KISS Psycho Circus: The Nightmare Child

Wanneer iemand de naam Kiss zegt, wordt meteen gedacht aan de rockgroep die lang geleden optrad, en te herkennen was aan de blitse kostuums en de opgemaakte gezichten. Om deze groep gaat het ook in dit spel. Het spel is gebaseerd op het stripboek Kiss Psycho Circus welke gemaakt was door Todd McFarlane.

Het verhaal van Kiss vertelt over The Nightmare Child: de nakomeling van het ultieme kwaad. Dit kwaad werd ooit vernietigd, maar een klein stukje bleef in leven en dit stukje is nu aan het groeien. De vernietiging van dit kwaad geschiede door the Elder. Dit waren de bewakers van de vier gebieden: water, aarde, wind en vuur. The Elder waren de Starbearer, die het gebied van het water beschermde, de Beastking, die het gebied van de aarde beschermde, de Celestial, die het gebied van de wind beschermde en de Demon, die het gebied van het vuur beschermde. De gebieden tesamen vormden een balans waardoor er niets slechts kon gebeuren, maar er ging iets mis waardoor de ouden slecht werden. Om deze duistere rede vielen de bewakers weg en kon het nachtmerrie kind gaan groeien en kwaadaardige troepen naar de verschillende gebieden sturen.

Op dat moment kom jij in het spel. Jij bent degene die orde moet creëeren in de verschillende gebieden. Dit doe je door elk gebied te veroveren met de juiste persoon. Je begint in het gebied van water. Je bent een gewoon persoon zonder bescherming of wapens. Je zal zo snel mogelijk het eerste wapen moeten vinden, want zonder ben je hulpeloos. Al snel vind je ook daadwerkelijk iets: een zwaard en een gauntlet. Deze gauntlet zal je nodig hebben om de overige beschermende middelen op te pakken. Daarnaast kun je ook niet verder zonder deze zaken op te pakken. Hiermee kom ik op het eerste punt. De puzzels zijn allemaal van een eenvoudige niveau. Om bijvoorbeeld een deur te openen moet je een sleutel vinden of een hendel overhalen of iets oppakken. Soms moet je een hele kamer vol met monsters afmaken voordat je verder mag, je hoeft dan echter niet even terug te lopen want achter je zal de deur ook dicht zijn. Maar ik drijf af van het verhaal. Zodra je dus het zwaard hebt gevonden kun je monsters te lijf gaan.

De monsters zijn zeer origineel. Zo heb je in het begin de headless, een soort krab zonder hoofd, de stumps, een kleine variant van een dinosaurus die vuurballen spuugt en de gasbags, een vliegend monster met als onderlichaam een gigantische zak, die met gif gooit. Deze drie monsters zijn de makkelijkste maar ook de irritantste, want deze monsters,met name de headless, komen namelijk bijna overal voor. Ze springen uit het niets te voorschijn of anders uit een kast of ergens anders uit. Maar ze komen vooral uit respawners. Dit zijn “apparaten’ die de beestjes naar een bepaalde plaats toveren. De enige manier om dit te stoppen is door de respawner te vernietigen, iets wat je ook zeer vaak zult doen.
Andere monsters zijn bijvoorbeeld de Blademaster, een beest dat rechtstreeks uit Hellraiser (de film) zou kunnen komen. Dit monster is bedekt met messen over zijn hele lichaam (er stekken zelfs messen door zijn ogen) die met een soort sterren gooit. Verder heb je ook de Ballbuster die op zijn lichaam een doel heeft staan en met kanonskogels schiet.

De wapens dan. In het spel zitten weinig wapens. Er zijn er vier die iedere speler kan krijgen en daarnaast heeft iedere beschermer zelf ook nog twee unieke. Ik zal beginnen met de vier standaard wapens. Deze wapens zijn ieder gericht op een gebied. Zo heb je een soort machine gun die met ijs schiet, een zweep die met een soort aarde straal schiet, een soort shotgun die met vuur schiet en een rocketlauncher die met wind/elektriciteit schiet. De unieke wapens van de vier zijn een hand-to-hand wapen, zoals een zwaard of een bijl en een superwapen waarmee je het halve veld kunt vernietigen. Ammo voor deze wapens vind overal en kun je uit elkaar houden door de verschillende kleuren en symbolen die erop staan.

Al deze monsters en wapens zijn uitgelegd in een soort encyclopedie. Je zult echter voor elk voorwerp een bladzijde moeten vinden voordat je hem kunt lezen. Daarmee heb ik meteen een nadeel want wanneer je een quicksave laadt, dan kun je precies zien wat er in staat. Laad je echter de autosave, dan zal deze encyclopedie helemaal leeg zijn en ben je alles wat je tot nu toe hebt gevonden aan bladzijdes kwijt.

De gebieden zien er telkens weer goed uit. Zo begin je in een roadhouse die er van binnen goed uitziet: er staat een muziekset op het podium en er staan tafels en stoelen omheen, er is een bar en je kunt de drank zien staan. Zodra je buiten komt zul je merken dat alles goed duister is, maar vooral goed afgemaakt. De gebieden zijn over het algemeen nogal standaard: een stad, buiten in de natuur, in grotten en natuurlijk in het (Psycho) Circus. Een hele originele locatie vond ik toen ik in een bibliotheek een afslag nam en prompt in een enorme boekenkast stond en over boeken moest klimmen om een bepaald voorwerp te kunnen vinden.

Al met al is Kiss Psycho Circus een leuk spel om te spelen als je ervan houdt om monster na monster te vernietigen. Het ziet er goed uit, er zitten leuke monsters in en er zitten genoeg gebieden in om weer een aantal uren bezig te zijn. Ook kun je via het net spelen met in totaal 16 spelers, of je kunt zelf een spel hosten. Maar dit zal minder leuk zijn vanwege het toch zwakke aanbod aan wapens, maar dat laat ik aan jullie over.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren