Civilization 3

De naam Sid Meier’s doet bij veel gamers een belletje rinkelen, en dan vooral vanwege het ongelofelijke succes van de vorige 2 delen Civilization. Of ook dit derde deel weer voor uren spel plezier kan zorgen kan je gaan lezen in de review.

More Civ then ever

Voor diegene die nog nooit van Civilization hebben gehoord, eerst even een kleine uitleg van het spel. Wat zal opvallen als je het spel speelt, is dat het werkt volgens het turn-based systeem dat inhoud dat de spelers omstebeurt een zet doen en dan weer wachten tot de volgende zet. Zeg maar zoals een schaakspel, alleen zijn er hier meerdere spelers. Het is de bedoeling dat je een bevolking kiest en deze ontwikkeld van de prehistorie tot in de toekomst en probeert een zo groot mogelijk rijk te creëren. Hoe je dat doet maakt niet uit. Zo kan je ervoor kiezen om alle andere bevolkingen uit te moorden, maar je kan ook met volken samen werken en zodoende samen één rijk maken.

Dit klinkt allemaal vrij simpel, maar dat is het alles behalve, want de Civilization reeks staat bekend om zijn vele mogelijkheden en dat is in dit deel zelfs nog verder uitgewerkt. Daarom heeft het spel ook het onderschrift meegekregen “More civ then ever”. Zo zal je alles moeten regelen in je rijk: Van verdedigen van je rijk tot het rustig houden van de bevolking.

Gameplay

Je begint het spel met één kolonist die je naar een gunstig punt moet brengen met voldoende grondstoffen en voldoende mogelijkheden om de stad daar op te bouwen. Als je eenmaal de plaats heb gevonden dan geef je de opdracht om de stad te bouwen en er komt een menu tevoorschijn waar je de naam van de stad kan opgeven. Daarna krijg je een menu waarin alle gegevens van de stad staan. Hier kan je kiezen wat voor mensen er gecreëerd moeten worden, zoals soldaten of werkers, en kan je zien hoe welvarend je stad is. Als je dit menuutje wegklikt zie je dat je op het moment één werker tot je beschikking hebt, waarmee je wegen kan bouwen. Na een paar beurten produceer je de eerste krijgers en kan je de wereld om je heen gaan verkennen. Al snel wordt het spel van een beetje verkennen een stuk moeilijker en moet je je gaan bezighouden met politiek, cultuur, handel en het bouwen van wereld wonderen. Deze wereldwonderen moeten eerst ontdekt worden. Het volk dat het wonder het eerst ontdekt heeft ook het enige recht op het te bouwen. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de Chinese Muur. Je hoeft niet alles in de gaten te houden. Voor de belangrijke beslissingen en ontwikkelingen heb je verschillende adviseurs die duidelijke en bruikbare adviezen geven.

Civilopedia

In het spel zit er de optie Civilopedia, die je kan zien als een grote encyclopedie waar informatie instaat over alle leden die een volk kan hebben en over de sterke en zwakke punten van een volk. Ook staat er precies in wanneer je een unit kan upgraden en wat daarvoor nodig is. Verder kan je ten alle tijden in één van de vele menuutjes met rechts op een optie klikken en in de Civilopedia kijken wat er dan gebeurt. Dit is zeker een handige optie die ik tijdens het spelen vaak gebruikt heb, en daarom zeker een pluspunt voor de interface van Civilization.

Besturing

De besturing gebeurt grotendeels met de muis. Hiermee kan je de units verplaatsen en dingen in je land regelen en veranderen. Units geef je opdrachten met het toetsenbord. Dit zijn er aardig veel en zeker in het begin zal de handleiding dan ook open liggen bij de tabel met toetsen combinaties.

Het spel ziet er grafisch gezien niet spectaculair uit en dat is helemaal niet zo erg, want juist doordat het allemaal niet 3d is, bewaar je mooi het overzicht en kan je een groot deel van je wereld overzien. De steden zien eruit als een groot gebouw,wat in de stijl van het volk gemaakt is met een paar gebouwtjes erom heen. Het spel heeft een rustig achtergrond muziekje dat veranderd per tijdperk. De units hebben allemaal eigen geluiden en dit luistert allemaal zeer ontspannen.

Multiplayer

Waar de meeste spellen in deze tijd een multiplayer optie hebben is dat bij Civilization niet zo. Op de officiële site van Civilization is echter wel te lezen dat hier aan gewerkt wordt. Maar de vraag blijft of er wel voldoende mensen zijn die een spelletje Civilization willen doen. Aangezien dit wel eens een paar kan duren en je niet zomaar middenin een spelletje wil stoppen.

Patches

Voor het spel zijn er al verschillende patches verschenen die vooral detail fouten eruit halen Toch zitten er nog verschillende rare dingen in, bijvoorbeeld wanneer je de cd in je computer laat zitten als je opnieuw opstart dan zal automatisch de uninstaller worden gestart. Dit lijkt me toch niet echt de bedoeling. De nieuwste patch is te downloaden op Infogrames.

Conclusie

Iedereen die zichzelf strategie fan noemt, zou dit spel moeten spelen want je kan echt alles regelen in dit spel. Dit alles is mooi verpakt in overzichtelijke menuutjes waar duidelijk alles staat aangegeven. Ook de in game hulp is heel handig voor als je snel wil weten hoe iets zit. Het beeld ziet er niet super mooi uit, maar dat is zeker geen gemis. Als je speelt dan valt dat geen moment echt op. De muziek is niet zoals in sommige strategie spellen irritant om naar te luisteren en ik heb dan ook geen moment de neiging gehad om het uit te draaien. Al met al lijkt Civilization 3 me een waardig vervolg op de vorige delen, zeker als je de vorige delen geweldig vond zal je weer uren speel plezier tegemoet kunnen zien.

  1.   
    pejevedeve's avatar

    aangezien ik vandaag pas geregistreerd ben…

    tja Civ3… een mooi spel… maar het zijn allemaal rare figuren…
    de duitsers willen meteen oorlog…
    de amerikanen zijn schijnheilig…
    en de rest wil alles voor niks hebben…
    wat het spel betreft… in het begin kon ik ruimteschepen bouwen, maar nu na 2 jaar kom in niet verder dan ironclad…en dan zit de tijd er op.. 🙁
    maar je merkt heel goed dat je tegen een computer speelt… want de tegenstanders mogen ongestraft door andere landen lopen, maar zelf mag je niks…
    ze weten precies waar je stad met de zwakste verdediging is..
    en dan de map… de tegenstanders weten ALLES te vinden, en jij moet alles gaan zoeken…
    is er ergens een barbarendorpje… ze lopen er rechtstreeks naar toe…
    en dan zie je een bootje langskomen.. en die gaat linearecta richting een eiland wat jij nog niet ontdekt hebt… de verkenners van de tegenpartij laat ik uiteraard niet door, want de computer weet toch alle vrije plekjes te vinden…en zo kan ik wel een tijdje doorgaan…
    maar toch vind ik het( ondanks alle minpunten) een aardig spel..

    grt.. Peter

  2.   
    KleineHenkie's avatar

    Wat mij betreft beste PC-game ooit. Iets overzichtelijker dan Civ4, waardoor ik Civ3 ietsje beter vind.