Carmageddon: The Death Race2000

SCI komt nu eindelijk aan met een vervolg van de Carmageddon serie. Nou ja, volgens SCI praten we hier over een nieuw deel: The Death Race 2000(TDR2000). Na de Alpha demo verscheidene keren gespeeld te hebben kan ik eigenlijk alleen maar zeggen dat er punten van herkenning in zitten. De bonussen, de besturing en zo nog wel meer. Zou SCI er nu in slagen om de eerste twee delen te overtreffen?

Het verhaal
Gek genoeg heeft het spel nog een verhaal ook. Het is niet gewoon een kwestie van rondscheuren, stunten en slachtoffers maken. De makers hebben er een echt verhaal bij gedaan. In de niet zo verre toekomst ligt er een groot verschil tussen arm en rijk. Terwijl de rijken het er van nemen in hun dure villa’s moeten de armen lijden in de kapotte krotten in de binnenwijken van de stad. De binnenstad is ommuurd zodat de armen mooi bij de rijken uit de buurt blijven. Nu kom jij eraan te pas om de armen te wreken en de rijken op te jagen met je wagen. Dit doe je door een aantal levels te spelen en in die levels zitten puzzels. In de demo kun je bijvoorbeeld op een eilandje een steen omver duwen. Deze opent een grot en in die grot kom je weer wat extra geld tegen en een chip. Die chip heb je weer nodig voor de haai die ergens in het water rondzwemt en die geeft je dan weer iets voor de aap die in het level staat. Voer de aap en deze zal alles verwoesten wat hij op zijn pad tegenkomt, lijkt allemaal simpel. Maar de tijd tikt door en de politie zit ook nog eens achter je aan.

Krush, Kill and Destroy!
Dit klinkt als een bekend rijtje in de oren, zeker bij een spel als Carmageddon. Bijna alles wat je tegenkomt kun je kapot rijden. Telefooncellen, bankjes, lantaarnpalen en nog veel meer. Het enige nadeel hiervan is dat je auto dan elke keer een flinke tik krijgt en dus weer gerepareerd moet worden. Het verdienen van je credits gaat in dit deel jammer genoeg niet meer zo gemakkelijk. Het repareren van je auto is best nog een dure hobby, voorzichtig aan dus. Ook in dit deel kun je weer lekker creatief zijn met je auto: Je kunt de gekste sprongen maken, door een Warpzone heen gaan en lekker op de politie jagen. Het level dat in de demo gespeeld kan worden heeft eigenlijk drie wijken. Een normale woonwijk, een soort Wilde Westen en het mooiste deel, een stuntzone. Compleet met loopings en ramps. Met een beetje creativiteit kun je hier een hoop gekke dingen doen.

Wat nu weer eens leuk is, voor de verandering, is de Warpzone. Gaat je auto harder dan 400 M/ph dan zal ie door de bariere heen knallen en zul je net als de Voyager oerend hard gaan. Alles vervaagd en opeens sta je weer op de grond. Hoe je dit doet? Simpel, zoek een afterburner power-up en gebruik die op een lang recht stuk. Tip, als je van de grond af komt gewoon gas blijven geven. Je auto is dan ineens een raket! Het plaatje dat dan volgt mag er best wezen.

Graphics
De graphics van TDR2000 zien er best goed uit en het spel loopt lekker soepel. SCI heeft inderdaad woord gehouden door te zeggen dat de systeemeisen hetzelfde zouden blijven als het tweede deel. Met de start ratelt de PC even flink maar na een paar meter gereden te hebben draait hij lekker soepel door. Alles ziet er vrij gedetailleerd uit: De omgevingen, de gebouwen en de Mummy’s(?) zien er goed uit. In de demo wordt inderdaad gebruik gemaakt van Mummy’s, er komt groen bloed uit. Door een simpele patch, die er net zo snel was als de demo, kun je dat weer omzetten naar mensen met rood bloed. Toch moet ik zeggen dat de graphics best herkenbaar zijn, veel dingen zijn hetzelfde gebleven, nu alleen in 3D. De auto’s zijn echter mooi weergegeven. Vooral de Eagle is er goed op vooruit gegaan. Leuk detail is trouwens dat wanneer je weer eens lompe voetganger ondersteboven rijdt, je de ogen eruit ziet vliegen.

Conclusie
Wat mij betreft heeft SCI weer een leuk deel in elkaar gezet. Om nu te zeggen dat het allemaal zo vernieuwend is? Niet echt. Toen ik de demo voor de eerste keer speelde, had ik meer een gevoel van herkenning dan dat ik van mijn stoel af viel van verbazing. Voor de echte Die Hard Carmageddon fans is het echter weer volop genieten. De auto kan weer lekker in puin gereden worden en de levels zijn weer lekker maf. Nog even geduld en het spel ligt in de winkels. Houd er rekening mee dat als je de Alpha demo download je wel even een 3D kaart moet hebben om hem te kunnen spelen. Het zal pas met het volledige spel mogelijk zijn om met een gewone videokaart te spelen. Allerlaatste tip, vergeet de Blood, time en car patch niet!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren