Zoo Tycoon: Dinosaur Digs & Marine Mania

Zoo Tycoon doet me een beetje denken aan de Sims. Je koopt wat beestjes, zet ze in een hok, je zorgt dat ze te eten krijgen en dat ze een fijne leefomgeving hebben. Zolang je de juiste beestjes bij elkaar zet, is er niets aan de hand. Nu zijn er twee uitbereidingen (expansions) voor deze game, namelijk Dinosaur Digs en Marine Mania. Zal dit de kijk op Zoo Tycoon veranderen? Voegen deze expansions wel iets toe?

Zoo Tycoon…

Zoo Tycoon was leuk. Het zit vol met schattige tijgers, prachtige beren en herriemakende vogels. Maar na een tijdje wordt het erg eentonig en stap je weer over op een andere game. Hebben deze expansions iets in zich wat dit verandert? Wordt Zoo Tycoon hierdoor tot in den treure verslavend of doet het juist af aan het beeld van de oerdierentuin?

Extra inhoud

Het ligt vrij voor de hand dat Dinosaur Digs meer voor jongens is bedoeld en Marine Mania meer voor meisjes. In de meeste gevallen zijn jongens weg van de eens zo kolossale beesten die helaas zijn uitgestorven, terwijl meisjes liever schattige dolfijntjes zien. Dit is echter niet alles wat Marine Mania voor je in petto heeft. Kwallen, octopussen en verscheidene soorten haaien komen er ook in voor om deze expansion wat extra inhoud te geven. Dat lukt dan ook vrij aardig. Je kunt ervoor kiezen om je hele dierentuin te laten bestaan uit basins, maar je kunt ze ook combineren met dieren uit Zoo Tycoon zelf. Als je beide expansions bezit, kun je elementen uit beiden toevoegen.

Als je denkt dat je geen leefomgeving hoeft aan te passen omdat de dieren van Marine Mania in een basin leven, dan heb je het mis. Haaien hebben bijvoorbeeld graag een wrakschip in hun basin en zee-otters houden van ‘beachgrass’. Een aantal dieren uit Marine Mania kunnen optreden in shows. Orka’s zijn een bekend voorbeeld, maar dat zelfs de mensenhaai trucjes mag laten zien, verbaasde mij nogal. Ik weet niet hoezeer de makers zich hebben verdiept in deze dieren, maar een mensenhaai gaat echt geen trucjes uithalen omdat de mensen zitten te joelen en een of andere ‘marinespecialist’ op een fluitje blaast. Dit element is niet erg realistisch en dat je nu ook dinosaurussen in je dierentuin kunt ‘hatchen’ (je zet een ei neer en een tijdje later komt er een beestje uit), maakt het er niet serieuzer op. Toch zorgen al deze dieren voor meer variatie en extra attracties, die het voor de bezoekers aantrekkelijker maakt. Er zijn hamburgertentjes met een dinosaurus op het dak en hoe verder je in het spel komt, hoe meer je ontdekt. Naast de dino-wipjes is er ook een heuse dino-golfbaan.

Beide expansions bevatten zo hun eigen type bankjes en accessoires. Dinosaur Digs heeft geizers waar Marine Mania het moet doen met een dolfijnenfontein. Die heeft op zijn beurt een ‘Ride with Dolphins’ aan de bezoekers te bieden, terwijl je in Dinosaur Digs een cinema aan kunt schaffen om bezoekers te vermaken. Beide expansions voegen op hun eigen manier leuke dingen toe aan Zoo Tycoon. Ze brengen echter ook wat minder leuke dingen met zich mee.

Kostbare hekken en duur water

Het ziet er leuk uit met alle haaien, dolfijnen en andere zwemmende dieren, maar zolang je geen filterpomp hebt, wordt het water smerig waardoor de dieren ziek kunnen worden. Ja, dan koop je inderdaad een filter, alleen het spel is zo ingesteld dat je om de zoveel tijd een aantal nieuwe objecten tot je beschikking krijgt. Pas bij de derde keer komt de filterpomp tot je beschikking, dat inhoudt dat je tot die tijd steeds je dieren moet verplaatsen, het bad leeg moet laten lopen, nieuw water erin moet doen en de dieren terug moet plaatsen. Dit is niet alleen irritant, maar ook nog eens zeer kostbaar. Je kunt dan beter eerst een ‘gewone’ dierentuin bouwen en wanneer je filters tot je beschikking hebt pas basins bouwen.

Bij dinosaurussen stuit je niet op deze problemen, daar hebben ze iets anders op bedacht. De hekken waar je deze prehistorische dieren veilig in wilt bewaren, zijn namelijk heel duur. Maar, dan heb je wel wat. Namelijk een hek waar dinosaurussen (meestal) niet uit kunnen ontsnappen. Verder zijn de diertjes zelf ook vrij prijzig en ook zij hebben natuurlijk recht op een fijne leefomgeving die jij voor ze moet aanpassen. Dit is ook niet kosteloos helaas. Het is dan ook vrij moeilijk om niet in de min te komen als je enkel van deze kostbare dieren aanschaft die vragen om een kostbare omgeving. Dit geld eigenlijk voor beide expansions.

Graphics

Hetgene dat al opviel bij Zoo Tycoon, is dat je niet ver kunt inzoomen. Jammer dat dit met deze expansions niet veranderd is. Het was leuk geweest om in te kunnen zoomen op de jonge dieren bijvoobeeld, maar dat lukt niet goed. Grafisch zien deze twee uitbereidingen er hetzelfde uit als het spel zelf.

Conclusie

Deze expansions bevatten beide leuke elementen die zeker iets toevoegen aan Zoo Tycoon. Voegen ze echter genoeg toe? Vooral Marine Mania biedt dieren die heel anders leven en waarmee je heel andere dingen kunt. Dinosaur Digs heeft dan wel dinosaurussen, maar het blijven dieren die binnen hekken moeten blijven en waar je alleen naar kunt kijken. Precies hetzelfde als de dieren uit Zoo Tycoon. Mocht je in een van deze expansions geïnteresseerd zijn, dan is mijn aanbeveling Marine Mania. Deze expansion geeft Zoo Tycoon een extra dimensie waar Dinosaur Digs slechts prehistorische dieren toevoegt.

Meer Rayman 3: Hoodlum Havoc

12/2/2003Rayman 3: Hoodlum Havoc 4
  1.   
    Golden Tears's avatar

    Wie weet wat de nieuwste Zoo Tycoon is? 😛

  2.   
    Rickass93's avatar

    Haha, Zoo Tycoon blijft leuk.