Medal of Honor: Heroes 2

Electronic Arts zette met Medal of Honor: Allied Assault WOII shooters op de kaart. Nu zijn we jaren verder en helaas is de beroemde serie kwalitatief niet meer wat ze was. Met Medal of Honor: Heroes echter bracht dezelfde ontwikkelaar de eerste First Person Shooter voor de PSP op de markt en dat werd letterlijk een knallend succes voor menig gamer. Inmiddels zijn we toe aan een tweede deel en of Medal of Honor: Heroes 2 het succes weet voort te zetten, lees je in deze review.

Discussie ten einde

Het blijft een punt van discussie, werken shooters op de PlayStation Portable en dan met name First Person Shooters? Het ontbreken van een tweede analoge stick beschouwen velen als een shooter op de PC spelen zonder muis. Echter, vorig maakte Electronic Arts met het eerste deel van Medal of Heroes duidelijk dat er wel degelijk geschoten kan worden op Sony’s kleine paradepaardje. De game boekte succes en ging als warme broodjes over de toonbank. Niet veel later lag de game met een Platinum label in de winkelrekken. Onlangs verscheen de opvolger, Medal of Honor: Heroes 2 voor de PlayStation Portable. Ik heb er inmiddels een flink aantal speelsessies erop zitten en ze zijn me goed bevallen.

De besturing is gelijk aan die van deel één: met driehoekje, rondje, kruisje en vierkantje kun je richten, terwijl je loopt met de analoge stick. De rechter schouderknop dient vanzelfsprekend voor het afvuren van je wapen en met de linker zoom je of maak je een melee aanval. Tot slot gebruik je de pijltjesknoppen onder andere om te reloaden, te wisselen van wapen of een item te gebruiken. Met deze conrols is het prima uit te houden, alhoewel het spelen natuurlijk wat langzamer gaat dan op de grotere platforms. Maar niet getreurd, want Electronic Arts helpt je een beetje. Een bijna niet merkbare auto-aim functie helpt je de Duitsers een kopje kleiner te maken. Krik je de moeilijkheidsgraad op, dan zul je zelf meer moeten doen om toch nog die kill te maken. Voor mij is hiermee de discussie ten einde, want al met al werkt deze besturing gewoon prima.

Weinig zichtbare veranderingen

Medal of Honor: Heroes 2 laat je opnieuw tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de Amerikanen vechten, bij het 5e Ranger bataljon. Ditmaal is het 6 juni 1944 en worden de kusten van Normandië aangedaan. Jij speelt de OSS agent John Berg en wordt achter de vijandelijke linies afgezet om het Nazi-regime onderuit te halen. Om hierin te slagen moet je diverse objectives voltooien. Deze objectives variëren van het opblazen van Duitse onderzeeërs tot het contact maken via een Duitse radio met het Amerikaanse thuisfront. Ook humor is aanwezig in de game, want na het voltooien van deze laatstgenoemde opdracht hoorde ik een Amerikaanse vrouw zingen en geen krakende stem van een of andere officier. Toevallig zitten zowel de opdracht met de op te blazen onderzeeërs en het contact maken met het thuisfront beide in één missie en daarmee blijkt hoe afwisselend de missies zijn. Ben je eenmaal klaar met de standaard opdrachten, dan is er vaak nog een achterliggend dorpje of gebied waarnaar opgerukt wordt en het een en ander uitgevoerd moet worden. Hierdoor had ik echt het gevoel dat je het Duitse front schade toebrengt, en de oorlog beetje bij beetje beëindigt.

Alleen van huis

Maar er zijn ook minpuntjes, waarvan er één tegenwoordig wel vaker de kop op steekt: hebben we het met WOII games niet gezien? Op de PlayStation Portable valt de schade nog mee. Er zijn slechts een aantal games met deze setting verschenen en daarom denk ik dat het been there, done that gevoel te bezien is. Toch moet er inmiddels al naar alternatieve settings worden gekeken. De meeste gamers spelen immers niet alleen op een handheld en zullen het zo langzamerhand wel gehad hebben met het afschieten van Nazi’s. Daarnaast is er ook inhoudelijk weinig veranderd ten opzichte van het eerste deel van Medal of Honor: Heroes. Uiteraard zijn er een aantal grafische verbeteringen aangebracht, maar dat feit daargelaten, speel je deel één in een ander land en met nieuwe missies. Dan is er nog de AI, en dan niet die van de vijand, want die is vrij goed. Hier en daar schieten de Duitsers finaal mis of zijn ze traag in hun handelingen, maar dat houdt het gebrek aan een tweede analoge stick en dus de vertraging van gameplay in balans. Nee, ik heb het over die van je strijdmaten. Ze rennen met je mee, schieten met je mee en gaan net als jij af en toe dood, maar hadden evengoed weggelaten kunnen worden. Je speelt het spel vrijwel in je eentje, hetgeen vooral bij de lastige stukken iritant kan zijn.

Tweeëndertig man in gevecht

Heb je even genoeg van de scripted singleplayer missies, dan valt er ook online uiteraard heel wat te beleven in Medal of Honor: Heroes 2. Met maximaal eenendertig man online en zeven man Ad-Hoc kan de strijd aangegaan worden, in in totaal zes verschillende maps. Online bevat de game drie spelmodi, te weten Deathmatch, Team Deathmatch en de bekende Capture The Flag. De multiplayer heeft dan ook genoeg te bieden, maar kan vanzelfsprekend lang niet tippen aan zijn grotere broers. Door de toch ietwat gebrekkige gameplay die de handheld voor First Person Shooters biedt tegenover de consoles en de PC valt de online beleving een beetje weg. Zeker gezien het feit dat handhelds vooral op reis te voorschijn worden gehaald, moet je Medal of Honor: Heroes 2 kopen om het offline schietgeweld. Desalniettemin is Electronic Arts erin geslaagd een vermakelijke multiplayer neer te zetten.

Conclusie

Electronic Arts is er wederom in geslaagd een goede shooter te maken voor de PlayStation Portable. Grafisch is de game weer een beetje beter, er vindt meer actie plaats in het scherm en hoewel bijna niet merkbaar, loopt de besturing soepeler dan in zijn voorganger. De campaign biedt genoeg actie voor heel wat reisuren, maar ook online staat Medal of Honor: Heroes 2 zijn mannetje. Jammer genoeg heeft het succes van het eerste deel een keerzijde. Voor twintig euro kan je die game aan je assortiment toevoegen, terwijl dit tweede deel in ieder geval voorlopig de volle mep vraagt. Persoonlijk vind ik dat Medal of Honor: Heroes 2 te weinig vernieuwend is om niet voor het origineel te kiezen, zolang deze goedkoper is. Krijg je echter geen genoeg van WOII geweld op Sony’s handheld, dan bega je met Medal of Honor: Heroes 2 zeker geen miskoop.

 1.   
  Kaassouffl3's avatar

  Mijn psp licht nu beje weg te roesten in de kast.. Maar voor dit spel wil ik hem er toch wel uithalen!

 2.   
  jacobdb's avatar

  nou niet echt omdat ze namelijk een port hebben gemaakt van de pc naar de psp 😛

 3.   
  arie de beuker's avatar

  Ziet er goed uit voor psp 🙂

 4.   
  Capp's avatar

  Ik denk dat dit spel wel goed gaat verkopen omdat toch veel mensen in de ‘mood’ van de W.O.2 wil blijven :D… Ik heb zelf geen PSP

 5.   
  itamarlange's avatar

  ik hoop dat ik de PS3 krijg deze week dan koop ik deze koop 😀 en ook assasins creed heb eens gespeeld bij me vriend vet cool!!! 😉

 6.   
  g4ngst3r's avatar

  Echt een TOPgame..

  okej er zitten wat nadelen aan..bijv. dat je niet in tanks en auto’s kan maar voor de rest,TOPTOPTOPTOP

 7.   
  NL Very Lazy's avatar

  vond moh nooit zo mooi gemaakt hoop dees beter is

 8.   
  Feyenoordforever's avatar

  Heb het ook gespeeld, vind het een goede game. 🙂

 9.   
  Pimkingetje's avatar

  Lol voor de PSP! Ik ga evoor sparen! 😀 Dus nog geen conclusie, miss binnenkort! Ik denk een 8je 😛

 10.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Ik vind dat MoH goed doet voor de handheld…. maar jammer genoeg heeft CoD ze van de troon afgeslagen… en trouwens EA moet echt ff kappen met WW2 kom op man het is next gen!!

 11.   
  FPS–>TOM!!<--'s avatar

  okkiduty schreef, "Ik vind dat MoH goed doet voor de handheld…. maar jammer genoeg heeft CoD ze van de troon afgeslagen… en trouwens EA moet echt ff kappen met WW2 kom op man het is next gen!!"

  Je kan toch ook een next gen WOII game maken, next gen is betere graphics, geluid physics etc., niet een game in de modernere tijd 🙄 …

 12.   
  pokemonfreakje's avatar

  ik medal of honor heroes all eens gespeeld echt een vette game

 13.   
  blackprogamer's avatar

  Ik vind het niet zo geweldig dat ze deze game op de PSP hebben uit ge bracht het is wel een grappige game voor onder weg maar nee ik hat hem niet gekocht ik wil hem liever op de pc of ander platformen ik heb zelf de PSP ps2 pc nitendo ps3 wii en nog een mar 300 spellen of zo 😀

 14.   
  Mr.Nacho's avatar

  Het lijkt mij wel mooi spel ik ga hem zeker kopen hebben MOH heroes ook al en speel het heel veel.

 15.   
  stevenvk's avatar

  Ik vind het spel niet zo super ik heb deel 1 en dat speel je veel meer omdat het 1 leuke optie heeft
  Schermutseling(Deathmatch tegen de computer) maar 2 is grafisch beter

 16.   
  jaspertjuh's avatar

  ik heb het spel op me psp alleen weet niet hoe je online kan 😐 kn iemand mij het stap voor stap uitleggen ? 🙄

 17.   
  evangelo_'s avatar

  vette game en redlijke graphics