Animal Crossing: Wild World

Animal Crossing is een ware hype in Japan en waarschijnlijk dé reden waarom de Nintendo DS daar als warme broodjes over de toonbank vliegt. Maar is deze game ook wel weggelegd voor ons, nuchtere Nederlanders? Houden wij wel van een vreedzaam fantasiebos waarin meubels verzamelen en kledingstukken ontwerpen dé hipste bezigheid is? Is vissen, insecten vangen en fossielen opgraven helemaal de shit? Als het aan mij ligt wel…

Ooit, lang geleden bracht Nintendo in Japan een simulatiespelletje uit voor een uitgebreide versie van de Nintendo 64, de Nintendo 64DD. Toen de Gamecube het levenslicht zag kreeg ook de paarse kubus een Animal Crossing-game, die pas dik twee jaar later in Nederland verscheen. Toch was het een erg vermakelijk spelleke, maar op een handheld komt dit principe eigenlijk het beste tot z’n recht. Met Animal Crossing: Wild World kun je jezelf verliezen in een fabelachtige wereld, waar je maar wil en wanneer je maar wil.

Vadsige wasbeer

Je wordt door een dikke beer genaamd Kapp’n naar je nieuwe dorpje gebracht. Daar eenmaal aangekomen komt er een vadsige wasbeer aangewaggeld die zich voorstelt als Tom Nook, die de plaatselijke supermarkt van het dorpje runt. Hij bied je een huisje aan, waar je wel bijna twintigduizend bells voor moet betalen. Werken dan maar… Je brengt was pakketjes rond, legt wat vriendschappen met andere bewoners en voor je het weet loop je alweer drie uur rond in jouw eigen dierenbos. Je hebt de burgemeester ontmoet, een oude gekke schildpad, en al een bezoekje gebracht aan het stadhuis, museum, kledingwinkel, postkantoor en natuurlijk de pimp van het hele gebeuren; Tom Nook met zijn buurtsuper. Aan het begin van de game deel je het dierenbos met nog slechts een aantal andere schepsels. In mijn geval waren dat Victoria de koe, Derwin het vogelbekdier en een één of andere wasbeer die ik persoonlijk echt een kutwasbeer vind omdat hij de hele dag op z’n kamer zit en me nooit brieven schrijft. Met de andere bewoners had ik wel een goede band, totdat ik Victoria’s tuin leegroofde, maar dat is een ander verhaal. Later kwamen er meer bewoners wonen, zodat het er op een gegeven moment acht waren. Het leuke is dat dit voor elk spel en dus voor elke gamer anders is. Mijn grote vriend Guus (Hoi Guus!) deelde zijn dorpje met een kudde ganzen en wat molletjes, terwijl bij mij de runderen toch echt de overhand hadden. Elk dier is anders en heeft dus van tijd tot tijd ook een ander humeur. Het gaat zelfs zo ver dat Poncho de stier op een gegeven moment behoorlijk pissed op me was omdat hij van Betsy het schaap had gehoord dat ik hem bij zijn tuinfeest van afgelopen weekend expres geen cadeautje had gegeven. Ik had zijn cadeautje alleen verstopt als verrassing en dat vuile baggerschaap was gewoon aan het stoken. Mond- en Klauwzeer in d’r muffe hol voor d’r!

enter enter

April doet wat ‘ie wil

Naast alle diertjes in het bos reageert ook de omgeving volstrekt dynamisch. April doet wat ‘ie wil en dat is zeker in Animal Crossing: Wild World het geval. De ene dag stortregende het terwijl het de dag erna schitterend weer was. Sneeuw zul je overigens niet aantreffen in de grasmaand waarin we nu leven, maar ik weet zeker dat dat een seizoennetje geleden wel het geval was. Ook de dag- en nachtcyclus zijn erg natuurgetrouw. Moest ik toen ik begon met spelen al om half negen naar binnen omdat het donker werd, nu heb ik toch weer een dik halfuurtje langer de tijd. Alhoewel mij dat persoonlijk geen ene reet boeit, als het moet ga ik gewoon om 3 uur ’s nachts naar buiten om fruit te plukken en te vissen.

