Titan Quest

Als er iets is waar ik echt van hou is het wel RPG’s en dus was ik zeer in mijn nopjes toen ik te horen kreeg dat ik de gelukkige was om Titan Quest te reviewen. World of Warcraft zal maar even een paar daagjes moeten wachten want ik sta op het punt om het oude Griekenland binnen te stappen en de wereld van Titan Quest te bevrijden van al het onheil…

The story

Wanneer je eenmaal de game op je computer hebt geïnstaleerd en er even lekker voor gaat zitten zul je gelijk al gaan genieten van een introfilmpje van topklasse! Dit filmpje straalt die oude Griekse Mythische sfeer uit waar het hele spel om draait en het filmpje ziet er grafisch gezien enorm goed uit. De meeste introfilmpjes wil je zo snel mogelijk wegdrukken om vervolgens aan de gang te gaan met het spel, maar bij Titan Quest is dat anders, bij Titan Quest pak je de popcorn erbij en enjoy the show! De goden hebben namelijk genoeg gekregen van de mensheid en besluiten om te vertrekken, en of dat nog niet erg genoeg is, ontsnappen de Titanen en andere monsters en maken de wereld tot een ware hell! En wat zou jouw aandeel in deze gebeurtenis nou zijn…

Hercules, maar dan net ff anders
Precies, het is aan jou, een soort bovennatuurlijke Hercules om de wereld te bevrijden van dit onheil en alles dat slecht is neer te meppen met je knuppel, neer te schieten met je boog of te bevriezen met je magie. Titan Quest speelt door zijn simpele gameplay enorm makkelijk weg. De eerste paar secondes van het spel is het even wennen, zelfs voor een RPG-er als ik, maar daarna speelt het net zo simpel weg als een Bas de Beer-game. De game doet in het begin erg veel denken aan een game als Diablo II. Je kiest een poppetje, geeft hem een gekleurde toga en daar sta je dan met je afgeragte bijl en dienblad. Je krijgt gelijk je eerst paar opdrachtjes en het wordt in het begin allemaal erg simpel gehouden. Een paar monsters neerknuppelen en hier en daar wat oppakken en je bent al goed op weg.

Life goes on…

Natuurlijk blijft het niet bij dat ene stadje, dat ene knuppeltje en dat ene monstertje. Je krijgt zoals altijd experience-points van de monsters die je doodt en ook zullen de nodige nieuwe wapens ten overvloede van de gedode mythische wezens afvallen. De meeste spullen hiervan zul je toch al snel naar de vuilnisbak willen verwijzen en ook kom je honderden keren dezelfde items tegen, maar ook hier loont het om je afval weg te gooien op de daarvoor bestemde plek…namelijk de eerste de beste verkoper waar je al de gedropte troep kunt verkopen om er vervolgens dingen van te kopen die echt nodig hebt, zoals potions en tig verschillende soorten armor.

Door de XP-points die je verdient zul je, zeker in het begin, lekker snel een level omhoog gaan en dat brengt de standaard dingen met zich mee. Je krijgt ieder level twee ‘skill-points’ erbij die te verdelen zijn in verschillende groepen als ‘Strength’ en ‘Dexterity’, en laten dat nou net de dingen zijn die je nodig zult hebben om grotere en betere wapens te gebruiken. Een uniek aspect uit Titan Quest is dat je niet zoals bij bijvoorbeeld Diablo in het begin moet kiezen of je een mannetje (jaja.. of vrouwtje) wordt dat heer en meester is met een zwaard of dat gebruik zal maken van magie, maar je zal al spelenderwijs een richting moeten kiezen die je op wilt gaan met je character.

