Ratatouille [Hands-On]

Pixar Studios heeft al meer dan een handvol animatiefilms gemaakt en meestal verschijnt daar tevens een game van. Zo ook bij de nieuwste telg Ratatouille. Lees hier wat de game vooral voor de jonge gamers onder ons heeft te bieden.

De film

Ratten staan bekend om slechte hygiëne, hun veelbeoefende hobby (lees: voortplanting) en hun slechte smaak voor eten. De knaagdieren eten alles wat vast en los zit, waaronder zelfs in enkele gevallen hun eigen soort. Een rat met smaak en voorkeur voor speciaal gekruid voedsel zou een vreemde rat in de bijt zijn. En dat is dan ook precies wat Remy is.

Remy is de hoofdpersoon in de nieuwe animatiefilm van Pixar, genaamd Ratatouille. Hoewel zijn familie en vrienden alles zonder smaakbesef naar binnen schrokken, heeft Remy een sterk ontwikkelde voorkeur voor lekker eten. Zijn reukvermogen is zo ontwikkeld dat hij ingrediënten in gerechten kan ruiken. In tegenstelling tot zijn familie en vrienden wil hij genieten van eten en niet alles achteloos naar binnen schrokken.

Zijn idool is een dikke Franse kok, genaamd Auguste Gusteau, die een vijf sterren restaurant bezit. Vooral het motto van de rondgebuikte kok (‘Iedereen kan koken’) fascineert Remy. Hoewel zijn vader tegen mensen en alles wat niet met ratten te maken heeft is, vindt Remy toch zijn culinaire weg.

De game

THQ heeft de licentie van de animatiefilm en de game bevat dan ook de originele stemmen uit de film. In Ratatouille bestuur je uiteraard Remy. Aangezien jij als rat relatief klein bent, is de omgeving al snel behoorlijk groot. Dat betekent dat een dakgoot een potentiële route is en wat voor ons een klein hapje is, betekent al gauw een gezinsmaaltijd voor een rat. Doordat je de vaardigheden van een rat hebt, kun je makkelijk manoeuvreren door de levels. Zo kun je makkelijk tegen dingen opklimmen, springen tussen obstakels en balanceren op een touwtje. Dit betekent dat een plaats onbereikbaar voor een mens, niet onbereikbaar voor een rat hoeft te zijn. De levels zullen gebaseerd zijn op de film en deels chronologisch speelbaar zijn. Zo kun je spelen in de slaapkamer van de vriend die je in de film tegenkomt, in de keuken van het restaurant en rondom je ouderlijk huis. Dit laatste is de plek waar het avontuur begint.

Naast vaardigheden van een rat om je te verplaatsen, kun je als animatieheld natuurlijk meer. Zo kun je met je staart een zwieperd geven aan bijvoorbeeld hinderlijke kuikens of op twee poten lopen om objecten te verplaatsen. Remy beweert in de film dat hij in zijn eten niet wil proeven waar hij gelopen heeft en dat hij daarom op twee poten loopt. Zijn conservatieve vader vindt dit uiteraard niks. In de game loopt Remy overigens vooral op vier poten.

Het grootste gedeelte van de game is een platformer, maar een ander belangrijk deel van de game zijn de minigames. Enkele hiervan kunnen met twee spelers worden gespeeld. Hierbij moet je vooral denken aan races/achtervolgingen en spellen waarbij je bijvoorbeeld zoveel mogelijk vlakjes moet veroveren op een soort dambord.

Wanneer, waarop en voor wie?

De film zal uitkomen op 1 augustus, de game op 3 augustus. De game verschijnt op werkelijk alles, behalve je magnetron. Ratatouille is er voor de GBA, Nintendo DS, GameCube(!), Wii, PSP, PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360, PC en in zomer volgend jaar zelfs voor de Mac. Daarnaast komt er nog een versie voor op je mobiele telefoon.

De handheld-versie verschilt van de overige platformen en wordt daarbij door een andere ontwikkelaar gemaakt. Reden hiervoor is onder andere het ontbreken van een tweede analoge knuppel (zoals bij de consoles) voor het besturen van de camera.

De game lijkt vooral een leuke titel voor de kids te gaan worden. Volgens THQ ligt de grens van de kerndoelgroep tot en met 12 a 14 jaar. Zij zullen dit zeer waarschijnlijk een leuke titel van hun nieuwste film vinden. Voor de gamer die zichzelf (te) serieus neemt is Ratatouille waarschijnlijk net even te makkelijk, dan wel kinderachtig.

 1.   
  Kenneloth's avatar

  Weet je wat het is met al die film games, de graphics er van zijn vaak zwaar (piep) uitermate teleurstellend (red) 🙁

 2.   
  patrick123's avatar

  Sir kenneloth dat is niet altijd waar he ! 8)
  Ik heb daar 4 van en ik weet wel wat ik in huis haal want ze waren mooi !

 3.   
  games-are-things-in-live's avatar

  maar die film games zijn bijna altijd zo boring dan had jij zeker een uitzondering 🙄

 4.   
  PaNNa's avatar

  De film vond ik wel geinig , deze screenshots zijn wel mooi , maar of dit spel een mooi verhaallijn heeft zou ik niet weten 🙂

 5.   
  dr-salvador's avatar

  lijkt me te makkelijk en/of te kinderachtig is het dat niet….. hulde

 6.   
  [S]car's avatar

  Jammer :(. Had een leuke game kunnen worden , In plaats daarvan is het één van de vele typische zwake “Filmgame’s”..