MX vs ATV Untamed

De vorige MX vs ATV-game wist helaas niet de aandacht te krijgen die het wellicht verdiende, want de console-versies werden bijzonder positief ontvangen. Inmiddels werkt ontwikkelaar Rainbow Studios druk aan MX vs ATV Untamed en we namen de next-gen previewcode mee naar het testhok om te kijken wat ons te wachten staat.

MX vs ATV Untamed betekent het debuut van de serie op de nieuwste generatie consoles. Dat er hierdoor meer mogelijk is weet ontwikkelaar Rainbow Studios maar al te goed en zodoende is de game helemaal opnieuw opgebouwd. Geen oude Engine of eerder gebruikt materiaal, maar een gloednieuwe grafische basis en een bijpassende physicsvoorziening. Dat klinkt al veelbelovend…

Modus, modum, modi

De previewcode van deze game betreft de PlayStation 3-versie. Nu is Sony’s next-gen console al gezegend met Motorstorm en in beginsel lijkt Untamed weinig nieuws te gaan brengen, maar die gedachte verdwijnt al snel als de spreekwoordelijke sneeuw voor de nog spreekwoordelijkere zon. De game is namelijk voorzien van een bijzonder uitgebreid aantal spelmodi en daarmee lijkt het onderscheid met de concurrentie al gemaakt te zijn.

Zo heb je Supercross, Supermoto, Minimoto, Freestyle en nog veel meer racemogelijkheden. Twee modi waar echter groots op ingezet wordt zijn Opencross en Endurocross. Opencross kan gezien worden als een free-roaming wedstrijd, want waar het parcours van de overige races in de buitenlucht zich slechts op een deel van de totale wereld afspelen, daar gebruikt Opencross de volledige ruimte. Zo kom je verschillende racetypes in één keer tegen, waarbij je ook nog eens vrij bent om je voertuig te kiezen. Van grote trophy trucks tot ATV’s en zelfs de erg vermakelijke mini-motoren.

Endurocross is een racetype dat is overgenomen uit de sportwereld. In een overdekte hal is een parcours uitgezet, net zoals de overige binnenraces met diverse heuvels en genoeg bochtenwerk. Echter deze keer zit de baan vol natuurlijke hindernissen, zoals grote keien, boomstammen, autobanden en waterbakken. Tijdens het racen was al goed te merken dat er veel meer vaardigheden nodig zijn om in deze modus een goed resultaat te behalen. Het zoeken van de snelste route over de keien en het goed aansnijden van heuvels met boomstammen en autobanden is zeker op de hogere moeilijkheidsgraden noodzakelijk om succesvol te kunnen zijn.

Succesvol

Naast de grote groep met spelmodi zijn er voor de singleplayer ook weer meerdere opties om je mee uit te leven. Je kunt een quick race starten en met een simpele druk op de knop geheel willekeurig een race laten samenstellen met verschillende tracks, aantal ronden en toegestane voertuigen. Als je zelf iets meer controle wilt over de race die je gaat rijden, dan is er ook nog het custom event om zelf alles samen te stellen.

Een meer uitgebreide optie is het X-Cross Tournament. Dit is een toernooi waarbij je verder kunt komen door een event succesvol te voltooien. Hierbij zijn er meerdere ‘routes’ mogelijk richting de grote finale, waarbij alle events meerdere keren langs kunnen komen. Als speler kan je dan ook zelf je route naar de finale bepalen, waarbij je je minder favoriete spelmodi gewoon omzeilt door voor een ander event te kiezen. De finale is uiteraard de grote climax, waarin alle events een keer de revue passeren voordat je de grote beker in ontvangst mag nemen. Het zal je dus niet helemaal gaan lukken om een specifieke modus te mijden en wat handigheid met de diverse voertuigen en racetypes is daarom wel gewenst.

Een mooie verschijning

Over het rijden met de voertuigen in Untamed kan ik vrij kort zijn, want het voelt nu al erg lekker aan. Of je met een grote truck rijdt of op een snelle mini-motor, elk voertuig laat zich goed besturen. Natuurlijk vergt het wel enige oefening en gewenning, maar wat betreft de controlls en handling van de voertuigen maak ik me geen zorgen. Daarbij zorgt de physics engine voor een behoorlijk realistisch rijgedrag. Niet geheel verrassend ben je erg kwetsbaar op een motor en zal je botsingen met de boarding of je tegenstanders moeten vermijden, terwijl je met de grotere voertuigen je mede-weggebruikers best op een stevige duw kunt trakteren.

Daarnaast dient gezegd te worden dat de game grafisch erg goed verzorgd is. Rainbow Studios heeft flink werk gemaakt om de graphics engine optimaal te krijgen voor deze game en dat merk je meteen. De omgeving is niet altijd even spectaculair te noemen en wat verdwaalde toeschouwers langs de kant winnen de schoonheidsprijs niet, maar de voertuigen, de coureurs en de circuits waar het uiteindelijk om draait zijn nu al een mooie verschijning. Soms wil de camerapositie dit prachtige zicht een beetje belemmeren, maar heel storend is dit gelukkig nooit.

Online zal Untamed ook goed voorzien zijn, want met maximaal twaalf gamers kan je online tegen elkaar gaan racen in diverse events. En alsof dat niet genoeg is, zijn er voor de next-gen versie ook nog vijf mini-games om te spelen: Section Races, Graffiti, Snake, Hockey en Tag. Bij Snake bijvoorbeeld heeft elke speler een lichtstraal achter zijn voertuig en iedereen die de straal raakt is uit de race en Graffiti is gericht op het uitvoeren van de vetste tricks waarmee je gebieden kunt claimen. De overige versies van Untamed krijgen aangepaste mini-games die meer gericht zijn op het maken van grote sprongen en het uitvoeren van tricks.

Voorlopige conclusie

Heel even was ik bang dat MX vs ATV Untamed een vrij standaard game zou worden, zonder enige meerwaarde ten opzichte van de rest, maar na de eerste uren racen met de previewcode ben ik toch heel aangenaam verrast. De game ziet er nu al goed uit, heeft veel voertuigen en is royaal gevuld met vele spelmodi om je mee te vermaken. Ontwikkelaar Rainbow Studios heeft zichzelf nog tot volgend jaar maart de tijd gegund om de game te perfectioneren en ik kan niet wachten om met de volledige versie aan de slag te gaan.

 1.   
  r_AW's avatar

  Woooow, ziet er goed uit!!! 8)

 2.   
  Cirdan's avatar

  Zit hier ook een splitscreen optie op? Verders ziet het er wel chill uit 8)

 3.   
  bubelss's avatar

  woow dat ziet er machtig uit ik had hem ook voor de pc 😛 die was al heel erg leuk maar dit is echt top zou ie ook voor de pc uit komen …. ?

 4.   
  dodonkey's avatar

  screen 5, zijn dat mini-bikes ofzoo ? 🙂

 5.   
  squize me's avatar

  Zalig spel!!!!

 6.   
  ChielB's avatar

  dodonkey schreef, "screen 5, zijn dat mini-bikes ofzoo ? 🙂 "

  Zeer zeker. Het is al een beleving op zich om daarmee een parcours af te leggen. Laat staan zonder er vanaf te vallen. 😉

 7.   
  none's avatar

  lijkt me vet, hep motocross madness 2 ook helemaal kapot gespeelt

 8.   
  Carmen07's avatar

  Klinkt wel leuk, vooral met veel soorten races om te doen.

 9.   
  PielePalle's avatar

  Die tweede screen 8) Echt nice!

 10.   
  Capp's avatar

  dodonkey schreef, "screen 5, zijn dat mini-bikes ofzoo ? 🙂 "

  Ja egt baters!

 11.   
  stoftje's avatar

  wanneer komt ie uit voor pc ?