammer 40,000: Dawn of War – Soulstorm

Van Warhammer heb je tegenwoordig alles: van actiefiguren, stripboeken en bordspellen tot heuse games. In tegenstelling tot de rest, interesseren de games ons natuurlijk wél. Relic heeft namelijk gewerkt aan een ander deel voor de Dawn of War franchise. En wij hebben een previewversie van Dawn of War: Soulstorm.

Als sommige mensen (nerds?) Warhammer horen, barsten ze van het enthousiasme. Ik val echter niet bepaald onder die groep mensen, enthousiasme is namelijk ver te zoeken na mijn laatste Warhammer 40,000 game: Squad Command. Nu bleek er ook nog een RTS-franchise van de speelgoedfiguurtjes te zijn, welke mij volledig onbekend was. De vroege previewcode van Dawn of War: Soulstorm viel op mijn deurmat en gevuld met diverse twijfels begon ik aan de stand-alone uitbreiding.

Training

Aangezien ik compleet nieuw ben met deze zoveelste Warhammer franchise, was de training zeker geen overbodige luxe. Ik werd verwelkomd door een aardig klinkende stem die mij door de tutorial heen zou leiden, gelukkig werd ik niet direct geconfronteerd met moeilijke Warhammer termen en werd ik Godzijdank niet direct gequized op Warhammer kennis. In mijn ogen is dit een enorme opluchting, aangezien hieruit blijkt dat de game niet per se doelt op de loyale fans, maar ook op andere RTS liefhebbers die zo met gemak in kunnen stromen. Gerustgesteld en iets meer achteroverleunend begon ik dan toch aan de tutorial.

De tutorial was misschien wel opvallend rustig, maar er werd in zeer korte tijd zo veel nieuwe informatie naar me toe gesmeten. Alleen al voor de productie van een simpele APC of tank dien je al minstens drie á vier gebouwen te plaatsen, en dan heb ik het nog niet eens over latere upgrades, versterking of reparaties. Een RTS moet natuurlijk zoveel mogelijk tactiek ondersteunen om een geslaagde game te worden, maar dit is me allemaal iets te overdone. Gewoon een knop aandrukken waarna een bepaalde unit wordt aangemaakt zit er met Soulstorm niet in, integendeel, je klikt je nog eens een RSI-hand voor een groepje tanks.

Vernieuwing

Tot zover de tutorial, dat is immers toch al bekende informatie, het draait in deze preview natuurlijk om wat Soulstorm toevoegt aan de drie jaar oude game. Op naar de echte singleplayer dus. Voor een vroege previewcode van een game kreeg ik wel een erg uitgebreide Campaign voor me, sterker nog, er zat zelfs een Skirmish mode bij. In deze twee modes krijg je voor het eerst te maken met de twee nieuwe rassen die Soulstorm te bieden heeft, ten opzichte van de voorgaande uitbreidingspakketten. Het meest interessante ras is natuurlijk de Dark Eldar. Ze lijken verassend veel op hun Eldar-broertjes, alleen is het vernieuwde ras ietwat sadistischer van aard. Martelen en het nemen van gevangenen is dan ook een dagelijks taak voor de Dark Eldars. Hun sadistische karakter komt tot uiting wanneer het blijkt dat de geniepige Dark Eldar de zielen van hun vijand uit hun lijf rukken, om er zelf eens even lekker van te profiteren. Is dit nieuwe ras niet verklarend voor de titel? Het andere toegevoegde ras zijn de Sisters of Battle. Een zooitje ongeïnspireerde chicks in overdone bepantsering. Vrouwen aan een game toevoegen is tof, maar met slechte ingesproken tekst en een achterhaald uiterlijk kan ik ze missen als kiespijn.

Naast een volledig nieuw ras heeft ook het aanbod aan voertuigen een leuke boost gehad. In Soulstorm krijg je namelijk een hoop nieuwe voertuigen voorgeschoteld, beter nog: vliegende voertuigen. In de tutorial alleen al had ik al een korte ervaring met de nieuwe feature en kan ik er simpelweg niet negatief over spreken. De vliegende eenheden zoals APC’s en tank-achtige geven de game toch net dat beetje meer het fantasy en science-fiction gevoel wat Warhammer 40,000 wel vaker mist. De 40K-serie speelt zich dan weliswaar wel af in toekomst, maar verder dan lasers komt het nooit echt met de serie. Deze zwevende units zijn dan dus ook een aanvulling op de serie zelf en niet alleen op deze stand-alone.

