Earthworm Jim 3D

‘s Werelds meest populaire en tevens ook enige worm-in-superpak is terug! Jawel, Earthworm Jim is na delen 1 en 2 en zijn eigen tekenfilmserie nu in 3D te bewonderen! En niet alleen op de PC, maar ook op de Nintendo 64…

Ziekte van Koe
Jim’s leven bestaat uit winkelcentra bezoeken, yoghurtijs eten, af en toe eensupervijand verslaan en koeien! Jazeker, die wit en zwart gevlekte runderen die feitelijk niets anders doen dan herkauwen en melk geven. Jim heeft echter niet zo’n goede relatie met deze zachtaardige zuivelfabriekjes, want sinds hij in het begin van deel 1 zo’n beest weggekatapult heeft, vallen die beesten hem overal uit de lucht! En daar begint het verhaal van EWJ3D dan ook mee. Jim was namelijk lekker niets aan het doen toen er zomaar pardoes een koe op zijn wormenhoofdje neerviel. Direct werd hij naar het ziekenhuis gebracht waar hij omringd door vrienden (waaronder zijn muziekmakker Elvis) totaal knetter blijkt te zijn geworden: alle vier zijn wormenhersentjes zijn totaal ontregeld en nu is er maar één die hem weer kan doen ontwaken met ‘gezonde’ geest, namelijk zijn enorme ego! Dit ego van hem moet de vier plaatsen van zijn geest bereiken en dat zijn: geheugen, blijdschap, vrees en fantasie. Maar wacht, er is nog meer! Al zijn vrienden zijn ook weer terug! Zo heb je psychokraai en professor Aap-op-zijn-kop of misschien wel aap Professor-op-zijn-kop (zijn ze het samen nog niet over eens) en ook Bob de goudvis ontbreekt niet!

Jim zal moeten vechten tegen deze krankzinnige voortbrengsels van de onderwereld van het heelal (of eigenlijk onderheelal) om aan de gouden uiers te komen die hem toegang geven tot alles en ook de knikkers (‘Jim lost his marbles’) krijgt hij niet voor niets! Gelukkig krijgt hij een beetje hulp van andere geschifte figuren die in Jim’s brein leven en natuurlijk van snot, Jim’s slijmerige kameraadje dat hem af en toe advies geeft.

Gameplay
Maar nu even de serieuze kant van het spel. Earthworm Jim 3D is zowel voor de PC als voor de N64 gemaakt en het lijkt er op (ik heb de PC-versie) dat de PC-versie een port is van de N64. Dat betekent dus een 3rd person 3D spel met de N64 besturing en dat houdt weer in dat het op de PC allemaal een stuk moeilijker te besturen is! PC gamers die al eens met UltraHLE gespeeld hebben weten wat ik bedoel. De pijltjestoetsen zijn namelijk de vervangers van de analoge stick en die stick is niet voor niets analoog! Je kunt hiermee namelijk veel makkelijker rondbewegen dan met de ‘vier-punts-druktoets’ en dus ook makkelijker dan met de pijltjestoetsen. Verder komen daar nog de toetsen bovenaan de N64-controller bij, waarmee je de camera kunt draaien. Wie het spel op de PC fatsoenlijk wil spelen, zal op de ultrahle-site (www.ultrahle.com) op zoek moeten gaan naar de N64 to USB adapter waarmee je een N64 controller kunt aansluiten op de PC.

Een ander punt bestaat uit het feit dat je een 3D versneller nodig hebt om het spel te kunnen spelen. Het spel loopt overigens wel lekker snel. Grafisch ziet EWJ3D er eigenlijk als Mario 64 en Zelda 64 uit, met veel velle kleuren en enigszins hoekige personages dus. Het geluid is goed verzorgt, hoewel ik Jim’s stem niet erg goed vond klinken, maar dat mag de pret niet drukken.

Vijanden zijn niet bijster slim en ook niet erg moeilijk te verslaan, mits je de juiste wapens hebt. Zo kun je militaire koeien alleen maar aan als je met een speciaal (gigantisch) hakmes schiet. De runderen worden daarmee ruw onthoofd, dus misschien dat dit spel in India niet goed zal lopen…

Blijft er toch nog één narigheidje over: die vreselijke camera! Ik heb de laatste tijd MDK2 en Messiah gespeeld en daarin gedraagt de camera zich zoals het hoort, namelijk door zich in de juiste hoek te zetten om zo het meeste overzicht te geven. Je kunt de camera gelukkig wel in een vaste positie plaatsen, maar dat kan dan weer alleen in bepaalde ruimtes. Ook kun je ‘first person’ gaan, maar dan kun je alleen stilstaan en rondkijken. Het plaatsen van de camera is overigens alleen goed te doen met een N64 controller, want die heeft de toetsen echt binnen handbereik. Het toetsenbord van een PC is niet handig genoeg om dit te doen en dat geeft af en toe een enorme ergernis.

Shiny = humor
Gelukkig zit er nog een beetje humor in het spel om de ergernis goed te maken. Earthworm Jim 1 & 2 waren namelijk van Shiny Entertainment (deel één was zelfs het eerste spel van Shiny) en die stond bekend om haar aparte humor. Jim 3D is echter van VIS Interactive. De humor is dan ook niet verrassend nieuw, maar meer een kopie van de humor uit delen 1 & 2 en de tekenfilmserie (af en toe nog te bewonderen op KinderNet, zoals door de weeks om 11.25 uur). Niet origineel dus, maar wel grappig. Je hebt dus weer de koeien, maar verder zul je bijvoorbeeld ook koelkasten lanceren (zonder verder doel), op een varken tegen de eindbazen moeten vechten en een onderbroek moeten ophalen voor een groot militair leider. De wapens slaan ook nergens op. Je schiet bijvoorbeeld met het al genoemde hakmes en verder met eieren, explosieve kabouters en zelfs met bananamite!

Conclusie
Tja, het is Earthworm Jim hè. Leuk voor de fans en mensen die van krankzinnige dingen houden. Voor N64 spelers is het ook weer een leuke aanwinst, maar voor de PC is het eerst een paar uur oefenen voor je de besturing goed onder de knie (of eigenlijk onder de vingers) hebt.

 1.   
  )GN(-Erik's avatar

  Het enigste nadeel van deze game was het camera-standpunt dat altijd fout stond. Voor de rest wel een vette game. Vooral als je begon vijanden af te knallen 😆 Zag precies hetzelfde uit als de 2d versie alleen bij deze 3d game kon je niet omhoog schieten 😡

 2.   
  midnightcraig's avatar

  haha echt grappig dat ik toevallig deze game tegen kwam want dit was mij eerste nintendo 64 game
  vond het niet een slecht spel maar deed wel onder aan andere platformers door onder andere de camera en niet echt goed verhaal.