Een kind kan de was doen
Ja oke, de moeilijkheidsgraad van dit spel ligt niet bijster hoog, maar een echte hack & slash game heeft dat ook niet nodig. Het gaat erom dat je zo snel mogelijk op een zo bloederig mogelijke manier zoveel mogelijk tegenstanders weet af te slachten en zo snel mogelijk dat ultieme level te bereiken en het spel uit te spelen. Lekker heen en weer klikken met je muis, af en toe een sneltoetsje gebruiken en dan heb je het eigenlijk al gehad met de besturing. Lekker simpel dus, maar het houdt je wel bezig en het zal je zekersteweten uuuuuren aan speelplezier opleveren en dankzij de simpele besturing geen gezeur met het indrukken van de verschillende knoppen.

Een écht goed thema!
Een RPG draait meestal niet om een thema, maar om de items en de monsters. Bij Titan Quest zit dit totaal anders. Als de gymnasiast die ik ben (no nerd, just smart!) heb ik natuurlijk ook honderden saaie verhalen aan moeten horen over het oude Griekenland en de verschillende mythische wezens en plaatsen, maar ik had er geen idee van dat ik die bij deze game terug zou vinden. De game speelt zich namelijk helemaal af in het perfect nagemaakte oude Griekenland en ook de nodige plaatsen als het Parthenon en Sparta zijn terug te vinden. In Egypte doe je vervolgens de piramides van Gizah aan en daarnaast bezoek je ook nog de hangende tuinen van Babylon, één van de zeven wereldwonderen, en de Chinese muur. Het thema is zelfs zó goed uitgewerkt dat je er echt helemaal in opgaat en het enorm wennen is om daarna terug te gaan naar een andere game. De gameplay van dit spel is misschien niet zo fantastisch als een game als WoW of Diablo, maar een goed verhaal doet wonderen en daar is Titan Quest een schoolvoorbeeld van.

De graphics

De graphics van Titan Quest zullen gelijk opvallen wanneer je ook maar één stap hebt gezet in deze wondere wereld. De graphics zijn van enorm hoog niveau en zelfs ik kon met mijn oud bakbeest het spel toch redelijk draaiend krijgen met toch wel een mooie scherpte. De systeemeisen voor dit spel liggen dus niet bijster hoog en dus zullen veel mensen dit lekker kunnen spelen. Ook is het in dit spel nog steeds zo dat de camera op een bepaalde hoek is geplaatst, maar je hebt dit maal ook de mogelijkheid om helemaal in te zoomen, zover zelfs dat je de naden tussen de stoeptegels dichterbij kunt bekijken. Titan Quest komt dus ook op grafisch niveau tot wat ervan verlangt wordt.

Conclusie
Titan Quest heeft misschien niet de gameplay van Diablo II of de veel te grote wereld van World of Warcraft, maar het heeft iets dat geen van deze andere games heeft, namelijk een enorm goed verhaal en een enorm goed uitgewerkt thema. Het thema is zo goed doorgewerkt dat je je helemaal thuis gaat voelen en is dus een prestatie opzich. Titan Quest is zeker een must-have voor alle RPG-fans, maar ook voor de niet RPG-ers onder ons zal Titan Quest aanvoelen als een tweede natuur! Met de soepele systeemeisen en de mooie steden is Titan Quest zeker een game die zich bij de toppers kan voegen!

  1.   
    RPG-Ridder's avatar

    Lijkt me niet echt leuk, je ziet het zo van boven, daar hou ik niet van….

  2.   
    oply's avatar

    wel ik vind het een hele goede game. ik heb intussen de deluxe edetion gekocht met titanquest oreginal en immortal throne dat is ech t een hele goede game en goede gamplay, online is het ook altijd leuk, verveeld nooit! 😛 ,-

  3.   
    PresidentE's avatar

    Ik zag hem laatst liggen voor tientje deze plus uitbreiding dus kocht ik hem maar en ja is echt wel goed 8) 😀

  4.   
    gejrgr34t's avatar

    stom spel. en vin geluid aleen beetje redleijk

  5.   
    Dordtlon's avatar

    Echt een geweldig spel