Supreme Commander: Forged Alliance

We schieten ons helemaal suf deze maand met een overdaad aan goede shooters. Toch blijven ook de fans van strategische games niet verstoken van een kwalitatieve impuls, want Supreme Commander: Forged Alliance zal spoedig in de winkels liggen. Is deze uitbreiding puur een commercieel trucje of schuilt er meer achter deze stand-alone?

Cliffhanger

Chris Taylor en de overige mannen van Gas Powered Games hadden het begin dit jaar weer voor elkaar. Na het vrijwel legendarische Total Annihilation was het moment eindelijk daar om de spirituele opvolger, Supreme Commander, los te laten. Zowel strategiegamers als de pers waren bijzonder onder de indruk van deze game, hoewel de minder fanatieke gamer een behoorlijk pittige kluif had aan deze veelzijdige RTS.

Inmiddels zijn we negen maanden verder en zonder al teveel bombarie verschijnt de stand-alone uitbreiding Forged Alliance ten tonele. De Infinite War leek gek genoeg ten einde na het doorlopen van Supreme Commander, maar gamers die de credits doorstonden weten wel beter. Een vierde factie genaamd de Seraphim kwam als een ware cliffhanger in beeld en in Forged Alliance is het zover dat de Seraphim-aliëns stevig orde op zaken aan het stellen zijn. De Aeon, Cybran en United Earth Federation worden met uitsterven bedreigd en daar ligt voor jou een schone taak om één van deze drie facties te kiezen en de Seraphim af te stoppen.

Een stap verder

Het verhaal staat, de machines zijn weer gesmeerd: tijd om in actie te komen! Het is te kort door de bocht om te zeggen dat we hier te maken hebben met een paar nieuwe levels van Supreme Commander, want Forged Alliance biedt als uitbreiding zeker wat nieuwe dingen. Iets wat meteen opvalt is het aantal mogelijkheden dat je van begins af aan hebt in de campaign. De originele game kende een nogal rustige, voor sommigen zelfs trage, opbouw wat betreft units en buildings. Deze keer word je echter direct voorzien van vrijwel alle toeters en bellen die je maar in de strijd kunt gooien, wat een goed argument is om wellicht eens niet direct die Skirmish-mode in te duiken.

Dat je mogelijkheden nu veel uitgebreider zijn in het begin, is ook eigenlijk wel noodzakelijk. Vond je de strijdvelden al groot in Supreme Commander? Forged Alliance gaat heerlijk een ruime stap verder en schotelt je nóg grotere maps voor. Om dit alles in balans te brengen zijn er wel enkele wijzigingen doorgevoerd, vooral met het oog op de tech tree. Zo zijn de mass fabricators van rang 1 naar rang 2 doorgeschoven en vergt het bouwen van experimentele units minder tijd dan in de originele game. Dit laatste is voor mij persoonlijk de beste wijziging in de game, want het eeuwig wachten op bijvoorbeeld een grote Spiderbot was toch wel erg frustrerend. Natuurlijk heeft het ook wel zo zijn charme om echt iets te bereiken waar veel tijd in gaat zitten, maar de wachttijd op zo´n enorm moordend monster was dermate lang dat de lol er een beetje afging en het vooral ook minder interessant werd. Hier is dus gelukkig iets aan gedaan, wat het plezier en de beleving alleen maar ten goede komt.

Snelheid

De balans in de game is uiteraard ook weer volledig van toepassing op je eigen fundamenten. Net zoals in Supreme Commander is het in deze uitbreiding niet geheel verkeerd om de inkomsten en uitgaven ongeveer op dezelfde snelheid te houden. Een goede basis om jezelf van voldoende resources te voorzien is dan ook van levensbelang om het uit te houden op het strijdveld. Natuurlijk ontbreken ook de andere pluspunten van het vorige deel niet, zoals het heerlijke overzicht en het bijbehorende in- en uitzoomen met het scrollwiel van je muis.

Toch waren er wel enkele kritische opmerkingen over het origineel, de drie facties zouden wel erg veel op elkaar lijken. De Seraphim-factie brengt hier absoluut verandering in, zowel wat betreft de eigen units alsmede de visuele kant van deze factie. En over visuals gesproken… check je PC nog maar eens goed, want in deze zware tijden stelt ook Forged Alliance behoorlijke eisen aan je arme computer. De graphics en textures hebben een lekkere opknapbeurt gekregen en zeker met een stevig stukje hardware in je kast ziet dat er niet verkeerd uit. Ook de interface is op de schop gegaan en is volgens de ontwikkelaar nog intuïtiever geworden. Wat mij betreft een prima insteek, al was er niet heel veel mis met de oorspronkelijke interface.

