Fast Forward 2022: God of War Ragnarök

Een icoon van de PlayStation 4, en volgens sommigen de beste game van het vorige decennium, was toch wel God of War. Deze reboot uit 2018 bracht de ooit extreem populaire franchise naar het nu met een enorme wereld, enorme boss fights en een transitie van hack&slash naar action-adventure. De Griekse mythologie werd ingeruild voor de Noordse en Kratos was niet langer in zijn eentje, maar ging samen met zijn zoon “boy” Atreus op avontuur. Naast een versie voor de pc is er dit jaar alweer ruimte voor meer. Bijna drie jaar later is het tijd om het verhaal verder uit te diepen met de opvolger God of War Ragnarök.

Klooien met de goden

Zonder al teveel te spoilen hebben Kratos en Atreus behoorlijk wat in gang gezet met hun acties in de eerste game. Klooien met de goden kan nooit zonder consequenties blijven en dat gaan we merken ook! We weten nog niet precies met wie de twee het aan de stok gaan krijgen, maar er komen allicht genoeg iconische namen weer voorbij. Tevens weten we sinds een eerdere trailer dat de game zich enkele jaren na de avonturen uit het vorige deel afspeelt. Atreus is inmiddels geen klein jochie meer maar een potige puber, allicht met de nodige nieuwsgierigheid en koppigheid

Volgens ontwikkelaar Sony Santa Monica kunnen we in elk geval volop complexiteit verwachten tussen Kratos en Atreus. Zeker dankzij de onthullingen en voorspelling die we op het einde van de game te zien kregen. De rol van Atreus zal allicht nog wat groter en dynamischer kunnen worden in God of War Ragnarök, laten we het voorzichtig stellen.

Ragnarök is coming

En dan dat woord uit de titel. Ragnarök. In de mythologie staat dit voor het ‘Lot van de Goden’: een reeks gebeurtenissen die in feite leidt tot het einde van alles. De zee overspoelt het land, bergen storten in elkaar, de zon en maan worden verwoest en alle goden maken elkaar af. Iedereen dood, gezellig! Hoe ver de game zal gaan met het daadwerkelijk laten gebeuren van Ragnarök is onduidelijk. Wel weten we zeker dat een deel van deze gebeurtenissen is gestart, namelijk een extreem lange winter (Fimbulvetr). Deze winter was zelfs al begonnen tegen het einde van God of War en ook duidelijk zichtbaar in de trailer.

Voor de rest is het heerlijk speculeren of we de volledige Ragnarök gaan meemaken of niet. Volgens Cory Barlog van Sony Santa Monica is dit in elk geval het laatste deel met deze setting. Men wil geen trilogie maken waar ontwikkelaars 15 jaar van hun leven aan besteden. Kortom, eindigen met een extreme knaller is goed mogelijk.

Face off

Qua verhaal is het dus gissen welke kant het op zal gaan uiteindelijk. Blijven vader en zoon samen, ondanks wat prikkelend humeur over en weer? Of komt er een moment dat ze als een ware face off tegenover elkaar komen te staan? Vraagtekens die pas tijdens het spelen zullen oplossen.

We kunnen in elk geval wel herkenning verwachten op het gebied van gameplay. De combat uit God of War was al lekker soepel en toegankelijk. Zeker in combinatie met Atreus en het nieuwe wapen van Kratos was het vechtsysteem geweldig. Gooi er straks een extra nieuw wapen bij en we zijn al tevreden. Dan hebben we genoeg om te genieten tijdens het verkennen van de (semi) open spelwereld, die allicht weer gevuld is met een centraal hub-gebied en toegangspoorten tot de diverse andere werelden. Zo kunnen we ons voorbereiden op een bezoekje aan Asgard, Vanaheim en Svartalfheim. Drie van de Negen Werelden die we de vorige keer niet hebben bezocht.

Voorlopige conclusie

God of War Ragnarök lijkt nu al niet meer te kunnen mislukken, want de voorganger heeft alles al bewezen. Daarin schuilt wellicht het gevaar dat A) de verwachtingen wel heel hoog liggen en B) we teveel van hetzelfde krijgen. Nu hoeft dat laatste geen groot probleem te zijn, want God of War smaakte zeker naar meer. Daarnaast hebben we vertrouwen in de Santa Monica studio om er weer een gigantisch spektakel van te maken. Gelukkig voor de grootste groep fans komt God of War Ragnarök niet alleen naar de PlayStation 5, maar ook gewoon naar de PlayStation 4.

Nu maar afwachten tot de game “ergens in 2022” verschijnt…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren