Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis

Tegenwoordig is Mario een alleskunner. We zien hem terug op een basketbalveld, in een kart en zelfs van een potje golf heeft deze loodgieter kaas gegeten. Mario kiest in Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis voor een totaal andere richting. Mario heeft namelijk besloten dat hij er genoeg van heeft en hij heeft zijn eigen pretpark geopend. Natuurlijk is dit vragen om problemen…

Wind it up!

Na al die jaren rondhuppen over blokken, racen in kleine karts en het slaan tegen een golfbal, besluit Mario dat het welletjes is. Hij begint zijn eigen pretpark genaamd Super Mini Mario World, vernoemd naar zijn fabriek die mini Mario’s maakt. Bij de grote opening van het pretpark wordt Mario bijgestaan door een spetter van een dame. Iemand die dit dus echt niet trekt is Donky Kong, en deze besluit daarom ook om haar te ontvoeren. Ditmaal niet door met de dame buiten het gebouw om naar het dak te klimmen, maar lekker met de lift. Want ja, zelfs apen gaan met hun tijd mee. Het is natuurlijk aan Mario om er voor te zorgen dat deze lieftallige dame weer veilig bij hem terug komt. Mario is zelf te lui om hiervoor te zorgen en laat dit daarom doen door mini Mario’s, een soort van kleine speelgoed Mario’s.

Zo gezegd, zo gedaan. Iedere verdieping bestaat uit negen levels. In ieder level heb je een aantal Mario’s, de nodige obstakels, hier en daar een paar muntjes om punten te scoren en het einddoel. Het is de bedoeling dat je met de opwind-Mario’s alle muntjes weet te pakken en je vervolgens zo snel mogelijk met al je Mario’s het level door weet te komen tot het eindpunt. Simpel toch? Ondanks dat het zo simpel klinkt, zit er toch nog een flinke uitdaging in het spel. Je Mario’s moet je namelijk zelf in beweging zetten door ze met de stylus een kant op te trekken, en de Mario’s stoppen pas met lopen totdat je ze een tik verkoopt met je stylus. Het doorkomen van een level bestaat dus vooral uit het heen en weer switchen tussen de verschillende Mario’s, om er voor te zorgen dat deze hersenloze mannetjes geen stomme dingen doen zoals te pletter slaan. Doe je dit allemaal snel genoeg en heb je genoeg punten verzameld, dan heb je het level voltooid en is het tijd om verder te gaan naar het volgende level. Heb je alle negen levels voltooid, dan volgt er een simpele, maar leuke mini-game waarin je Donky Kong moet zien te verslaan. Weet je ook hier in te slagen, dan zal de volgende verdieping voor je opengaan en ben je weer een hele verdieping dichter bij Donky Kong.

Uitdaging

Ondanks dat het principe van het spelletje erg simpel is, wordt het spel langzamerhand toch nog behoorlijk lastig. Iedere wereld (verdieping) heeft een eigen thema. De eerste thema’s zullen draaien om het leren van het spel en het laten zien wat je allemaal met de stylus kan. Alle thema’s die daarop zullen volgen zullen trapsgewijs steeds iets moeilijker worden, maar zorgen er ook voor dat de levels qua sfeer afgewisseld worden, wat wel zo fijn is. Eén van de beste dingen uit de game is in mijn ogen het steeds afwisselen van de obstakels en de gameplay. Het ene moment draait alles om de o zo bekende Mario buizen die op de gekste manieren met elkaar zijn verbonden, terwijl je op het andere moment volledig bezig bent met het switchen tussen waterniveau’s om er voor te zorgen dat je Mario’s van A naar B komen zonder kopje onder te gaan. De trapsgewijze verandering van de moeilijkheid werkt erg goed en zorgt er voor dat het spel toch wat meer uitdaging krijgt op ten duur, al blijft het een vrij makkelijk spelletje.

The sky is the limit

Ondanks dat Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis in de Story Mode al meer dan genoeg speeluurtjes bevat, stopt het spel daar niet. De game bevat namelijk ook nog de zogenaamde Construction Mode. In deze mode kun je zelf levels in elkaar zetten, mochten de gewone levels geen uitdaging meer voor je zijn. Des te verder je bent in de Story Mode, des te meer functies zul je kunnen gebruiken in de Construction Mode. De templates waarmee je speelt in de Story Mode zullen namelijk beschikbaar worden zodra je de desbetreffende ‘verdieping’ hebt voltooid. Op deze manier is het evenwicht tussen de twee modes perfect in balans en wordt voorkomen dat je jezelf gaat focussen op één bepaalde mode. Het mooie van de Construction Mode is dat de zelfgemaakte levels uitgewisseld kunnen worden wanneer je een Multiplayer opstart met meerdere cardridges. Je kunt het elkaar dus zo moeilijk maken als je zelf wilt, en dat schept mogelijkheden!

Conclusie

Iedere gamer heeft een zwak voor Mario, dat is gewoon een feit. In het begin moest ik even wennen aan Mario in Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis, maar na het een tijdje gespeeld te hebben, drong de magie van het spel tot me door. Eén van de sterkste punten van de game is dat het een unieke gameplay heeft en door de Construction Mode is het mogelijk om zo lang door te bouwen en zoveel levels te spelen als je zelf wilt. Ondanks dat het geen bijster moeilijk spel is, biedt het spel toch de nodige uitdaging en zeker voor de jongere gamers is het een geweldige game. Mario did it again, want met Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis is er weer een nieuwe Mario topper geboren!

Meer Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis

27/4/2007Dodelijke superkrachten 19
  1.   
    Gulzt's avatar

    Tof spel maar veel te kort en te makkelijk. Na krap 7 uur had ik alles op goud, unlocked en gehaald. De downloadbare levels natuurlijk ook gedownload (waren er toen een stuk of 6) maar die waren duidelijk zelfgemaakt en redelijk eenvoudig.

    Volgens mij zou het spel veel uitdagender worden als ze er een paar extreme levels in hadden gemaakt, dit concept kan volgens mij best naar breinbreker niveau getild worden.

    Qua replayvalue vind ik het z’n geld niet waard, maar het is leuk gemaakt en zit echt wel goed in elkaar.