Worms Open Warfare 2

Er is geen ongewerveld dier op de wereld dat zo’n gewelddadige geschiedenis kent als de worm. In verschillende delen en op verschillende platforms hebben de zwaar bewapende Worms al het een en ander uitgevochten. Nu, in de vorm van Worms Open Warfare 2, is het voor de tweede maal de beurt aan de PSP. Hoe strijdbaar zijn de wormen in Worms Open Warfare 2?

Een biologische benadering

Voordat jullie beginnen met het lezen van deze review wil ik er zeker van zijn dat jullie voldoende biologische kennis hebben van het hier betreffende dier. Daarom volgt nu een kleine uiteenzetting van de worm, in het bijzonder de regenworm. Dit ongewervelde dier leeft voornamelijk onder de grond, maar wordt ook soms onder water aangetroffen met haak, lijn en hengel. In de Benelux komen rond de 25 soorten voor, maar wereldwijd ligt dit aantal ver boven de 2000. Er zijn wormen op deze aardkloot die een lengte kunnen bereiken van meer dan drie meter (nee, geen slangen). Regenwormen zijn voornamelijk s’nachts actief en verschijnen boven de oppervlakte wanneer de grond trilt door dier, mens of regen. Een regenworm bestaat uit een aantal segmenten, die toenemen naarmate de worm ouder wordt. Ondanks dat de worm tweeslachtig is, is meneermevrouw niet instaat zijnhaar eieren bij zichzelf te bevruchten. De worm heeft geen speciaal ademhalingsorgaan, maar haalt adem via de huid door middel van een rijk vertakt bloedvatensysteem.

Een praktische benadering

Maar bij het opstarten van de UMD van Worms Open Warfare 2 blijft er geen schim over van de hier bovenstaande benadering. De wormen zijn uiterst territoriaal ingesteld, begeven zich aan de oppervlakte en zijn eerder hypocriet dan hermafrodiet. De tot op de tand toe bewapende wormen nemen het zoals vanouds tegen elkaar op. De cartooneske setting gecombineerd met het fysieke en verbale geweld met een knipoog zorgt al jaren voor humor op verschillende platformen en voor verschillende leeftijden.

Voor degene die niet bekend zijn met Worms, leg ik het even snel in één alinea het principe uit. In een 2D-omgeving (en godzijdank geen 3D-omgeving meer) staan minimaal twee teams goed bewapende wormen verspreid. Turn-based zal iedere worm zijn kans krijgen wormen van het andere team de doden, mits deze niet al voor zijn beurt is omgelegd. Een beurt duurt gemiddeld een minuut en in een druk deelnemersveld kom je als Worm niet snel meer aan de beurt.
Worms oogt als één grote karikatuur, maar als je wilt winnen zul je tactisch gebruik moeten maken van je beurt door omgeving en wapenarsenaal goed te benutten. Beseffen wanneer je weer aan de beurt bent is een must voor het bepalen van je tactiek. Net zoals bij schaken dien je je volgende zetten eigenlijk al in je hoofd te hebben zitten.
In negen van de tien levels zitten water. Wormen kunnen niet zwemmen, waardoor ze in het water schieten doorgaans de meest effectieve manier is om de wormen bij de vissen te laten slapen.

Keuze alom

Spelen met de wormen kan via verschillende modes. Zo is er een Quick Game, kan je zelf een game maken in Custom Game, een Singleplayer Campaign waarin je geinige goodies kunt unlocken, een nog best listige Puzzle Mode en last but definitely not least een multiplayer. Deze kan gespeeld worden op zowel een lokaal netwerk als op internet. Beide werken goed, hoewel er op internet af en toe een kleine hapering in zat. Vervelend, maar het verpest niet direct de beleving omdat Worms turn based is, waardoor je door een hapering geen onwijs nadeel tegenover de andere speler hoeft te hebben.

Voor de creatieveling die dat nog te weinig vindt, is er nog genoeg te maken en aan te passen. Het profiel, teams of levels kunnen allemaal zelf vrij uitgebreid worden gecreëerd en worden gemodificeerd. Zo kan er voor een team onder andere een kenmerkende hoed, overwinningsdans, taal en grafsteen worden gekozen. Toch zal het niet snel voorkomen dat je bent uitgekeken op de gameplay. Wanneer je de bazooka, shotgun en standaard handgranaat zat bent, kun je de tegenstander ook nog met ander geschut bewerken. Naast deze oudgedienden zijn er ook andere klassiekers, zoals Concrete Donkey , het vliegende Super Sheep en mijn favoriet, de Holy Hang Grenade. Daarnaast zijn er nog elf nieuwe wapens zoals de Bunker Buster en Buffalo of Lies (vijf schapen achter elkaar maar dan bizons). Het moet toch niet veel gekker worden.

Wat opvalt tijdens het spelen is ‘de schade’ aan de wormen. De wormen moeten nu vol geraakt worden wil er leven van de wormen af gaan, terwijl vroeger een verre granaat nog enkele puntjes schade toe gebracht zou kunnen hebben. Het kan zijn dat dit aan de interpretatie van de afstanden op een kleiner scherm ligt, maar het is een detail uit vorige delen die niet of minder aanwezig lijkt te zijn in dit deel.

Nieuw in Worms Open Warfare 2 zijn de thema’s van de gevechten in de singleplayer. Het is een minimale toevoeging met eigenlijk weinig effect op de gameplay. De gevechten vinden plaats in een thema van bepaalde oorlogen en gewelddadige gebeurtenissen uit het verleden en toekomst. Piraten en beide Wereldoorlogen zijn hier een voorbeeld van. De uitwerking hiervan blijft meestal beperkt tot hoedjes, achtergrond en level. Het is niet zo dat er hierdoor andere wapens beschikbaar zijn. De zwaartekracht kan wel variëren, wat sterke gevolgen heeft op het verplaatsen van de wormen.

Wormenhersenen

De hersencapaciteit van de worm blijkt in Worms Open Warfare 2 sterk te variëren. Het ene moment krijg je een briljant uitgekiend schot van een bazooka waarbij goed rekening is gehouden met de wind, terwijl de volgende beurt een worm een handgranaat tegen een duidelijk obstakel aangooit en zichzelf of een teamgenoot van het leven berooft. Vaak zie je aan de manier hoe de worm loopt of springt al of hij in een slimme of domme bui is. Het is leuk om te zien dat de wormen fouten maken en dat maakt de computergestuurde tegenstander ook realistisch, alleen is het contrast tussen de meesterlijke acties en de stupide blunders soms wel erg groot.

Daarnaast zie je dat wanneer je dezelfde wedstrijd opnieuw start, tegenstanders soms exact hetzelfde doen. Dit verandert wanneer jij je wormen verplaatst. Toch sta je bijvoorbeeld machteloos wanneer je in de derde ronde nog niet die ene worm op het randje van het water hebt kunnen verplaatsen. De computer schiet hem in twee keer (met tussendoor een stukje lopen) per shotgun naar de bodem, of je nou herstart of niet.

Conclusie

Goed, de multiplayer hapert wat en wedstrijden worden soms op een wat dubieuze wijze beslist door de AI van de wormen. De review hierboven klinkt wellicht wat negatief, maar dat moet even worden gerelativeerd. Deze punten vallen juist op omdat Worms Open Warfare 2, afgezien van de thematische setting tijdens gevechten, weinig nieuwe gameplay oplevert. Dat is niet erg, want het Worms-concept heeft geen veranderingen nodig. Wel moet je je afvragen of de minimale verbeteringen en aanpassingen het waard zijn om een hele nieuwe game te kopen. Vraag je jezelf dat niet af, dan blijft er gewoon een ontzettend leuke titel over. Met andere woorden: Worms blijft gewoon vermaak.

Worms Open Warfare 2 is de ideale titel voor de reizigers onder ons. De game speelt goed voor een handheld en binnen een mum van tijd zit je midden in een cartoony slagveld. Heb je het eerste deel niet, dan heb je geen reden om deze te laten liggen. Heb je die wel, dan biedt Worms Open Warfare 2, ondanks dat de game zelf goed is, waarschijnlijk te weinig nieuws.

  1.   
    r_AW's avatar

    Lijkt me wel leuk, Worms vind ik altijd wel grappig! 😆

  2.   
    martyntjee's avatar

    vond worms mayhem (4 in 3d) niet zo slecht 😮
    maarja meningen verschillen ea
    maar worms is nog lang niet over denk ik 8)

  3.   
    Sarge's avatar

    WORMS zijn zoooo’n zalige games, maar kdenk niet dat het leuk is op de psp… 😕

  4.   
    LXZ-76's avatar

    gamer07nl schreef, "Heb je deel 1 nog niet dan is dit denk een goede vervanger. Is ongeveer hetzelfde 😉 "

    eh, alleen heb je in deel een alleen de banana bomb als super wapen en niet de concrete donkey, super sheep en holy hand granate. Voor de rest kan ik je wel zeggen dat deel 1 al super vermaak is en deel 2 dus nog veel beter is alleen al door de nieuwe super wapens er bij. Maar als je deel 1 al heb zou je hem niet voor de volledige prijs moeten kopen, je kan dan beter wachten tot hij ong. 20 euro is.

    die malloot boven mij schreef, "WORMS zijn zoooo’n zalige games, maar kdenk niet dat het leuk is op de psp.. 😕 "

    Ik kan je verzekeren dat dit wel zo is 😛

  5.   
    Broodbeleg's avatar

    blackzion schreef, "worms is echt te gek "

    Concrete Donkey vond ik juist een nadeel, je kan zo een hele zooi worms doodmaken zonder echte skills.

    Zit hier ook de bananenbom bij? 😀

    Nog even mierenneuken:

    de Holy Hang Grenade.

    Hang? 😆

  6.   
    FableFreaked's avatar

    worms is leuk maar is dt niet gewoon hetzelfde als deel 1?

  7.   
    TAT x's avatar

    kei schattig

  8.   
    gappower's avatar

    grapppig game

  9.   
    ho-oh's avatar

    maf spel in worms3d zit er een cool wapen bij! de vikingbijl 😛

  10.   
    Cyart's avatar

    alleen voor de PSP of ook nog andere 😕

  11.   
    fleppie's avatar

    @GeneralSev: ook voor de NDS.
    OT: Dit spel is zóveel beter dan WopenW 1!! 😆

  12.   
    stevenvk's avatar

    ho-oh schreef, "maf spel in worms3d zit er een cool wapen bij! de vikingbijl 😛 "

    Ja dat is wel een fijn wapen maar die kwam al voor in worms world patry voor de ps1 😛 old school 😀