DTM Race Driver 3

Nadat ik laatst al een review had geschreven over Need for Speed: Most Wanted, is het ditmaal de beurt aan een totaal andere racegame. DTM Race Driver 3, in diverse landen beter bekend als TOCA Race Driver 3, is namelijk meer dan een game. Waar een doorsnee racegame zich op een specifieke tak van racesport richt, gaat deze game over maar liefst zes onderdelen van de autosport.

The ultimate driving simulator

DTM 3 heeft als subtitel the ultimate driving simulator. Als ik dat lees, verwacht ik een ultrarealistische weergave van de autosport, waarin ik het gevoel moet krijgen echt in een racewagen te zitten. Technisch gezien komt deze game daar behoorlijk in de buurt. De graphics zijn meer dan goed en het heerlijke schademodel helpt ook een handje mee. Toch had ik liever het schademodel van FlatOut gehad. Nu vinden de meesten dat overdreven, maar rijd in het echt maar eens met 150 km/h tegen een vangrail aan. Dan komt het schademodel van FlatOut dichter in de buurt van de realiteit dan DTM 3.
Ook het geluid draagt bij om de titel the ultimate driving simulator te bevestigen. Elke wagen heeft een ander geluid, en elke keer weer klinkt het prachtig in de oren. Schakel je handmatig, dan hoef je niet eens naar de toerenteller te kijken; je gaat gewoon op het geluid af, en later kom je erachter dat je wederom perfect geschakeld hebt. Gaat je wagen voluit, dan hoor je de kleppen van de cilinders op en neer gaan, de benzine die in de motor gespoten wordt en alle moertjes en boutjes draaien. Laat je het gas los, dan zul je een klassieke rochel horen, met bijbehorde vlam uit de uitlaat.

Concurrentie

Technisch is de game dus zeer goed, maar dat zijn concurrenten ook. Forza Motorsport, Project Gotham Racing, Gran Turismo en nog een hele mik. Als deze game op technisch gebied gelijk staat aan deze games, waar valt dan de winst te behalen? Het enige dat het verschil kan maken, is de fun-factor, de replaywaarde en de details. Start je DTM Race Driver 3 op, dan voelt dat heerlijk aan, je krijgt het gevoel alsof je de game al jaren speelt. Tot je de eerste race opstart, een quick race, wat bij mij een kartrace was. Wat voelde dat slecht aan zeg!
Dit bleek dus niet aan de game te liggen, maar aan mij. De leercurve is bij de ene racediscipline erg hoog, en bij de andere race is het weer instappen en weg racen. Het duurt een tijdje voor de kart daadwerkelijk reageert op jouw stuurmanskunsten, en dat voelt erg vaag aan. Toen ik een paar uur later in een soort formule 1 auto stapte, reageerde alles wel superscherp, wat dus aan de kwaliteit van het voertuig ligt. Bij games als Forza Motorsport rijdt bijna elke auto in het algemeen hetzelfde, op de snelheid na. Bij DTM 3 ligt het verschil echter niet alleen in de snelheid, maar ook in het insturen, de mate waarin de banden zich opwarmen en de hoogste koppel.

