Carmageddon 2000: The Death Race

De Eagle is terug, grafisch beter en nog beter bestuurbaar. Was het in deel twee nog hard scheuren en niet meer kunnen sturen. Nu is het anders, hij gaat hard, maar is goed bestuurbaar. Er waren geruchten dat dit deel gewoon een oppoetsversie zou zijn, maar dat is dus absoluut niet waar!! In TDR2000 is het allemaal mooier, strakker en nog het mooiste, de muziek! Zet de speakers maar op standje burenruzie, wat een lekkere herrie zit er in het spel zeg. SCI heeft wederom een mooi deel uitgebracht in de Carmageddon serie, nu maar hopen dat ze het hierbij laten. Zoals meerdere spellen wordt ook dit concept volledig uitgemolken. Het wordt weer eens tijd voor iets anders.

We schrijven een paar jaar in de toekomst, de rijken hebben de macht en de armen moeten stelen om te kunnen overleven. De rijken zijn het beu en besluiten om de armen buiten te sluiten. Jij wordt ingezet om de armen te bevrijden uit de ellende. Elk hoofdstuk heeft een paar levels, de normale rondes zijn het leukste. Andere auto’s in de vernieling drukken en lekker lomp rondscheuren. De levels worden afgewisseld maar het komt op het zelfde neer. Zoek onderdelen van een bom en plaats deze ergens zodat je kan ontsnappen. Alles uiteraard binnen een bepaalde tijd. In deel twee vond ik de levels waarin je moest racen tegen de klok uiterst irritant, er was hoop dat dit niet meer terug zou komen. Helaas, de levels waarin je lekker kan raggen is het te doen met de tijd. De levels voor het verzamelen van de onderdelen voor de bom zijn af en toe moeilijk en halen daardoor een boel van de pret weg.

De installatie van het spel is niet al te groot, een kleine 200MB. Een 3D kaart is bijna een vereiste tegenwoordig dus dat heb je ook nodig. Op de meeste PC’s loopt het spel lekker, 32Mb geheugen is al voldoende. In het spel zelf kan je nog wat instellingen wijzigen, niet veel bijzonders, maar hierdoor kan het spel wel net dat kleine extra beetje sneller zijn.

Het belangrijkste van het spel is natuurlijk wel de besturing, elke auto die je hebt heeft natuurlijk een andere besturing. De Eagle ligt lekker op de weg maar is af en toe een beetje lomp met sturen en haakse bochten maken. Neem je een andere dan kan het dus goed zijn dat je moeiteloos door de bochten komt maar dan heb je weer een andere handicap. Er zit in het spel een soort van BabyBenz, in het roze en dus oerlelijk. De auto is hartstikke snel maar rijd niet tegen een lantaarnpaal aan want dan mis je ineens een helft van je auto. Deze is dus alleen bruikbaar als je de rondes wil rijden. Ikzelf vindt het leuker om de tegenstanders in puin te drukken en dus gaan we voor een lekkere zware logge bak. Rijd dan tegen een lantaarnpaal en je merkt het niet eens. Nadeel is dat je wat langzamer op vaart bent, maar eenmaal op snelheid dan houd niets je meer tegen. Raak een tegenstander vol op de neus en hij heeft een harmonica auto. Negen van de tien keer staat er dan ook dat hij kapot is.

Wat de muziek betreft zit het ook wel snor in TDR2000. Wat een kabaal! Wat een herrie! Maar o wat een lekkere herrie, de muziek sleept je lekker mee in het spel. Combineer dat met de mooie graphics en er is weer een topspel geboren. Nou ja, topspel. Het had allemaal wat beter gekund, het kan altijd beter natuurlijk. Hier en daar zitten er wat foutjes in maar dat is best te overleven. Zover bekend zijn er ook geen problemen met de videokaarten enz. De meeste hardware wordt netjes ondersteund, op een TNT2 ULTRA kun je met gemak het spel draaien in 1024×768 modus. Aan snelheid verlies je helemaal niets.

De grootste vooruitgang van het spel is toch wel de AI van de tegenstanders en van de zombies. De andere wagens komen je volle bak achterna en de zombies springen op het laatste moment aan de kant. De verbetering heeft ook weer een nadeel. Als je een Cop achter je aan hebt wordt je helemaal gek van die gast. Hij is bijna niet kapot te krijgen en weet je altijd wel weer te vinden. Zeker als je een beetje aan het rondrijden bent om te kijken wat er allemaal in een level is zijn het storende wagens. Veel tijd om rond te rijden heb je trouwens niet, het maximale wat je aan tijd kunt hebben is 4 minuten. Hoger gaat niet, de voetgangers leveren niet zoveel aan tijd op dus moet je flink jagen op de andere wagens en op tijd bonussen.

De vele bonussen zijn trouwens leuk, van oude bekenden zoals de Mortar Slaughter tot de Hot Rod. Nu zijn er weer een paar nieuwe bijgekomen, de Lead Foot die ervoor zorgt dat je voet zwaar is en dus alleen nog maar gas kan geven. Remmen heeft geen zin. De Afterburner, gebruik hem en er komt een halve Spoetnik raket uit je auto en je vliegt als een gek. Ga je sneller dan 400 Mp/h dan vertrek je in een Warpzone. Leuk om te zien maar verder geen functie. Zo zal je in het spel verschillende goodies en bonussen vinden, jammer genoeg zijn de beste bonussen maar schaars verdeelt over een level.

Conclusie
Voor die mensen die helemaal Carmageddon verslaafd zijn en graag lomp rondscheuren is TDR2000 een aanrader. Diegene die meer van het deel autoracen houden kunnen maar beter Midtown Madness2 uit de kast trekken. In TDR2000 speelt het niet meer zo’n grote rol om voetgangers(zombie’s) overhoop te rijden. Ik denk zelfs dat TDR2001 een simpele standaard race game gaat worden. Het wordt tegenwoordig dan ook wel steeds moeilijker om een origineel concept op de markt te zetten. We schrikken nergens meer van.

 1.   
  )GN(-Erik's avatar

  Jammer genoeg geen omaatjes meer om te over rijden 🙁 Die kritici vonden dat natuurlijk weer te geweldadig, daarom in deze game maar zombies 😡 Voor de rest wel leuke game met moeilijke parcours.

 2.   
  Lasso's avatar

  Waarom reageer je zeker een paar jaar later op een review?

 3.   
  Redot's avatar

  Niet zo’n heel leuk spel.

 4.   
  zotobom's avatar

  als je de MAX-pack hebt zijn het voetgangers in plaats van zpmbies en je hebt iets van 60+ nieuwe auto’s 8)

 5.   
  Killafist's avatar

  dit is gwn een goed spel 😛

 6.   
  willy1963's avatar

  waarom kan dit spel niet gewoon ook op windows vista en/of windows 7 gespeeld worden
  alleen maar met windows 95 en windows 98
  het was zo`n gaaf spel toender tijd
  maar hel;aas niet meer te spelen ondanks dat ik nog steeds de cd`s er heb liggen