Canis Canem Edit

Als er een ontwikkelaar is die games maakt waarbij collectief maatschappelijke vragen worden gesteld, dan is het Rockstar wel. Naast de hele commotie over de Grand Theft Auto-franchise en de bijbehorende modjes, werd er ook over de game Bully de nodige ophef gemaakt. Dit was vooral te wijten aan de verkeerde profilering van de game in de media, aangezien werd aangenomen dat jij de pestkop in de game zou zijn. Pesten zou beloond worden en omdat pesten niet lief is, hield deze game zelfs enkele politici uit de Tweede Kamer bezig. Waarschijnlijk om het belaste imago van de game af te schudden, werd er gekozen voor een nieuwe naam. Canis Canem Edit, Latijn voor ‘hond eet hond’, ligt eind deze maand in de winkels. Reden voor ons om de game bij TakeTwo uit te gaan checken.

Grootste plannen

Al direct wanneer je de game opstart wordt de sfeer duidelijk neergezet. Een introfilmpje, begeleid door een Harry Potter-like pingeltje, laat zien hoe de 15-jarige probleempuber Jimmy Hopkins door zijn ouders wordt gedumpt bij een verschrikkelijke kostschool, de Bullworth Academy. Zijn ouders gaan een jaar op huwelijksreis en aangezien de haarloze rebel al aardig wat op zijn kerfstok heeft bij vorige scholen, lijkt deze strenge kostschool de enige oplossing voor zijn ouders. De headmaster van de school is op de hoogte van je ‘strafblad’ bij voorgaande scholen en is vast beraden je om te vormen in een brave ja-meneer-knikkende koter. Jimmy denkt daar anders over.

Want ondanks dat Jimmy zijn uiterlijk niet mee heeft en in eerste instantie flink van zich afbijt, heeft de jongen zijn hart wel op de goede plaats. De game legt namelijk vooral de nadruk op het helpen van ‘goede’ mensen en het terug pakken van ‘slechte’ mensen. Zo zul je vooral aan het begin van de game de nerds helpen. Hierdoor stijgt het respect dat de nerds voor je hebben, maar ben je uiteraard een ‘loser’ in de ogen van de Bully’s (de treiterhoofden). In Canis Canem Edit zitten verschillende sociale groepen, doorgaans te herkennen aan de typerende kledij en houding.

Terug in de banken

Dat Canis Canem Edit zich ook echt op een school afspeelt, blijkt wel uit het feit dat je lessen kan volgen. In deze lessen leer je vaardigheden die handig kunnen zijn in de game. Zo maakten wij tijdens scheikunde, na een mini-game uitgespeeld te hebben, vuurwerk. Iets wat ongetwijfeld nog van pas zal komen. De geleerde vaardigheden kan Jimmy beoefenen in zijn kamer. Daar kan Jimmy zich tevens omkleden, wat onder andere nodig is voor bepaalde missies, maar ook slapen is mogelijk op de kamer. Op de kostschool is het om 8 uur bedtijd. Dool je rond 1 uur ’s nachts nóg rond, dan zal het beeld wazig worden, waarna je na ‘een uur’ als een blok in slaap valt. Balen, want je missie die je dan volgt is mislukt en alle spullen die je eventueel bij je had, worden gejat. Op tijd in bed is dus een aanrader.

Een ander iets waardoor je duidelijk merkt dat je rond loopt op een school, is als je herinnerd wordt aan je leerplicht. Je hoeft de lessen gameplay-technisch gezien niet te volgen, maar politieagenten, leraren en ‘prefects’ (ouderjaarsleerlingen die voor toezichthouder spelen) zullen je grijpen wanneer je tijdens lestijd missies doet of onraad aan het zoeken bent. Naast de health-bar en de map van de school/stad bevindt zich een meter die de mate waarin je gezocht wordt aangeeft. Lock-pick je dus een kluisje of rij je een persoon aan in het zicht van een gezaghebber, dan zal de meter vollopen en men de achtervolging op jou inzetten. Dan is het zaak om uit het zicht van de gezaghebbers te blijven. Dit kan onder andere door of hard weg te rennen of je sneaky te verstoppen. Dit moet je uiteraard wel buiten het zicht van de gezaghebbers en slachtoffers doen; de laatste groep zal je namelijk verraden.

