Franse politicus ziet Hideo Kojima aan voor moordenaar Shinzo Abe

“Die spleetogen zien er ook allemaal hetzelfde uit!”. Van je vreselijk racistische, dronken oom verwacht je dit soort uitspattingen nog wel tijdens dat jaarlijkse, semi-verplichte familie-uitje. Maar van een politicus? Toch bestaat de kans dat de extreem rechtse Damien Rieu van de Franse Reconquête-partij het op z’n minst gedacht heeft toen hij erachter kwam dat hij Hideo Kojima aanzag voor de 41-jarige Japanner die voormalig premier Shinzo Abe neerknalde.

Mocht je het gemist hebben, Shinzo Abe – de voormalig premier van Japan – is gisteren en plein public neergeschoten tijdens het geven van een openbare speech. Met een zelfgemaakt wapen loste de dader twee schoten, welke Abe in de rug en nek troffen. Abe overleed niet lang daarna aan zijn verwondingen. De dader – ene Tetsuya Yamagami – werd direct overmeesterd en verhoord. Yamagami gaf aan Abe te hebben neergeschoten omdat hij vermoedde dat de ex-premier banden had met een organisatie waar Yamagami nog een appeltje mee te schillen had.

Deze details zijn vrijwel gelijk wereldkundig gemaakt. Speculeren over de dader zat er dus eigenlijk niet in. Zelfs op de camerabeelden van de aanslag is Yamagami te zien, zij het met een mondkapje op. Voor types als Rieu is het dus gissen hoe die gast er zonder mondkapje uitziet. Maar goed, als je al snel foto’s tegenkomt van een brildragende Japanner welke fier voor een Che Guevara portret poseert, dan zal ‘m dat wel zijn. Dus hoppakee, op Twitter ermee. Beschuldigen die handel! Aan de schandpaal ermee! Tenzij de desbetreffende foto Hideo Kojima betreft, die in de verste verte niks met heel die aanslag te maken heeft.

Tsja, daar zet je jezelf toch wel effe heel hard voor ‘cul’, Damien. Een beetje de bedenker van Metal Gear Solid betichten van een moordaanslag, dat gaat wel te fur. Gelukkig had deze onhandige Jean het zelf ook vlot genoeg door en bood daarom ook direct z’n excuses aan. Maar goed, de schade was uiteraard al geleden.

Ik nam naïef een grap ter informatie. Ik dacht niet dat we humor konden maken over de moord op een man, maar ik had het mis om het niet te controleren voordat ik het deelde.
Mijn excuses aan #HideoKojima en #MetalGear fans 🙏🏼

Nou ja, je was niet de enige, Damien. Ook de internationale media nam de “grap” klakkeloos over. Zo zou een Iranees nieuwsagentschap er ook in zijn getrapt, net als een Grieks nieuwsprogramma.

Ach, ooit kunnen we er allemaal om lachen misschien. Ooit, niet nu. En vooral Kojima Productions niet, welke aangegeven heeft zich te buigen over juridische stappen omtrent “sommige gevallen” van “nepnieuws”.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren