MX vs ATV Untamed

MX vs. ATV is een gameserie die tot nu toe alleen in de Verenigde Staten een goede voet aan wal heeft weten te zetten. Aan deze kant van de Grote Plas blijft het echter bij een kleine teen. Zou MX vs. ATV Untamed genoeg kwaliteit bieden om hier ook definitief door te breken?

Motorstorm

De Verenigde Staten zijn Europa niet, en Europa is ook geen Verenigde Staten. Daar staan ze in augustus op middernacht te wachten op Times Square voor de nieuwe Madden NFL, hier gaat die game misschien net tweehonderd keer over de toonbank. Hetzelfde geldt voor FIFA, maar dan vice versa. Hoewel ‘wij’ en ‘zij’ allebei de ruggengraat van de Westerse wereld vormen, zijn sommige cultuurverschillen nog steeds erg groot. Bijvoorbeeld MX vs ATV, oftewel motorcross. Hier in Nederland geniet die sport nog wel van matige tot redelijke media-aandacht, maar een motorcrossgame heeft het hier nooit goed gedaan.

Tenminste, voordat Motorstorm verscheen. Wellicht heeft die PlayStation 3-launchtitel de deuren geopend naar nog meer ragfestijn in de modder. Die game was zowel kwalitatief als commercieel gezien een redelijk groot succes en ik moet eerlijk zeggen dat Motorstorm mijn enthousiasme voor MX vs. ATV van te voren wat had aangewakkerd.

Kwantiteit

Het eerste wat opvalt wanneer je MX vs. ATV Untamed opstart, is de grote hoeveelheid aan verschillende gamemodi die in het spel verwerkt zitten. Haast alles wat gemotoriseerd is en door de blubber heen kan rijden zit in het spel, van de voor de hand liggende crossmotoren en quads tot monster trucks, minibikes die amper tot je knie komen, jeeps, pickups und so weiter. Met al deze dingen onder je controller kun je meedoen aan een minstens zo groot scala aan verschillende races.

Er zijn modi waarin er gefreestyled moet worden, waarbij het scoren van punten door middel van het uithalen van halsbrekende trucs centraal staat, en races, waarin er zo snel mogelijk richting finish gebaggerd moet worden. Dit gebeurt niet alleen in speciaal daarvoor aangelegde arena’s, vol met gigantische schansen en verraderlijk scherpe bochten, maar ook in de wilde natuur. Het zijn vooral deze levels die het leukst zijn. De voet plat op het gaspedaal en racen maar, dat is waar een game als dit om zou moeten draaien.

Iets anders dat opvalt aan deze races is de omvang ervan. Vooral de outdoorlevels zijn ontzagwekkend groot en het neemt soms wel tien minuten in beslag om er twee rondjes overheen te rijden. Helaas is het leveldesign niet altijd even goed gedaan, waardoor het lijkt alsof de ontwikkelaar kwantiteit makkelijker vond om te garanderen dan de kwaliteit.

Kwaliteit

Die indruk is eigenlijk van toepassing op het hele spel. Af en toe sturen de voertuigen gewoon niet lekker en voelt het alsof je bezig bent met een trekker trek-race in plaats van eentje op crossmotoren. Het feit dat de meeste levels volgepropt zitten met onnoemelijk veel schansen helpt daar niet aan mee, aangezien het een beetje lastig is om te sturen wanneer je midden in de lucht hangt. Over het algemeen kan gezegd worden dat MX vs. ATV Untamed op sommige momenten zeker uitdagend is, maar af en toe is de term frustrerend misschien nog iets meer op zijn plaats.

Rainbow Studios vond drie of vier moeilijkheidsgraden blijkbaar niet genoeg, zodat men bijna tien verschillende difficulties in het spel heeft gestopt. Natuurlijk is dit een goed punt, want zo kan iedereen racen op zijn eigen niveau en is er ook wat wils voor mensen die bijvoorbeeld verder gevorderd zijn dan ‘medium’, maar nog niet genoeg zijn voor ‘hard’. Jammer genoeg lopen de moeilijkheidsgraden van de verschillende racemodi zo ver uit elkaar dat je gemakkelijk de kluts kwijtraakt. Het verschil is dermate groot dat je in de ene race door iedereen voorbij wordt gereden, terwijl je met dezelfde moeilijkheidsgraad in een andere mode je tegenstanders met een straatlengte achter je laat.

