Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Een aantal jaren geleden zette Kojima-san de gehele gamewereld op zijn kop. Hij had namelijk Metal Gear Solid voor de PSone gemaakt, de grondlegger voor latere games als Splinter Cell.

Maar zoals velen van jullie wel zullen weten was het vervolg op de eerste, Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty geen fantastische game. Ikzelf heb die game dan wel met veel plezier uitgespeeld, maar toch klopte er enorm veel niet aan die game. Zo was het uitspelen van deze game redelijk snel gebeurd; na een uurtje of 15 had je de game toch wel echt uitgespeeld en als je de gesprekken uit de cutscenes en codec wegklikt was je waarschijnlijk binnen 10 uur klaar (als het niet nog sneller was).
Er waren ook diverse vreemde missies, zoals die ene waarin je tegenover Fortune komt te staan, ik was de hele tijd bezig met haar neer te schieten, maar je kon niet raak schieten en dus was het niet de bedoeling om te schieten… Je moest namelijk haar kogels voor een bepaalde tijd proberen te ontwijken, wat enorm frustrerend is als je daar na afloop achter komt. Naast vage missies had je ook nog de ‘aparte’ codec-gesprekken, zo herinner ik mij in een bepaalde codec-gesprek waarin gezegd werd dat je jouw PlayStation2 moest uitschakelen…
De game bestond eigenlijk uit twee delen; op een olieplatform en op een schip. En wat was er een verschil tussen beiden! De levels op het schip waren briljant weergegeven en zagen er briljant uit. Dit was dan ook het compleet tegenovergestelde van de saaie levels op het olieplatform, deze waren saai en gemaakt zonder ook maar enige vorm van talent!
En tot slot was er Raiden (watje!), met van dat lange blonde wijvige haar. Zo’n eentje die een hamburger besteld, en vervolgens het brood en vlees laat staan om alleen het slaatje te eten. Maar genoeg over Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, ik ga het nu over Metal Gear Solid 3: Snake Eater hebben. Joepie!

Only the Snake is the true hero
Het grote brein achter de Metal Gear Solid serie Hideo Kojima besefte zelf ook wel dat de keuze om te gamen met Raiden in Sons of Liberty een verkeerde was. Op een filmpje (of trailer, hoe je het beestje wilt noemen) van Metal Gear Solid 3 kreeg je namelijk dit te zien: “Only the Snake is the true hero”. Verder kon je zien dat Snake (of iemand anders, daar vertel ik later meer over) met een parachute boven de jungle zweeft, nadat hij uit een helikopter was gesprongen. En waar doet ons dat aan denken? Juist, aan de allereerste Metal Gear games! Hoe het overigens allemaal precies in elkaar steekt en of er werkelijk een verband is tussen deze game en de allereerste Metal Gear games is nog niet duidelijk. Later zal ik hier wat meer over kenbaar maken.
Volgens Kojima is dit geen sluipgame pur sang, het is namelijk een “survival in the jungle”. En hij maakt toch echt geen grap, dat doen Japanners namelijk nooit. En die subtitel Snake Eater is ook geen zielig lachertje, het heeft namelijk ook echt met de gameplay te maken. Je zult namelijk in Metal Gear Solid 3 dieren moeten doden en opeten, zoals vissen en slangen (Engelse vertaling van slang: snake, vandaar de naam). Dit gedeelte van de gameplay is zo belangrijk dat er zelfs een soort van systeem omheen is gebouwd; het eten van hetzelfde voedsel de gehele tijd zal er voor zorgen dat jouw character het lekker zal gaan vinden. Concluderend betekent dat dus als je veel van dezelfde soort vis eet, je naar verloop van tijd door deze vis steeds meer kracht en energie gaat krijgen. Andersom betekent dit; eet je nooit slangen, maar nu wel, dat jouw character daar behoorlijk zwak kan geraken.

60
Metal Gear Solid 3: Snake Eater speelt zich af in de jaren ’60. Een tijd waarin de Cuba Crisis plaatsvondt. Tegelijkertijd was er ook de strijd tussen het communisme van de toenmalige Sovjet-Unie en het kapitalisme van de Amerikanen, droeg je een rood shirt; kon je opgepakt worden (rood is de kleur van het communisme). Het was een barre tijd, de KGB en de CIA deden van alles om elkaar de grond in te boren. Velen dachten zelfs dat WOIII zou gaan uitbreken, wat gelukkig niet is gebeurd. Anyway, Metal Gear Solid 3 speelt zich dus af in de jaren ’60 in waarschijnlijk het voormalige Rusland. Maar als je naar de screens kijkt zie je bossen, bossen en nog meer bossen. En eerlijk gezegd wist ik niet dat er grote bossen waren in Rusland, dus misschien is dit weer zo’n poging van Kojima-san om de gehele wereld op het verkeerde pad te brengen.
Even geleden meldde ik in deze preview dat Snake de held zou zijn in deze game. Maar dat kan eigenlijk niet, de game speelt zich (zoals eerder gemeld) af in de jaren ’60. De latere avonturen van Snake spelen zich af in de jaren ’90. Tussen de jaren ’60 en ’90 zitten 30 tot 40 jaar verschil, dat zou dus betekenen dat Snake in zijn latere avonturen rond de 50 of 60 jaar oud had moeten zijn! En dat wil er bij mij niet in, als je namelijk die leeftijd en dergelijke bent treed bot-ontkalking op, dit houdt in dat je motorisch gezien in minder goede vorm bent en dus minder lenig bent. Maar wie is dan onze held in Metal Gear Solid 3? Nou, in ieder geval geen Raiden… dus waarschijnlijk Big Boss. De geruchten zijn er al langer over Big Boss als hoofdcharacter, en je kent het spreekwoord ‘waar rook is, is vuur’. Er zijn hier een paar simpele redenen voor: ten eerste omdat de man op de screens maar een oog heeft, en ten tweede omdat het kwa leeftijd best zou kunnen. Maar eigenlijk is dat ook niet zeker, want bij de trailers van Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty zag je altijd Snake door het beeld heen rennen. En geen Raiden terwijl die toch de grootste rol had in de game. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat je het nooit weet met Kojima-san, het zou best mogelijk kunnen zijn dat we straks met een geheel nieuwe character te maken kunnen krijgen.
Verder zijn er ook geruchten over een online-mode. Maar dat heeft Kojima-san al van de hand gewezen, hij wil dat waarschijnlijk liever bewaren voor een nieuwe Metal Gear Solid (waarschijnlijk naam; Metal Gear Solid: Online Gamer). Hij heeft echter wel aangegeven dat het mogelijk wordt om content te kunnen gaan downloaden, zoals gadgets en kleding.

Expeditie Robinson
Metal Gear Solid 3: Snake Eater, ik heb er zin in. Het ziet er fantastisch uit, het is origineel en de gameplay belooft veel goeds! Dit is gewoon Expeditie Robinson in het kwadraat; slangen en vissen eten om te overleven, in bomen klimmen om niet gezien te worden, kogels die in het water slaan, schieten, sluipen en lekker primitief doen in de bossen.
Er zijn drie dingen dit jaar die ik op gamesgebied moet hebben: dat zijn Gran Turismo 4, de PSP en deze Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Dat zegt toch genoeg, toch?

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren