Iedereen is lelijk en talentloos en schiet tekort

Ik ga het even hebben over “de mens”. De mens is over het algemeen niet perfect (ik ken twee perfecte mensen, maar die zeggen dan weer dat ze het niet zijn en dat het slechts mijn beeldvorming is). Verre van. De meeste mensen die naar zichzelf kijken in de spiegel zien alleen maar de gebreken.

Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Ik baal gruwelijk van mijn gele tanden. De grootste prestatie die ik ooit heb geleverd is 50 kilo afvallen, maar als ik mezelf nu in de spiegel bekijk, dan zie ik dat ik nog steeds vel heb hangen. Daar baal ik ongelooflijk van, maar dat is mijn gebrek. En zo heeft iedereen zijn / haar gebreken en willen we allemaal beter.

Uitgever Krafton (PUBG) heeft onlangs een virtueel mens gemaakt. Dit virtuele mens heet Ana en Ana is mooi. Ze is niet alleen mooi, ze bijt ook sensueel op haar lip en ze heeft eigenlijk geen nadelen. Ze is dan ook nep, gemaakt met de Unreal Engine. Want neppe mensen zijn altijd beter dan echte mensen, want we maken neppe mensen om beter / knapper / opwinderder te zijn dan we zelf kunnen zijn. En daar heeft Kotaku weer een probleem mee, want zij vinden Ana vrouwenhaat.

En waarom vinden ze dat? Omdat Ana perfect is. Ja héhé! Natuurlijk is Ana perfect, zoals alles in computerspelletjes en films perfect is! En waarom dat zo is? Omdat wij kutmensen zijn, die dronken appjes sturen, andere mensen soms beledigen en chagrijnig en kort kunnen reageren. KUTMENSEN! En daarom willen we dat personen in games beter zijn. Er is niks vrouwonvriendelijks aan Ana, ze is gewoon een mooier gemaakt mens, zonder al die irritante nadelen van “mens zijn”.

Want wat willen we dan? Dat we FIFA spelen met alleen maar amateurclubs omdat profvoetballers een onrealistisch beeld geven van de werkelijkheid? Of dat we Call of Duty gaan spelen met niet-afgetrainde supersoldaten, zodat het dertig seconden duurt voordat je, met je dikke lijf, een 360-noscope kan doen? Dat Spider-man geen superkrachten heeft en gewoon in New York rondloopt in plaats van webslingert? Willen we pornofilms kijken met lelijke mensen? Die te dik zijn of puisten hebben of etterend pus vanwege een aandoening? GEIL HOOR!

Weet je, de meeste mensen zijn best wel lelijk en best wel kut en het ultieme doel in het leven is om jezelf te accepteren, ondanks die gebreken. Maar het is niet aan de entertainment-industrie om die taak van jou over te nemen. In Disney-films zijn de helden de helden, die winnen van het kwaad. Commander Shephard doet in Mass Effect het onmogelijke, inclusief een perfecte kaaklijn. We ontsnappen naar personen die mooier en beter zijn dan wijzelf, omdat we even willen ontsnappen van het dealen met onze eigen gebreken.

En daarom is Ana perfect. We weten heus wel dat we zelf niet zo mooi kunnen zijn, en dat ze nep is, maar we kunnen er wel even van genieten. En die mooie neppe AI-mensen, die toveren op mijn mond regelmatig een enorme glimlach. Een prachtige glimlach vol gele tanden.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren