Medieval II: Total War Kingdoms

Aan het einde van de zomer komt Medieval II: Total War nog even met een uitbreidingspakket dat de levensduur aanzienlijk zal moeten verlengen. Kingdoms is de naam en wij voelden dit spelletje alvast even aan de tand. Wordt hij net zo goed als Barbarian Invasion voor Rome: Total War?

Onverwoestbaar geweldig
Medieval II: Total War was een zeer solide spel dat helaas niet helemaal kon tippen aan de onverwoestbare geweldigheid van de eerdere delen uit de Total War-serie. In Rome: Total War heb ik honderden en honderden uren gestoken voordat ik er voor mijn gevoel helemaal klaar mee was, en dat ontbrak een beetje in Medieval II. Desalniettemin was het een dijk van een strategiespel en zeker één van de besten van vorig jaar. Onlangs viel echter de eerste uitbreiding, Kingdoms, op de deurmat. Voegt die add-on werkelijk wat toe, of kun je net zo goed ergens een mod met meer maps en eenheden vandaan halen?

Campagnes

Medieval II: Total War Kingdoms legt de nadruk veel meer op campagnes. Waar je in het orgineel lekker los werd gelaten om te doen en veroveren wat je wilde, ligt dat anders in Kingdoms. Deze uitbreiding bevat vier geheel nieuwe campagnes waarbij je dus iets meer aan het handje wordt genomen. En dan bedoel ik dat niet per sé als een minpunt, aangezien de missies die ik speelde – de verovering van Groot-Brittannië door de Vikingen en opstandelingen – erg goed ontworpen, uitgedacht en uitdagend waren.
De drie andere campagnes bestaan uit opdrachten die je uit moet voeren voor de Spanjaarden om de Nieuwe Wereld te veroveren, Scandinavië en het Heilige Land, oftewel de verovering van het huidige Israël/Palestina door middel van kruistochten.

Facties en helden

Engeland, Amerika, Palestina, klinkt dat niet een beetje bekend? Jawel, dat klinkt het. Deze facties zaten namelijk ook al in het orgineel en de campagnes zijn slechts expansies op hun huidige mogelijkheden. Natuurlijk zitten er ook een aantal geheel nieuwe volkeren in deze uitbereiding, zo zijn een aantal Indianenstammen vertegenwoordigd. Daarnaast maken ook een zooi Oost-Europese staten hun intrede. Deze nieuwe gezichten nemen natuurlijk ook nieuwe eenheden met zich mee, in totaal zo’n honderdvijftig.
Verder ontkomt ook Medieval II: Total War niet meer aan het heldenconcept. Elke fantasy real-time strategygame heeft er tegenwoordig wel wat mee. In Medieval II: Total War Kingdoms zitten helden die ooit echt bestaand hebben en een belangrijke rol in onze geschiedenis innemen. Denk aan Richard the Lionheart, die met zijn speciale eigenschap alle gevluchte troepen weer bij elkaar kan brengen om de strijd te hervatten.

Hotseat

De laatste interessante toevoeging van Kingdoms is de Hotseat multiplayermode. Dit is een optie waardoor je met meerdere facties tegelijkertijd een Skirmishpotje uit kunt vechten. Hier heb je vanzelfsprekend geen dubbele muizen en toetsenborden voor nodig, maar het systeem simuleert de veldslagen. Dit is ook het geval in een campagne, die je desnoods met z’n tweeën kunt spelen. In de Hotseat mode zie je het slagveld dus helemaal niet, je plant alleen je zetten op de wereldkaart.

Voorlopige conclusie

Medieval II: Total War Kingdoms lijkt met een aantal vanzelfsprekende dingen te komen om een uitbreidingspakket te rechtvaardigen, zoals nieuwe campagnes, facties, eenheden en de Hotseat mode. Dit soort dingen zijn leuk voor een tiental uurtjes, maar daarna? Ik moet het nog zien gebeuren over een ruime maand. Zelf ben ik in ieder geval veel meer te spreken over het feit dat je nu ook met brandende vuurballen, die je wegschiet uit je katapult, steden kunt belegeren en diezelfde belagers van je af kunt houden doormiddel van brandende olie en weet ik niet wat voor lekkers. Medieval II: Total War Kingdoms ligt vanaf 6 september in de winkels voor de PC.

 1.   
  Sandrus Castus's avatar

  Deze ga ik zeker kopen! Nog één puntje: je vernoemt Scandinavië, maar doel je dan op de Teutonic Campaign? Want dat zijn volgens mij geen Scandinaviërs. Kan zijn dat ik verkeerd ben natuurlijk.

 2.   
  Tommy6769's avatar

  deze uitbreiding hield ik al een tijdje op het oog,
  mooi om zo een preview tegen te komen dan! 😀

 3.   
  Aftershock's avatar

  Ik zat al lang op een uitbreiding voor Medieval 2 te wachten, nu is ie er eindelijk, vanaf ie uitkomt koop ik ‘m zeker! Lang leve free record shop 😛

 4.   
  Syappie's avatar

  Rome was gruwelijk goed, uitbreidingen redelijk
  Medieval is goed, uitbreiding lijkt me AWSOME 😛

 5.   
  FlameZ's avatar

  Mooie preview.. Zou deze game de moeite zijn of niet?

 6.   
  johan2's avatar

  ik ga deze egt wel kopen 🙂

  lijkt me wel een vette game 8)

 7.   
  dr-salvador's avatar

  ik hou helemaal niet van rts de enige rts die ik vet vond was starcraft maar verder niks zelfs rome total war vond ik kut(sorry het is gewoon mijn smaak 😳 ) dus ik ga deze ook echt niet halen

 8.   
  firro's avatar

  himm niet mijn smaak:P

 9.   
  gappower's avatar

  eerste reactie= HEBBEN!!!!

 10.   
  arie de beuker's avatar

  kwijl…… moet ik hebben!

 11.   
  sporefreak's avatar

  Hebbe jullie nog nooit van [/b]spore[b]gehoort da is de top game de beste van de wereld ga op www.spore.com en dan ziet ge de bedoeling van spore en wilde de echte game zien dan moet ge in google intype spore gameplay da is egt een vettte game 😀 😀 😀 😀 😀 😀 🙂 😉

 12.   
  sporefreak's avatar

  ik vind de beste games rpg en strattegie echt vet

 13.   
  EnVy DaMaG3R's avatar

  ik hoop dat het eindelijk wel afspeelt want rome total war doet het niet meer 😡

 14.   
  arie de beuker's avatar

  sporefreak schreef, "Hebbe jullie nog nooit van [/b]spore[b]gehoort da is de top game de beste van de wereld ga op www.spore.com en dan ziet ge de bedoeling van spore en wilde de echte game zien dan moet ge in google intype spore gameplay da is egt een vettte game 😀 😀 😀 😀 😀 😀 🙂 😉 "

  waarom post je dat hier 😕 ?

 15.   
  shirano03's avatar

  ik ga dese game ook kopen kk lauw 😀 😉

 16.   
  0wNzoR's avatar

  lijkt me wel leuk 🙂 alleen ze hadden best wel een ”totaal” andere game van moge make ( mijn mening)

 17.   
  Czone's avatar

  Ik kijk of ik hem kan downlaoden… nee hoor grapje! lijkt me leuk spel maar ik wil ook nog deze wel zien: Napoleonic: total war. Kijk naar de mogelijkheden!!!

 18.   
  Syappie's avatar

  Zoiets bestaat al: Imperial Glory

 19.   
  Syappie's avatar

  AAAIT kingdoms is uit en ik was al gelijk verslaafd 8) verrassend hè 😛

 20.   
  Gerjann's avatar

  Medieval 2 heb ik egt helemaal kapot gespeeld 😀 en nu komt Kingdoms en die ga ik al helemaal kapot spelen 😛 😀