Star Wars snapt Star Wars en acteren niet

Even een bulderend bericht van deze oude zure Star Wars-fan, want wat er nu weer gebeurt met mijn favoriete e̶r̶g̶e̶r̶n̶i̶s̶ franchise. Mijn klomp ligt gebroken naast mijn bureau.

Kathleen Kennedy is de baas van Lucasfilm, de studio verantwoordelijk voor alles wat Star Wars is. Toen zij de leiding kreeg over de franchise, waren fans best wel blij. Ze is immers opgeleid en zelf uitgekozen door George Lucas, dus de “ziel” van Star Wars zou wel gewaarborgd blijven. Helaas is de waarheid weerbarstiger gebleken, want de lieve mevrouw is de koningin van het afschuiven. Nooit is iets ooit haar schuld en in haar dagtaak om die schuld af te schuiven komt ze met de vreemdste ideeën.

Het genie heeft nu weer een nieuwe regel bedacht, namelijk dat een bekende rol nooit vertolkt mag worden door een andere acteur. In een franchise waar de “canon” het al haast onmogelijk maakt om verhalen te vertellen, maak je het nu bijna onmogelijk. Carry Fisher (Leia) is dood, Harrison Ford (Han Solo) bijna en ook Mark Hamill (Luke Skywalker) gaat geen decennium meer mee. Dus wat ze in feite zegt is: wij gaan deze rollen in de toekomst alleen maar middels CGI weergeven. Een totale faillietverklaring van het vak acteren.

Waarom ze dit heeft besloten moge duidelijk zijn. Schuld afschuiven. Want in 2018 verscheen Solo, een spin-off over de jongere jaren van de smokkelaar, waarbij Alden Ehrenreich de rol vertolkte in plaats van Harrison Ford. Die film flopte behoorlijk en dat is volledig de schuld van Kennedy. Waarom? Kennedy had besloten dat ze een komedie wilde maken en dus huurde ze Phil Lord en Christopher Miller in. Lord en Miller maken komische films en dat gingen ze dan ook doen. Kennedy kreeg de film te zien en begon te klagen: “Ja, maar dit is een komedie!”. Ja duhu, dat was de wens! De heren werden ontslagen.

Een patroon, want eerder gebeurde precies hetzelfde met Rogue One. Kennedy wilde dat het een oorlogsfilm zou worden. Garth Edwards werd ingehuurd en maakte een oorlogsfilm. “Ja”, zei Kennedy, “dit is een keiharde oorlogsfilm!”. Ja duhu, dat was de wens! Edwards werd ontslagen.

Uiteindelijk kwam het goed met Rogue One; het is wat mij betreft de beste Star Wars-film die door Disney is gemaakt. Maar de film werd gered in de edit, eerder ondanks Kennedy, zeker niet dankzij.

Waar het bij Rogue One goed kwam, was dat niet het geval met Solo. De film flopte. Daarvoor zijn een paar redenen aan te wijzen, waaronder de wisseling van regisseur en het gezwalk in visie. Maar nog belangrijker, Solo verscheen na The Last Jedi, de slechtste S̶t̶a̶r̶ ̶W̶a̶r̶s̶-̶film ooit gemaakt. Fans waren Star Wars helemaal zat. Solo was daar de dupe van, want zo slecht is die film niet.

En nu komt Kennedy met die belachelijke regel, dat niemand anders dan de vaste acteurs die rollen kunnen vertolken. Iedere keer dat we Princess Leia gaan zien in de toekomst is geanimeerd. Zonde voor al die acteurs, waarbij het hun vak is zich in te leven en de rol op hun manier te vertolken. Er zijn een miljoen voorbeelden waarbij dat prima lukt. Elke acteur die James Bond vertolkt brengt zijn eigen kwaliteit. Dat verschil in interpretatie is juist leuk! De sarcastische dandy Roger Moore tegenover de emotioneel afgesloten Daniel Craig. Christian Bale was een geweldige Batman, maar ik ben blij dat Robert Pattinson het nu mag proberen op zijn eigen manier.

En het zal heus wel eens mislukken, maar om dan het hele vak van acteur failliet te verklaren, dat staat buiten elke maatstaf. Als het Kennedy’s schuld maar niet is, maar dit is dat dus wel.

  1.   
    Patrick Meurs's avatar

    This is the way, Peter

  2.   
    Petor's avatar

    @Patrick Meurs: Slava Ukraini, Patrick. Of wacht nee dat is een andere franchise?