Hypotheekrente aftrekbaar?

Die twintigduizend Bells moet je immers nog wel terugbetalen en die komen niet zomaar uit de lucht vallen. Die lauwe wasbeer van een Tom Nook koopt grote hoeveelheden perziken, vis, insecten, bloemen en allerlei andere troep in waarvan ik in godsnaam niet weet hoe je daar ooit winst mee zou kunnen maken. Wasberen hebben de mogelijkheid om fruit in meubels te transformeren, gok ik. Na een paar uurtjes vissen, tegen bomen schoppen en met je vangnet zwaaien heb je je huisje wel terugverdiend, maar dan komt die rijke stinkerd met het nieuws dat je in een goedkoop, klein vogelhuisje woont en dat het maar eens tijd wordt om iets groters uit te zoeken. Zo gezegd, zo gedaan en de volgende morgen word je wakker in je nieuwe crib. Het slechte nieuws is echter dat je hier meer dan een ton aan Bells voor neer moet tellen. Ai, dat zijn een hoop perzikjes…

enter enter

Winkelen

Wanneer je eindelijk een keertje ruim bij kas zit wordt het tijd om je huis in te richten met wat mooie spulletjes. Bij Tom Nook (ja, alweer die wasbeer) staan elke dag wel wat andere hebbedingetjes uitgestald die voor een schappelijk prijsje over de toonbank gaan. Het doel is dan ook om een zo mooi mogelijk huisje in te richten en daar natuurlijk zo leuk mogelijke complimentjes over te krijgen van andere dieren en je vrienden (Ik vind jouw huisje ook mooi hoor, Guus). Daarnaast kun je ook op bezoek gaan bij een stel eekhoorntjes, namelijk de Able Sisters. Hier kun je allerlei kleding kopen maar natuurlijk ook zelf ontwerpen. In het begin leken mijn creaties meer op vieze vuilniszakken dan op echte kledingstukken, maar met mijn huidige roze-pyama-met-paarse-stippen-look ben ik toch wel tevreden. Gelukkig zijn de andere bewoners nog net niet zo goed geprogrammeerd dat ze me uitlachen. Overigens kun je ook je vloerbedekking en behang helemaal zelf ontwerpen. En ik zweer het je, teddyberen zijn helemaal in tegenwoordig. Daarnaast kun je ook het deuntje wat als kerkklok dient en zelfs de sterrenbeelden aanpassen. En jullie weten dan natuurlijk al wat voor een sterrenbeeld ik met mijn zieke, puberale geest ontworpen heb, muaha.

Bloemen stelen

Animal Crossing: Wild World biedt veel, heel veel te doen. Je zult dagelijks wel een dik uurtje bezig zijn om Tom Nook’s winkel te checken voor nieuwe aanbieden, alle bomen even leeg te plukken en de vijvers opnieuw leeg te vissen. Daarnaast zit Animal Crossing: Wild World nog een heleboel speciale evenementen. Natuurlijk Kerst, Nieuwjaar, Pasen en Halloween, maar afgelopen week was het bijvoorbeeld ook Flower Fest in mijn dorpje. Het was de bedoeling om zoveel mogelijk fruitbomen en bloemen te planten in je tuin en om je huis heen. Dan kun je uiteraard al je opgespaarde Bells plunderen om zoveel mogelijk zaadjes te kopen bij Tom Nook, maar je kunt ook stiekem naar de tuinen van de andere dorpsbewoners sluipen om hun tuinen leeg te roven en vervolgens de buit in je eigen tuin te planten. Ghehe, die domme koe vroeg me laatst nog of zij iemand had gezien die haar mooie tulpjes had weggekaapt, maar ik wist natuurlijk van niks. Naast dit Flower Fest zijn er ook een heleboel andere evenementen zoals viswedstrijden, vlooienmarkten en Yay Day, waarop iedereen je complimentjes geeft. Ooh, dus daarom vond Derwin m’n nieuwe huis laatst zo ‘mooi’ :(.
Denk je hier allemaal al mee klaar te zijn, dan heb je het mooi mis. Het museum in je dierenbos is bij aankomst namelijk nog helemaal leeg en die dient ter bevordering van het algemene IQ van je bewoners wel een beetje gevuld te worden. Het is dan ook de bedoeling dat je je verschillende soorten gevangen vis, insecten en fossielen op het museum tentoonstelt. “Doen we effe,” hoor ik je zeggen, maar nee. Sommige diertjes leven namelijk alleen in verschillende jaargetijdes in je dierenbos. Verwacht je een lieveheerstbeestje te vangen in de winter? Ik dacht ’t niet.

enter enter

Online

Misschien wel de leukste mogelijkheid van Animal Crossing: Wild World is echter dat je met Nintendo Wi-Fi Connection in contact kan komen met spelers van over de hele wereld. Doormiddel van een friendcode zie je of iemand online is en dan kun je bij zijn dorpje op bezoek gaan. Het leuke hiervan is dat dingen die jij in je eigen dorpje ontworpen hebt, later ook terugkomen in het dorpje van een vriend. Ik keek in het begin wel gek op toen het gevogelte in Guus z’n dorpje in dezelfde outfit rondliep als het feestpakkie dat ik voor Victoria had ontworpen. Ik heb hem dan ook in elkaar geslagen, zijn lunch afgepakt en hem voor de rechter gesleept op beschuldiging van plagiaat.
Andere gamers gaan bij jouw dorp op bezoek en op een gegeven moment zie je ook dat de bewoners van je dierenbos dat ook gaan doen, en vertellen over hun geweldig kopje koffie dat ze bij Guus hebben gedronken. Maar ik weet wel beter, die vuile koe is gewoon met hem naar bed geweest! Op een gegeven moment loop je echt heftig te pimpen met je volle museum en grote huis. Hierdoor ontpopt Animal Crossing: Wild World zich een beetje als een mini-MMORPG op je Nintendo DS.

Conclusie

Animal Crossing: Wild World is zonder twijfel de meest complete en misschien wel de meest leuke game op dit moment voor de Nintendo DS. De speelduur is onbeperkt, de graphics zien er heel goed uit voor de DS en er is ontzettend veel te doen. Mijn advies aan iedereen is dan ook om deze game te kopen en je er de hele meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie, kerstvakantie, krokusvakantie, meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie, kerstvakantie, krokusvakantie, meivakantie én de zomervakantie daarop mee te vermaken.

  1.   
    debob's avatar

    Ik heb hem al best lang. Het is echt een top game!

  2.   
    denjaap's avatar

    een kinderachtig spel maar ik amuseer me er uitstekend mee !! enkel diem ol is wel lastig als je je ds uitzet zonder te saven !! makkelijke besturing !

  3.   
    koeno davinc's avatar

    een leuk spel alleen gaat snel vervelen 🙂 😉

  4.   
    milanosie's avatar

    Geweldige review over een geweldig spel heb hem al een tijd en ben nog lang niet uitgespeeld .

  5.   
    wirdo127's avatar

    lijkt een beetje op sims het lijkt me wel leuk voor even

  6.   
    funsizer's avatar

    Echt superleuk spel ik speel het pas een paar dagen maar het is gewoon superleuk.
    K heb alleen 1 probleem.
    Als die Redd komt waarbij je zo’n wachtwoord moet intypen typ ik precies wat moet maar dan zegt hij dat hij me niet kan verstaan 😕
    weet iemand hoe dat komt of hoe je het anders moet doen??

  7.   
    funsizer's avatar

    laat maar zitten
    k weet het al 😀 😆

  8.   
    jimmars's avatar

    Dit spel is amazing!
    Ik heb het al heel lang
    K vindt het leuk
    Nieuw cool(huis updaten en zo) allerlij colle spelletjes enzo,
    Ik ga de cube en de nieuwe ds versie kopen!

  9.   
    kwebbeltes's avatar

    😀 Gewoon geweldig spel. Ik wilde hem eigenlijk een tien geven maar ik gaf hem perongeluk maar een negen. Over dit spel valt niet zo veel te zeggen het is gewoon in alles perfect.
    Kijk ook eens op de handige nederlandse animal crossing site : www.Animal-Crossing.nl