Mocht je dan toch gegrepen worden tijdens het spijbelen, dan zal je naar je les worden gebracht. Word je betrapt op het plegen van een strafbaar feit, dan zijn de rapen echt gaar. Nostalgisch genoeg zal je dan naar de headmaster gaan en, je raadt het al, die tracht je her op te voeden. In de zomertijd staat dat gelijk aan het gazon maaien, in de wintertijd betekent dit sneeuw scheppen. De straffen moeten worden voltooid om in het spel verder te kunnen. Uiteraard worden ze na verloop van tijd stront vervelend, waardoor het zaak is om uit de handen van de gezaghebbers te blijven.

Doordat de game zich onder andere afspeelt op school, biedt het perspectief voor gevarieerde missies. Dat blijkt ook wel uit de missies die wij gezien hebben. Zo speelde Maikel van TakeTwo een missie waarbij hij de ‘dumb muscles’ van de Bully’s tot appelmoes moest meppen, deed Teun een ‘boodschappen-haal-opdracht’ en speelde ik zelf een fietswedstrijd waarbij ik als een gek spastisch op X moest button bashen. Daarbij hangt ook het slagen van de missies van verschillende dingen af. De ene keer zul je een ander moeten verslaan, terwijl je de andere keer de opdracht dient af te leggen binnen een bepaald tijdsbestek. Behalve op school zal er ook nog een vrij grote stad tot je beschikking staan, die je geheel op GTA-achtige wijze moet unlocken. Ook hier valt weer van alles te beleven; zo zul je er andere kapsels kunnen kiezen, andere kleren kunnen kopen of cadeautjes aan kunnen schaffen voor de meiden op je school. Echter is het ook hier oppassen geblazen voor gezagshebbers. Politieagenten houden namelijk niet zo van spijbelaars…

Voorlopige conclusie

Canis Canem Edit ziet er voor een Playstation 2 game retegoed uit. Een ander onderdeel wat positief opviel was de goede voice acting van de characters. De game beschikt daarnaast over duidelijke characters die ons over het algemeen aanspraken. De hele game lijkt weer een typisch Rockstar-sausje te hebben: stereotypes worden alom onderstreept door de zo kenmerkende Rockstar humor. Tenslotte is de game behoorlijk interactief, zowel de omgeving als de personage die rond lopen in de game.

Canis Canem Edit speelt zich dus onder andere af op een school, wat relatief origineel is voor een game. Toch speelt bij ons een beetje de vraag wie zit te wachten op een game over een dergelijk onderwerp. Hoe leuk wij het onderwerp blijken te vinden en hoe lang de game leuk blijft, lees je uiteraard in de review.

 1.   
  direct47's avatar

  dees spel wou ik kopen maar ik ga nog wachten tenslote gaat dit spel wel over pesten op school enzo… 😕 maar het blijft cool egt 🙂

 2.   
  amiamedeo's avatar

  vette fame

 3.   
  GameHamster's avatar

  leuke game soort highschool versie van gta maja van rockstar kan je niet veel tegenvallers verw8en
  aleen het spel is vrij kort en na het einde is het niet veel meer in je kan aleen die dingen nog verzamelen 😛

 4.   
  GameHamster's avatar

  allemaak verschillende groepen die je moet verover nerds kakkers aso’s sporters etc….

  wel beetje langdradig… maar wel leuk zoals die gta classics

 5.   
  nickykolkie's avatar

  ag lijkt me wel vet 8)

 6.   
  fcrudy's avatar

  nog meer school, maar lijkt me best een gaaf spel.

 7.   
  Dotz's avatar

  Idd maar ’t is wel ’n goeie gam ”k heb hem 8) 🙂

 8.   
  a88's avatar

  De lessen zijn #@! . 😡 😡 🙁