TeamGX: gamende dames naar de top?

Vrouwelijke gaming is in opkomst, en dus verschijnt er hier en daar een clan. GX, een web content management bedrijf, ziet wel brood in ladies-gaming en begint een eigen clan. Na een zoektocht naar vrouwelijk talent en diverse voorrondes, werd op zaterdag 8 september de finale gespeeld. GamersNET doet verslag.

Wzzrd

ight
Deze finale vond plaats in gamecafé Wzzrd te Enschedé: een gamecafé temidden van een kartbaan, een arcadehal en een bioscoop. Wzzrd is een locatie die zich uitstekend leent voor grote gametoernooien, aangezien er tijdens het afwerken van zo’n toernooi een bioscoopzaal wordt afgehuurd waarin toeschouwers rustig naar de match kunnen kijken. Tijdens deze finale van teamGX werd er ook de ClanBase EuroCup Final gehouden, wat het nodige kabaal met zich meebracht.

Eenmaal het café verkend te hebben trof ik een paar mensen achter GX, die mij het één en ander over dit team wisten te vertellen. GX wil groeien en it-professionals verwerven, dus zal er media-aandacht moeten komen. Er is besloten een eigen clan op te zetten, zij het enkel voor dames. Een tijdje geleden konden meiden zich kandidaat stellen, waarop zij hun kwaliteiten konden tonen in een aantal voorrondes. Velen van hen speelden fanatiek Counter-Strike: Source en Call of Duty 2, en dus zijn dat de games geworden waarin de clan zich gaat specialiseren.

Ladies-gaming

Maar hoe zit dat nou precies met ladies-gaming? Is het nou een lachertje, een tijdelijke hype of wordt het net zo serieus als mannelijke clans? Voor het antwoord op zulke vragen liep ik Jasper Schoo tegen het lijf, de voorzitter van de E-Sportbond. Deze nationale gamingbond is opgericht in de zomer van 2005 en is dus al ruim twee jaar oud. Het is de overkoepelende organisatie achter het hele gaming in Nederland: gaming wordt onder de aandacht gebracht, gamers zullen ondersteuning en support krijgen op den duur en men is nauw betrokken bij ieder toernooi. Helaas is het all about the money en draait het allemaal om erkenning en financiële ondersteuing. Om die reden wil de E-sportbond onafhankelijk worden en zich officiëel erkend zien bij NOC*NSF. Mocht dit bewerkstelligd worden dan kan gaming serieus uitgroeien tot een Olympische sport, wat op den duur natuurlijk ook gaat gebeuren. In het begin van 2008 zal de E-sportbond proberen een ledensysteem in te voeren. Dit houdt in dat leden van deze ‘KNVB van het gamen’ korting krijgen op games, inschrijvingsgeld vergoed krijgen bij toernooien en regelmatig LAN’s en matches geörganiseerd zien tegen een lidmaatschapsvergoeding van zo’n tien tot twintig euro per jaar.

TeamGX

Nu weer terug naar TeamGX. Het bedrijf GX wil dus IT-professionals verwerven middels de media aandacht van TeamGX. Maar wat nou als GX dit voor elkaar heeft gekregen: hoe gaat het dan met de clan verder? Ook hierover werd ik ingelicht, ditmaal door GX-medewerker Rolf Diepeveen. “GX zal de clan ook ná de verwerving blijven steunen en sponsoren, iets wat zal blijven zolang de clan blijft bestaan”, aldus Diepeveen. “De dames mogen zelf initiatief nemen wat betreft matches en LAN’s, maar als zij daar niet uitkomen dan steken wij een helpende hand toe. De clan zal structureel worden opgebouwd en het hechtje groepje zullen we proberen hecht te houden. Momenteel zijn er ongeveer vijf andere serieuze female-clans in Nederland, waar er nu dus eentje aan kan worden toegevoegd.”

“Tevens willen wij een signaal afgeven aan de community. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen bijna net zo veel gamen als mannen, en dus mogen vrouwen best wat meer in de spotlights worden gezet. Het is allemaal een onderdeel van een campagne waarin we dames meer willen steunen in gaming. Op den duur zal TeamGX onafhankelijker en professioneler worden, middels een persoonlijke regeling. Uiteindelijk hopen we op meer bekendheid en met deze clan de Europese top te bewandelen.”