De campaign op zich heeft ook een duidelijk twist gehad. Hoewel ik er na wat research achter kwam dat het verhaal van Soulstorm ernstig veel lijkt op zijn voorganger ‘Dark Crusade’, biedt de singleplayer campaign van Soulstorm nog steeds een erg leuke feature. Het verhaal voert ons namelijk niet alleen naar andere steden of plaatsjes, maar naar volledig andere planeten. Het veroveren van de planeten voelt niet alleen aan als voltooiing van de campaign, maar gaf me direct ook een heerlijk overheersend en dominant gevoel, juist datgene wat ik zoek in een RTS. Ik voelde me echt de heerser van het universum zo nu en dan, en dat mag best, of niet soms?

Multiplayer

Hoewel het nogal een tijdje duurde voordat ik eindelijk een eigen Dawn of War account bezat en ik een server kon betreden, ben ik over het algemeen erg positief over de vernieuwde multiplayer. Ik was wat onervaren toen ik mijn eerste online potje begon en dat bleek snel toen ik meedogenloos werd ingemaakt. De multiplayer is vele malen versneld vergeleken met de vorige Dawn of War add-ons. Misschien maakt dat de multiplayer haast onmogelijk voor mij, maar fans van de serie zullen de versnelling en de daarbij komende uitdagingen zeker op prijs stellen.

Gamers die nog onbekend zijn met de Dawn of War serie kunnen zich beter weghouden van Soulstorm wat betreft de online community aangezien de multiplayer haast geen leercurve bevat. Verstandig is misschien om eerst wat ervaring op te doen met eerdere Dawn of War games, voordat enkele andere Warhammer fans je meedogenloos inmaken in Soulstorm.

Voorlopige conclusie

Ik speelde weliswaar een previewcode, maar ik kan met een gerust hart zeggen dat ik hier een volwaardige game voor me had. Zelfs Dawn of War’s kenmerkende Army Painter en een uitgebreide Skirmish mode waren al toegevoegd. Misschien is het dan wel de derde uitbreiding op een drie jaar oude RTS, maar het voelt gewoon zo goed aan: Relic weet precies wat goede toevoegingen voor de RTS zijn. De Dawn of War serie met al zijn uitbreidingen kan zich met gemak meten met games als Supreme Commander of Command and Conquer 3. Misschien zal deze game met al haar mogelijkheden niet heel makkelijk zijn voor beginnende gamers, maar de ietwat gevorderden RTS’ers of Warhammer fans kunnen makkelijk uit de voeten met deze add-on.

  1.   
    Gerjann's avatar

    Niks voor mij en vind het er niet mooi uit zien heb de demo gespeeld!

  2.   
    meatball's avatar

    weet niet dat hij nog wel optijd uitkomt, want de ontwikkelaar heeft de deuren gesloten

    http://life.tweakers.net/nieuws/52193/maker-titan-quest-sluit-deuren.html

  3.   
    pmij's avatar

    echt übercoole game,
    ga hem zeker kopen 8)

  4.   
    Darkknight's avatar

    Ziet er leuk uit. Maar de videokaart standt lijkt me wel erg laag. 😥

  5.   
    ms13694's avatar

    mmm… ziet er matig uit 😳

  6.   
    PS3Killer's avatar

    ”GerJan 15″ schreef, "Niks voor mij en vind het er niet mooi uit zien heb de demo gespeeld!"

    Iid, niet mijn soort game, maar wel mooie preview.

  7.   
    Tom's avatar

    Darkknight schreef, "Ziet er leuk uit. Maar de videokaart standt lijkt me wel erg laag. 😥 "

    De game is al weer drie jaar oud, maar hoe prehistorisch dan ook, ik garandeer je een game van topkwaliteit. Het is natuurlijk wel love it or hate it met deze RTS.

  8.   
    halo doom's avatar

    ik ben een fan van alle Gameworkshop spelle 🙂 🙂 🙂

  9.   
    svenrauws's avatar

    beetje wow dat is egt niet voor mij

  10.   
    the_vulture's avatar

    AAAIght eindelijk!!!!!

    en ik maar w88

  11.   
    xizaaR's avatar

    het içs toch een mooie preview 😉

  12.   
    PS3Killer's avatar

    Dat rood doet pijn aan je ogen man:)

  13.   
    alpenhoorn's avatar

    Is zeker een leuke game (ik heb al een voledige versie via usenet), al vind ik de facties die er bij dark crusade bij kwamen leuker, maar de campanje is wel leuk om te doen. 😀

  14.   
    whiteraven's avatar

    Warhammer is leuk.

  15.   
    Nick[L]Kelly's avatar

    ziet er weer leuk uit! hoop dat die nog beter is dan ze voor gangers!

  16.   
    Nick[L]Kelly's avatar

    😀 heb de game demo gedownload nu maar w88 tot k thuis ben 🙄