Levensduur

De missies in de campaign modus zijn onder andere door de grotere omvang van de speelvelden zeker niet korter qua duur. Hier komt toch een heerlijk stukje ouderwets opgaan in een game aan bod, want je zult regelmatig toch wel een uur tot anderhalf uur over de missies doen. Puur genot dus voor de liefhebber, maar wellicht een puntje om op te letten als je even in wilt stappen in de wereld van RTS-games.

Natuurlijk is Forged Alliance ook voorzien van een prima verzorgde multiplayer, wat overigens soepel werkt via GPGNet, inclusief de broodnodige statistieken. En naast deze online variant zorgt niet geheel verrassend de Skirmish modus voor een behoorlijk lange levensduur. De AI zal je genoeg stof tot nadenken geven, want er wordt afwisselend aanvallend en terughoudend gespeeld door je computergestuurde tegenstander. Daar komt nog eens bij dat in de skirmish en multiplayer ook te spelen is met de Seraphim, wat het alleen maar leuker maakt.

Conclusie

We zijn alweer gearriveerd bij het slotwoord van deze review en eigenlijk is het voornamelijk een positief verhaal geworden. De basis van Supreme Commander was al ijzersterk en dat is zeker niet anders in het geval van Forged Alliance. Mocht je echt op zoek willen gaan naar minpuntjes, dan kom je waarschijnlijk uit bij de toch wel behoorlijke systeemeisen, het hoge instapniveau van een dergelijke game en wellicht het gebrek aan grote vernieuwingen. De Seraphim zijn dan wel een nieuwe factie, maar echt wereldschokkende veranderingen brengt dat natuurlijk niet met zich mee.

Daar staat tegenover dat er diverse aanpassingen zijn doorgevoerd, zowel in de gameplay als op het grafische vlak, waardoor het gewoon een heel geslaagde expansion is. Gamers die al genoten hebben van Supreme Commander zullen Forged Alliance vrijwel zeker al op het verlanglijstje hebben staan. Niet zo gek ook, want wat je te wachten staat is een diepgaande strategische ervaring met een solide 8 als eindcijfer.

  1.   
    0karel0's avatar

    olé! 😉

  2.   
    Gerjann's avatar

    niet mij game!

  3.   
    Neolite's avatar

    hij speelt toch weer lekker weg, je moet alleen een beetje ervaring hebben met het origineel anders word je finaal afgeslacht 8)

  4.   
    gappower's avatar

    Niet echt een game voor mij. 😡

  5.   
    Quaresma's avatar

    ook niet mijn game

  6.   
    bubelss's avatar

    veels te veel sifi voor mij zou helemaal gek worden 😕

  7.   
    SjaakSnel's avatar

    Heerlijke game.

  8.   
    Rrm's avatar

    Weer een game voor mijn lijstje… ik heb echt niet genoeg geld voor al de toppers van dit moment 🙁

  9.   
    Rock-in's avatar

    ChielB schreef, "Ze hebben er nog altijd een tutorial inzitten gelukkig, maar inderdaad…ervaring wordt toch eigenlijk wel verondersteld. Ik zou als beginneling zeker niet te snel online gaan, word je erg depressief van met deze game. 😉 "

    Idd, wat vooral belangrijk is, is dat je het systeem leert kennen. Voornamelijk snel handelingen verrichten, vergt veel oefening.

    En wat de systeem eisen betreft, die zijn echt hoog. Ga er van uit dat je op zijn minst een hoop geheugen, goede processor en goede grafische kaart nodig hebt, anders ben je echt nergens. Ik kan em net draaien, als ik te veel laat produceren loopt ie traag. 🙁

  10.   
    Tollos's avatar

    ziet er goed uit. volgens mijn heb je er wel een goeie pc voor nodig bij zo’n gevecht

  11.   
    Fantasymage's avatar

    Wat een chaos 😕

  12.   
    Cyart's avatar

    jezzz schreef, "ziet er goed uit. volgens mijn heb je er wel een goeie pc voor nodig bij zo’n gevecht"

    zeker wel

  13.   
    )GN(-Erik's avatar

    Doe mij maar SunAge 😛 Die kan mijn pc tenminste makkelijk draaien

  14.   
    Kaassouffl3's avatar

    Dat ding op die 3e screenshot doet me denken aan halo 3 :O

  15.   
    donno's avatar

    deze game is echt vet hoevaak je hem ook speelt