Popup

Met een beetje de grenzen van je eigen kunnen opzoeken is dit natuurlijk wel te behelpen, maar wat minder overkomelijk is, zijn de graphics. MX vs. ATV Untamed is dan wel in high-definition, op de PlayStation 3 en Xbox 360 ziet het spel er alles behalve next-gen uit en wordt het op alle fronten gedeklasseerd door MotorStorm, dat inmiddels alweer een jaar oud is.

Bomen, bosjes, publiek en omheiningen komen opeens tevoorschijn wanneer je ze dicht genaderd bent en deze vorm van popup kan tegenwoordig eigenlijk gewoon niet meer. Daarnaast is ook de kwaliteit van de textures niet altijd even goed, aan de technische beperkingen van de consoles kan het dus nooit liggen. Ik vermoed dan ook dat Rainbow voor deze game een verouderde engine gebruikt heeft welke geenszins alle power uit de consoles haalt die erin zit.

Conclusie

MX vs. ATV Untamed is een redelijk goed spel waar een hoop plezier uitgehaald kan worden, mits je een beetje geïnteresseerd bent in het hele motorcross-gebeuren. De singleplayer is behoorlijk lang, de verschillende voertuigen en gamemodi zijn talrijk en er is altijd wel iets leuks te doen. Online staat de game ook zeker zijn mannetje, vooral tijdens drukke races waarin het lekker schouderduwen en beuken geblazen is.

De outdoorlevels zijn erg leuk en kunnen tot het beste wat het spel te bieden heeft gerekend worden. De freestyleonderdelen zijn misschien wat karig in de zin van het tricksysteem. Dit werkt lang niet zo lekker als andere extreme sportsgames waardoor deze mode niet erg lang houdbaar blijft. De races die overblijven bieden een boel vermaak, maar wanneer je een game in huis wil halen die het maximale uit je console haalt, dan ben je bij MX vs. ATV Untamed niet aan het goede adres.

Iedereen die echter zin heeft in een lekkere Amerikaanse crossgame, kan zijn lol voor lange tijd op met dit spel. Download eens een demo en probeer het uit, binnen afzienbare tijd zul je namelijk al doorhebben of deze game iets voor jou is of niet. Zo ja, dan heb je weinig keus, want veel andere spellen zijn er niet in dit subgenre.

 1.   
  Mandamo's avatar

  Geluid een 7? 😮 Hm ik vond het geluid juist echt het slechtst van het hele spel..

 2.   
  Rhemme's avatar

  Mandamo schreef, "Geluid een 7? 😮 Hm ik vond het geluid juist echt het slechtst van het hele spel.. "

  Geluidseffecten zijn af en toe belabberd inderdaad, maar de grote en goede soundtrack die prima bij de game past maakt het weer een beetje goed in mijn ogen.

 3.   
  ps3 gek's avatar

  Ik heb de demo gespeeld en ik vond hem niet heel erg goed. Ik speel liever motorstorm voor het racen en collin mcrea voor de rally 😳 Wel leuk om te spelen, maar niet om te kopen 😉

 4.   
  PS3Killer's avatar

  Van alle parcours op de shreenshots, vind ik er geen een zo mooi als van Motorstorm. Mooi review trouwens.

 5.   
  Xtremie's avatar

  Ik denk dat ie op de PS2 zeker wel vet is maar op de PS3 merk ik dat het gewoon PS2 graphics zijn 😡

 6.   
  Rene7's avatar

  Ik heb de demo voor de pc gespeeld. En naast het motorcrossgedeelte van moto racer 3 vind ik dit erg leuk om te doen. Nu moet ik nog maar eens aan de full version zien te komen.
  Ik zou namelijk geen betere weten voor de pc.

  🙂

 7.   
  Dotz's avatar

  Rhemme schreef, "

  ”Mandamo” schreef, "Geluid een 7? 😮 Hm ik vond het geluid juist echt het slechtst van het hele spel.. "

  Geluidseffecten zijn af en toe belabberd inderdaad, maar de grote en goede soundtrack die prima bij de game past maakt het weer een beetje goed in mijn ogen."

  Goed dat je dit even zegt, in een game als deze acht ik de geluidseffecten net zo belangrijk als de soundtrack!