Playstation3 is een feit *UPDATE*

De console-industrie staat op een bijzonder punt. Prijsverlagingen zijn aan de orde van de dag en technische verbeteringen doen wonderen voor de verkopen. Sony maakte vrij recent bekend dat de Playstation3 in aantocht is. 2005 moet het jaar van introductie zijn.

The next generation

Naast een derde generatie Playstation zal ook een Xbox2 worden ontwikkeld. Kennelijk heeft Microsoft nog alle vertrouwen in haar console. Het is waarschijnlijk dat de Xbox2 ook rond 2005 zal uitkomen. Nintendo daarentegen weet het zonet nog niet. Het lijkt erop dat de Gamecube wel eens de laatste console van de gamegigant zou kunnen zijn. Moe van de eindeloze strijd, wil Ninty zich gaan richten op de games. Sega heeft bewezen dat dat heel succesvol kan zijn.

De Playstation3 is te koop in 2005, aldus Sony. De chip werd in samenwerking met IBM en Toshiba gemaakt en is nu klaar. De machine zou enorm krachtig moeten worden, tot wel duizend(!!) keer zo krachtig als de huidige Playstation2. De wet van Moore zegt dat iedere anderhalf jaar een processor twee keer zo krachtig wordt. Tot nu toe is deze wet altijd opgegaan, zonder uitzondering. Sony hoopt met de PS3 dus een beest van een machine neer te zetten. Of ze dit gaat lukken is nog de vraag natuurlijk.

Problemen
Een probleem waar ontwikkelaars mee geconfronteerd kunnen worden is de programmeertaal van de nieuwe console. De Playstation2 was altijd al een beetje een probleemkind qua codeertaal. De console is erg krachtig, maar om deze kracht tot uiting te laten komen is een knap stukje werk nodig. Het duurde dan ook vrij lang voordat bijvoorbeeld de ‘kartelrandjes’ uit de spellen verdwenen. Sony zegt dat de nieuwe generatie Playstation een stuk eenvoudiger zal zijn, ondanks de enorme kracht.

Waarschijnlijk zal de PS3 weer ‘backward compatible’ zijn, wat betekend dat de console ook de voorgaande spellen zal afspelen. Maar dit is niet het enige trucje dat het apparaat zal kennen. Sony hoopt met de Playstation3 een nieuwe entertainmentmachine neer te zetten, iets dat ze met de Playstation2 uitprobeerden. Dit is tot nu toe redelijk gelukt. Naast spellen wil de PS2 bijvoorbeeld ook dvd-films afspelen. Eye-toy komt eraan, en breedband toepassingen zijn onderweg. Met de volgende generatie moet er veel meer mogelijk zijn.
Maar wat moet de nieuwe console kunnen dan? Is er wel vraag naar meer? Ongetwijfeld zal er een harde schijf in het apparaat zitten, onder andere voor breedbandtoepassingen. Er gaan geruchten dat de chip van Sony in meer apparaten gezet kan worden, zodat er niet speciaal een console nodig is om van alle toepassingen te kunnen genieten. Wat dit precies inhoud? Dat weet niemand, maar ik zie mezelf nog geen Gran Turismo 5 op mijn magnetron spelen.
Een ander verhaal gaat over een gezamelijke rekenkracht. Via breedbandverbindingen zou de console meer rekenkracht kunnen krijgen. Het klinkt allemaal heel ambitieus, en dat is het ook. Hopelijk zal de console een console blijven, die bedoeld is om spellen op te spelen.

Kosttat?
Al met al zou de Playstation3 onder de 400 Euro moeten blijven. Dit brengt gelijk herinneringen boven van voor de release van de PS2. Deze kwam uiteindelijk veel en veel duurder uit dan werd verwacht. Het is voor Sony waarschijnlijk van groot belang dat de machine niet te duur gaat worden en van het begin af aan populair zal zijn. Er zijn dit keer meer kapers op kust. Zo zal Microsoft alles in het werk zetten om een tweede generatie Xbox op het toneel te brengen vlak voor of na de Playstation3. De monopoliepositie die Sony in het begin van de PS2 had, zal niet snel meer terugkomen. Marketing is alles. Over Nintendo is nog heel weinig bekend, maar het gerucht gaat dat de Gamecube het laatste hardwareverhaal van hen is. We zullen snel meer horen…

*** UPDATE: 9 september 2002 ***

Interessant nieuws vandaag. Genoeg in ieder geval voor een update van dit artikel. De Playstation3 heeft namelijk nog geen vaste vorm. Het kan dus aardig gaan kloppen dat de chip in verschillende systemen toegepast gaat worden. Dit artikel vond ik op Gamesradar UK, een Engelse site.

After Friday’s news that PlayStation 3 could be out as soon as 2005, it’s been revealed that PS3 might not even be a console.

Right, now you’ve picked yourself up off the floor, it would still play games – but just wouldn’t necessarily be housed in a standalone machine.

“We’re not thinking about hardware,” says a Sony spokesperson. “The ideal solution would be having an operating system installed in various home appliances that could run game programs.”

The highly-touted Cell chip – which is expected to be used in PS3 – differs from existing microprocessors in that it will also be able to handle high-bandwidth communication and run multiple devices.

This seems to confirm that Sony intend for PS2 to be a complete broadband-based home entertainment system (which could include games, Tivo-style video recording and being able to download movies) as opposed to being ‘just’ a games console.

By using the chip in servers and home electronics to split up various tasks among networked machines, PS3 could in theory boast of super computer-level processing power. Suffice to say, then, that Metal Gear Solid 3 is going to look pretty snazzy.

Het gaat me erg benieuwen wat sony voor een trus probeert uit te halen met de Playstation3. Ik hoop niet dat ze naast hun schoenen gaan lopen en te veel proberen. Met een console is namelijk niets mis…

Meer Stuntman

8/9/2002Stuntman 1
  1.   
    JonsoN's avatar

    De PS3 in 2005, voor onder de 400 euro, leuk om te zien dat dit soort beloftes bijna niet waar kunnen worden gemaakt. 😆

    Zekers leuk om een Column uit 2002 te lezen!