Toekomst

Om 13:00 uur was het zover: de dames namen plaats achter hun computers en bereidden zich voor op een bikkelharde strijd. Het eerste uur was besteed aan een warming up, waarbij vooral veel Call of Duty 2 werd gespeeld. Uiteindelijk bleek dit ook niet zo gek te zijn aangezien deze game als eerste op het programma stond. Het café werd in twee delen gesplitst: één waar TeamGX zich bevond en de andere helft werd ingenomen door de finalisten van de ClanBase EuroCup. Deze deling bracht een heerlijke mengeling van geluiden met zich mee. Aan de ene kant een luidruchtige “eat that, biatch” terwijl het aan de andere kant iets rustiger aan toe ging. Er heerste een meer ontspannen sfeertje bij de EuroCup finals, ook al sprong het Duitse team af en toe uit haar vel bij een killing spree.

De matches van TeamGX waren op groot scherm te volgen, voorzien van een Wzzrd-medewerker die de beelden van Engels commentaar voorzag. Toeschouwers, pers en anderen volgden de wedstrijd dan ook op het grote scherm omdat anders de wedstrijd beïnvloed zou kunnen worden. Aan het eind van de dag werden de twee afvallers bekend gemaakt en was er nog tijd voor een praatje en de nodige felicitaties. TeamGX gaat nu participeren in toernooien en zal proberen één van de toonaangevende teams van de Benelux te worden… Laat hen onze Nationale Trots op gebied van gaming worden! Of heeft ladies-gaming geen toekomst? Geef je mening!

 1.   
  JonsoN's avatar

  tuurlijk hebben ze toekomst, , vet tog?…

 2.   
  firro's avatar

  Zitten er wel wat mooie dames in?:P

 3.   
  Rock-in's avatar

  Heej Diede ist back 😛 Nice column, btw die chicks op die foto zien er helemaal niet slecht uit. 😛 😆 HOPELIJK, komen er meer dames naar GN toe, kan nog welles interresant(er) worden. 🙂

 4.   
  R.andom H.ero's avatar

  Tja de ME ladies zijn uit lekaar na een nederlaag in een CS toenooi in L.A., eens kijken hoe langs zij t volhouden.

 5.   
  denjaap's avatar

  ik ken anders rtoch dames die geen zka kunnen gamen 😆 maarja we zijn allemaal n00bie begonnen nietwaar ? 😉

 6.   
  blackzion's avatar

  game babes zijn vet dus wrm zouden ze geen toekomst mogen hebben 😛 respect for the gamende dames 8)

 7.   
  BKiller's avatar

  Rock-in schreef, "Heej Diede ist back 😛 Nice column, btw die chicks op die foto zien er helemaal niet slecht uit. 😛 😆 HOPELIJK, komen er meer dames naar GN toe, kan nog welles interresant(er) worden. 🙂 "

  Nou die eerste ziet er niet slecht uit 😳 …maar die olifant erachter…

 8.   
  Uchiha linkz's avatar

  yeahih laat ze hoopelijk gamersnet vinde 😀 laat ze maar komen ksta klaar ah 😀

 9.   
  Tom's avatar

  Weg met de emancipatie, vrouwelijke gamers zijn O.K.! 😉

 10.   
  gappower's avatar

  is is een keertje iets anders hè :p

 11.   
  PaNNa's avatar

  Leuke Column ^^.

 12.   
  Geniaal's avatar

  Tharduz schreef, "Weg met de emancipatie, vrouwelijke gamers zijn O.K.! 😉 "

  8)

 13.   
  Lasso's avatar

  Helemaal eensch met Tharduz. 😛

 14.   
  denjaap's avatar

  Mextor schreef, "

  ”denjaap” schreef, "ik ken anders rtoch dames die geen zka kunnen gamen 😆 maarja we zijn allemaal n00bie begonnen nietwaar ? 😉 "

  En ik ken genoeg jongens die er geen zak van kunnen. Verder nog iets?"

  ja,dat we allemaal kunnen gamen als we oefenen maar we zijn allemaal n00bie begonnen ! 😉

 15.   
  linde's avatar

  denjaap schreef, "

  ”Mextor” schreef, "[quote=”denjaap”]ik ken anders rtoch dames die geen zka kunnen gamen 😆 maarja we zijn allemaal n00bie begonnen nietwaar ? 😉 "

  En ik ken genoeg jongens die er geen zak van kunnen. Verder nog iets?"

  ja,dat we allemaal kunnen gamen als we oefenen maar we zijn allemaal n00bie begonnen ! 😉 [/quote]

  ben het nog nooit zo met jullie eens geweest 😛