Folklore

Terwijl veel eigenaren van een PlayStation 3 vooral uitkijken naar titels als Metal Gear Solid 4, Heavenly Sword en LittleBigPlanet, komt er toch onverwachte concurrentie in de vorm van Folklore. Zeer serieuze concurrentie, wel te verstaan…

Doolin

Folklore is een duistere fantasy-adventure, waarin we kennis maken met de hoofdpersonages Keats en Ellen. Keats is schrijver voor een derde-rangs occult magazine, maar toch is hij ook wel een echte realist. Ellen heeft op jonge leeftijd haar moeder verloren en is nog altijd bezig met het zoeken naar oude volksverhalen op het Engelse platteland. Hoewel Keats en Ellen elkaar niet kennen, zijn ze toch op elkaar aangewezen om een bijzondere legende te ontrafelen. Keats krijgt een telefoontje van een vrouw om naar het dorpje Doolin te komen, maar wanneer hij daar aankomt blijkt de vrouw vermoord te zijn. Op hetzelfde moment vindt Ellen een brief die haar moeder vele jaren terug had geschreven, waarin ze gevraagd wordt om haar moeder in Doolin te ontmoeten.

Zodoende raken de verhaallijnen van Keats en Ellen verwikkeld in het mysterieuze dorpje Doolin, dat de grens is tussen droom en werkelijkheid. Doolin is namelijk een portaal naar zeven fantasievolle werelden, de Netherworlds. En zo begin je aan een ongekend avontuur…

Folks

In de Netherworlds leven diverse folks: bijzondere wezens, geesten en monsters, die elk over unieke krachten beschikken. Door een folk te verslaan kan je hun speciale kracht overnemen en deze gebruiken tijdens je zoektocht naar de waarheid. Hier komt meteen een bijzonder stukje gameplay om de hoek kijken, want je zult niet zomaar een speciale kracht van een folk kunnen overnemen, nee, je zult het er letterlijk uit moeten trekken met je Sixaxis-controller. Als je een folk hebt verslagen, is het een kwestie van de rechterschouderknop indrukken en de controller naar je toe te halen. Geen moeilijk kunstje dus, maar wel een leuke toevoeging die nog maar eens laat zien dat de tiltfunctie van je PlayStation 3-controller best zinvol gebruikt kan worden.

Folklore bevat overigens meer dan 100 folks, waardoor je een hele grote diversiteit aan speciale krachten kunt tegenkomen. Deze krachten heb je niet alleen nodig om andere vijanden te verslaan, want de game kent ook diverse puzzel-elementen. Zo zal het dus regelmatig nodig zijn om een specifiek folk te gebruiken om bijvoorbeeld een pad vrij te maken of een deur open te schieten, zodat je uiteindelijk verder kunt komen in een level.

Basis

Kijkende naar de technische kanten van Folklore valt de game vooral in positieve zin op. Je kunt heel makkelijk diverse folks toewijzen aan de vier actie-knoppen van je controller en het navigeren door de levels verloopt, mede dankzij een praktische mini-map, erg soepel. Daarnaast kent Folklore ook nog eens een sfeertje dat je niet vaak tegenkomt in games. Het geheel straalt volop fantasy, avontuur, spanning en een tikkeltje duisternis uit. Samen met het bijzondere verhaal, levert dit toch een ijzersterke basis op.

Voorlopige conclusie

Na het spelen van de previewversie is mijn interesse in Folklore eigenlijk alleen maar groter geworden. De besturing werkt prima, het spel kent een goede mix tussen wat rustige momenten om wat meer over het achterliggende verhaal te weten te komen en lekkere actie. Daarnaast kan de game rekenen op een hele solide mix van avontuur en sensatie, voorzien van bijzonder mooie grafische uitstraling. Of je nu een liefhebber bent van fantasy of niet, Folklore zal straks zeker het proberen waard zijn.

  1.   
    Cirdan's avatar

    Ik heb de demo gespeelt op mijn PS3 en ik moet toegeven; het is zeker heel orgineel en echt vet om te spelen maar om te kopen? nah, ik geniet wel van Oblivion en zo spoedig mogelijk Assassins Creeds 8)

  2.   
    SuperNova's avatar

    noem je dit een concurrent ? 😕

  3.   
    Viperations's avatar

    Ziet er vet uit zeg, mooie preview Michiel!

  4.   
    Darkknight's avatar

    ChielB schreef, "

    ”SuperNova” schreef, "noem je dit een concurrent ? 😕 "

    Absoluut! Het kan je smaak wellicht niet zijn en in zekere zin valt een game als Folklore ook totaal niet te vergelijken met games als Metal Gear Solid 4, maar toch is dit een game die volgens mij vrij onverwachts nog wel eens hoge ogen zal gooien straks.

    De vergelijking en het betitelen als ‘concurrent’ was ook puur om aan te geven dat er meer is om naar uit te kijken. 8)
    "

    ik ga met je mee gave fantasie game 😀

  5.   
    johan2's avatar

    Darkknight schreef, "

    ”ChielB” schreef, "[quote=”SuperNova”]noem je dit een concurrent ? 😕 "

    Absoluut! Het kan je smaak wellicht niet zijn en in zekere zin valt een game als Folklore ook totaal niet te vergelijken met games als Metal Gear Solid 4, maar toch is dit een game die volgens mij vrij onverwachts nog wel eens hoge ogen zal gooien straks.

    De vergelijking en het betitelen als ‘concurrent’ was ook puur om aan te geven dat er meer is om naar uit te kijken. 8)
    "

    ik ga met je mee gave fantasie game 😀 [/quote]

    ik ook zeker 🙂 🙄

  6.   
    cnribbens's avatar

    Dit kan nog eens een leuke game worden, de demo is ook erg leuk.

  7.   
    Pimkingetje's avatar

    Ziet er erg lkkr uit! Waarom vinden alle gameprofs dit een rotgame? snap ik niet ( zie o.a. gamekings!) 😕