Heb je ook wel eens zo’n droom gehad waarin je wakker wordt en dat je eigen vriend of vriendin je niet herkent? Of erger nog, dat jouw plaats is ingenomen door iemand anders? Voor Dr. Martin Harris is het geen droom. Het is een nachtmerrie die echt gebeurt.
Labiel
Het is winter. Grote sneeuwvlokken vallen uit de hemel als Dr. Martin Harris (Liam Neeson) samen met zijn vrouw Liz (January Jones) in Berlijn aankomt voor deelname een aan biotechnologisch congres. Martin houdt een taxi aan en laat de koffers door de taxichauffeur in de achterbak van de taxi gooien. Eenmaal bij zijn hotel aangekomen komt hij erachter dat hij het koffertje met zijn persoonlijke spullen vergeten is. Liz checkt alvast in bij het hotel, terwijl Martin een taxi terug naar het vliegveld pakt. Chauffeuse Gina (Diane Kruger) zet er flink de vaart in, totdat vlak voor haar een auto plotseling zijn lading verliest. Gina verliest de macht over het stuur en de taxi vliegt van een brug af de rivier in. Martin is bewusteloos en heeft een flinke hoofdwond, maar Gina weet hem gelukkig net op tijd te redden.
Na vier dagen in een coma gelegen te hebben, wordt Martin wakker in een ziekenhuis. Tot zijn verbazing zonder zijn vrouw Liz aan zijn bed. Hij besluit dat zijn tijd in het ziekenhuis er wel op zit en gaat terug naar het hotel waar hij Liz voor het laatst zag. Al snel ziet hij haar staan in de congreshal, maar dan gebeurt het onwerkelijke: ze herkent Martin niet. Sterker nog: zijn plek is ingenomen door een andere man. Is Martin labiel geworden of is er sprake van iets groters?
Glansrol
Dan begint de zoektocht naar Martins identiteit. De focus wordt constant op het character van Neeson gelegd, die zodoende de film voor een groot deel in zijn eentje draagt. Iets wat hij prima doet. Hij weet de kijker mee de film in te trekken en deel te maken van de spanning. De gevechten die Martin met zijn tegenstanders heeft worden overtuigend in beeld gebracht. In tegenstelling tot wat tegenwoordig een trend lijkt in actiescènes, wordt er niet te shaky gefilmd, zodat je nog prima kunt zien wat voor klappen er uitgedeeld worden.
January Jones komt als Liz vrij weinig in beeld en weet in de scènes waarin ze voorbij komt geen superperformance neer te zetten. Ook Diane Kruger speelt niet op de top van haar kunnen, hoewel beter dan Jones. De glansrol qua acteerprestaties is voor Bruno Ganz (Hitler uit Der Untergang), die de rol van oud-spion Herr Jürgen op zich neemt en Martin helpt in de zoektocht naar zijn identiteit. In Der Untergang zagen we al dat Ganz een verdienstelijk acteur is en dat verzilvert hij in Unknown wederom met zijn overtuigende spel.
Qua verhaal hebben de scriptschrijvers prima werk afgeleverd. De film komt lekker snel op gang en weet de aandacht van de kijker vast te houden. Enkele elementen zijn wel voorspelbaar, maar op het einde zit een plottwist die je van tevoren niet aan ziet komen. Helaas is de film na die plottwist ook gelijk afgelopen. Te abrupt, er had best een stukje uitleiding achteraan gemogen.
Conclusie
Unknown is een actiethriller waarvan je geen wonderen hoeft te verwachten, maar die wel lekker wegkijkt. Het verhaal komt op het einde van de film pas echt tot zijn recht met een goede plottwist, maar is eerder in de film interessant genoeg om geboeid te blijven. Liam Neeson laat weer zien dat hij prima in staat is om (bijna) in zijn eentje een film te dragen, maar Bruno Ganz is in deze film de acteur die het beste acteerwerk neerzet.