Diversiteit

Qua diversiteit lijkt DTM Race Driver 3 niet te kloppen. 72 voertuigen, elf basiscircuits (waaronder onze Hollande trots: Zandvoort!), meer dan 120 kampioenschappen in maar liefst zes verschillende autosporten. Eigenlijk zijn het dus zes games voor de prijs van รฉรฉn, en daar heb ik diep respect voor.
Ik besloot om aan de world tour te beginnen. Het eerste dat opvalt is dat je keuzes moet maken. Begin je met rallyrijden of kies je voor asfaltraces, in de vorm van GT-wagens? Voltooi je deze race, dan mag je naar je tweede raceweekend toe. Ook daar kun je weer kiezen tussen twee of drie disciplines. En zo gaat het de hele tijd door. Elke race is weer anders, elke race is weer even wennen. Op dat gebied is deze game dus zeker wel the ultimate driving simulator.
Naast de World Tour, heb je de Pro Career. Dit is het serieuzere werk, waarin je een eigen status op moet bouwen. Vrijdag de vrije training, Zaterdag ook een vrije training met de kwalificatie daarop volgend, en Zondag is het Racing Day. Ondanks de druk die je team op je schouders legt, zoek je elke keer weer dat ene gaatje om je concurrenten in te halen. Mijn doel was bij een raceweekend om het podium te halen. Lig je vierde, met nog twee ronden te gaan (sommige races duren 45 minuten), dan hoor je jouw personal assistant schreeuwen over de teamradio. Dit doet hij echter op zo’n manier dat ik daadwerkelijk meer risico’s begin te nemen. Laatste bocht, laatste ronde. Nog steeds die ene auto voor me. Ik zet een finale inhaalactie in, maar veel zin heeft het niet. Beiden spinnen we, gaan de grindbak in en worden we door de rest van het veld ingehaald. Weg race, weg kampioenschap. Overnieuw beginnen denk ik, maar eerst komt er nog iets anders. In een tussenfilmpje zie ik een coureur naar me toe komen, duwt me aan de kant en roept “you will pay for that, one day” naar me. Impressive.

Meester der Racegames?

Is DTM Race Driver 3: the Ultimate driving simulator dan zo goed? Ja, dat is het zeker. Echter, de game gaat na een tijd vervelen. Moet wel gezegd worden dat die tijd behoorlijk lang is. Het schademodel is heerlijk, voor de graphics geldt hetzelfde, en het geluid is nรณg beter. De multiplayer is goed, maar niet meer dan dat. Geen Porsche’s of Ferrari’s in deze game, wel auto’s die daar verdacht veel op lijken. Voor de racefans onder ons is deze game zeker een aanrader. Vooral als je geen console thuis hebt staan (DTM3 verschijnt op de PlayStation 2, PC en Xbox) is het een must-buy, want de PC fans hebben op GTR na geen enkele racegame op van te smullen. En daar komt bij dat deze game eigenlijk uit zes games bestaat. Toch geef ik de voorkeur aan Project Gotham Racing, maar dat is een persoonlijke keuze, want technisch gezien zijn deze games gelijkwaardig aan elkaar.

 1.   
  FPS–>TOM!!<--'s avatar

  egt een geweldige game!! ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€

 2.   
  Bart_bmw's avatar

  als je van race games houd
  echt de moeite ,
  lage instap drempel en plezier tot het einde

  ik heb alle dtm games gekocht en uitgespeelt
  dus ik weet waarover ik het heb

 3.   
  markey's avatar

  mooi spel klink ook goed

  en ik vind het spel grafisch gezien ook wel redelijk in elkaar zitten

  ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ [quote]

 4.   
  callie's avatar

  wel aardig want de speelbaarheid is slecht zit rot inelkaar en is dus een 6
  beeld is mooi vent lijkt 20 jaar ouder:8 ๐Ÿ˜ก
  geluid valt beetje tegen 8
  en tja orgineel:7
  dus een 9
  een tip:als je op deel 2 een saved game hebt krijg je een nieuwe raceklasse

 5.   
  TheHulk0183's avatar

  Wel Vette game

 6.   
  nfsgek's avatar

  DTM is terug

 7.   
  febieen46's avatar

  mooi spel 8)
  weet iemand of er nog een dtm 4 uit komt op de ps3 ofso?
  groetjes

 8.   
  NL Gangster's avatar

  kheb um voor 5 euro gekocht ๐Ÿ˜†

 9.   
  MJvR's avatar

  Top spel. ๐Ÿ˜‰ Vrijwel alles klopt als men het goed speelt. Ik game op een game-pc met een all-in stuur,wat echt hard werken is maar daardoor dus zeer realisties. 8)