Championship Manager 2007

De PC-versie van de game kwam al in oktober vorig jaar uit, maar de versies voor de Xbox 360, PlayStation 2 en PSP lieten nog even op zich wachten. Gelukkig voor de potentiële voetbalcoaches die in het bezit zijn van een van deze platformen is Championship Manager 2007 er nu ook voor hun beestje.

Ervaren coach gezocht m/v

In Championship Manager sta je, hoe verrassend, in de schoenen van de coach van een team. In plaats van noppen zijn het dus Italiaanse leren schoenen en in plaats van scheenbeschermers zijn het notitieblokjes die de klok slaan. Een echte coach moet niet alleen een arendsoog voor strategie hebben, maar ook correct kunnen interveniëren in situaties buiten het veld. Het coachen van het team is onderdeel van het managen.

Desondanks ligt de nadruk in de game nog altijd op het begeleiden van de spelersselectie. Om je vaardigheden in de voetballerspielerei te testen begint de game met een klein CBV-achtige (Coaches Betaald Voetbal) tentamen. Op wonderbaarlijke wijze beantwoordde ik de eerste keer alle zes de vragen over tactiek en spelregels foutloos. Vervolgens is het mogelijk een simpel profiel van jezelf te maken met gegevens als naam, nationaliteit en leeftijd. Dan begint het echte werk…

En dan bedoel ik ook werk. Dan volgt namelijk het gesprek wat je als het goed is niet te vaak in je leven hebt en waar je doorgaans doodzenuwachtig voor bent. Je sollicitatie. Wees gerust. Indien je nergens aan de bak komt, kan je het altijd nog bij Feyenoord proberen. Dit was geen flauw grapje. Je kunt het natuurlijk ook nog proberen bij de andere honderden clubs die de game kent. (Daar redde ik me mooi uit.)

Noppen en naaldhakken

Op strategisch gebied is Championship redelijk te doen. Doorgaans is een vast team de beste opstelling, in plaats dat je je team afstelt op je tegenstander. Uiteraard moet je de spelers wedstrijdritme bieden, maar ook af en toe rust gunnen. Het vormt een redelijke uitdaging om hier de ideale balans in te vinden. Je sterspeler heb je immers liever standaard in de basis, maar je kunt hem ook een wedstrijdje rust gunnen wanneer de hekkensluiter op het programma staat.

Welk team uiteindelijk ideaal is, kan men op twee manieren bepalen. Het verschil in de manieren zit hem in het tijdstip. Via de individuele klasse van een speler kan je vooraf aan een wedstrijd de kwalitatief meest ideale opstelling maken. Door middel van de ProZone kan men echter analyseren wie in het veld zelf zijn mannetje staat. Met dit apparaatje, dat ook in de realiteit door trainers als Wenger en Ferguson wordt gebruikt, kunnen alle speelgegevens zeer geavanceerd in kaart (wedstrijdveld) worden gevisualiseerd. ProZone weerspiegelt wie waar op welk moment een scheet liet en welke richting hij liep. Gevolg? Een shitload aan informatie waardoor je door de slechte begeleiding (lees: geen) door de bomen het bos niet meer ziet. Het weergegeven veld ziet er in de meeste modes in eerste instantie uit als een flinke pot Mikado en vereist dan ook de nodige verdieping. De ProZone is een toevoeging voor de coach die echt alles uit het team wil halen, maar maakt de game wel zwaarder verteerbaar.

Waar Championship Manager dit jaar enorm op in zet, is het juist begeleiden van het team. Gemoedstoestand en motivatie worden in de game sterk benadrukt, zelfs op het irritante af. Tijdens de rust, maar ook voor en na de wedstrijd dien je het elftal te motiveren door de juiste peptalk, complimentjes en kritische kanttekeningen te maken. Na afloop van de wedstrijd geeft de speler aan of jouw preek een positief of negatief effect had. Het is echter moeilijk terug te zien in het wedstrijdresultaat of de op- of aanmerkingen daadwerkelijk invloed hebben gehad. Daarom zou ik deze functie niet meer zien als een gimmick.

Zwaar op de maag

Championship Manager 2007 is, wederom, volledig in het Engels en dat is zeker jammer te noemen. De doelgroep van de game schat ik in op mannelijk, 18 jaar, hoger opgeleid en bierdrinkend. Zij zullen absoluut geen problemen ondervinden van de Engelse lappen tekst. De game blijft echter minder toegankelijk door de taalbarrière en de functionele, maar daardoor minder spectaculaire menustructuur. Toch geloof ik best dat er koters zijn die nog niet voldoende de Engelse taal beheersen, maar graag coach zouden willen spelen van 020, het Legioen of de Boeren. Of neem, want dat is een populair onderwerp in de voetbalmedia, de vrouwtjes. Die zie ik geen tekstspel spelen in het Engels. Mocht de game in het Nederlands verschijnen, dan zal men wellicht best een poging wagen en de game een kans geven. Ook wanneer de dames Engels spreken, schrikt het toch af. Championship Manager 2007 is een stuk minder uitgebreid dan de concurrent(en) en zou wellicht interessant kunnen zijn voor het grote publiek. Concreet gezien biedt de game dynamische lappen tekst. Het is wat kort door de bocht, maar daar komen manager-games wel op neer. Een tekstspel kan desondanks hele leuke ervaringen opleveren. Ik vraag me alleen af, waarom er op games met een dergelijke basis anno 2007 geen vertaler wordt gezet die het hele zooitje naar het Nederlands vertaalt en zo de doelgroep kan vergroten.

Voor mij persoonlijk is het Engels geen probleem. Sterker nog, ik speel al mijn games in het Engels, ook wanneer Nederlands wordt ondersteund. Als een game al wordt vertaald, gebeurt dit vaak op een jeukend slechte manier. Wellicht een reden waarom de games nog altijd in het Engels verschijnen, maar de financiële kant van het verhaal is aannemelijker.

Tot slot nog een kleine noot over de visualisatie die de game biedt. Deze is namelijk om te gillen en zou terecht als ‘komedie’ kunnen worden bestempeld. Van elke aanval staat in de videosimulatie namelijk duidelijk op voorhand al vast of de bal in het goal verdwijnt of niet. Gevolg daarvan is dat spelers van Top Oss of Stormvogels Telstar wereldacties maken tegenover de verdediging van AC Milan, de keeper uit weten te spelen en vervolgens op de doellijn de bal nog naast of over weten te krijgen. Leuke poging, maar daardoor biedt de visualisatie dus geen spanning.

Conclusie

Championship Manager 2007 oogt wat saai en zal voor de voetbalfanatiekeling niet de diepgang bieden die Football Manager wel biedt. Aan de andere kant is Championship Manager 2007 geen type manager-game voor het grote publiek, omdat het nog (te) zware kost voor de modale gamer is. Deze game is leuk voor de mensen die zich interesseren in de voetbalwereld, maar niet meer dan dat. De glans die de franchise vroeger had, is nog maar heel erg mat. Al met al is het dus een game die er niet uitschiet tussen de felle concurrentie.

  1.   
    mosselman's avatar

    ik kan toch een redelijk potje voetballen maar als ik deze review lees voel ik me toch een noob 🙁