Nintendo is volgens patent bezig met DLSS-achtige vorm van upscaling

Een recentelijk vrijgegeven patentaanvraag doet mensen vermoeden dat Nintendo toch bezig is met het bereiken van 4K resoluties. Wie zin heeft om het hele patent te bestuderen moet wel even een middagje vrij nemen, maar het meest interessante gedeelte van de aanvraag lijkt er toch op te wijzen dat Nintendo hard bezig is met upscaling technieken die wat weghebben van Nvidia’s DLSS technologie.

De patentaanvraag – die in maart 2020 is ingediend en nu openbaar is gemaakt – spreekt van “systems and methods for machine learned image conversion”. Dit houdt in dat de bron in blokken van pixels wordt onderverdeeld, die op hun beurt worden geanalyseerd en voorzien van context data. Deze worden dan aan een activation matrix toegevoegd, die er dan via een trained neural network een afbeelding met een hogere resolutie van maakt. Snap je het nog? Mooi.

Nu is scaling uiteraard niet iets nieuws voor Nintendo. Zoals het patent ook al benoemt, maakt men daar met de Switch al gebruik van wanneer de console gedockt wordt (van 720p naar 1080p). Waar Nintendo heen wil met dit patent is dan ook de vraag. Sommigen beweren dat het de oplossing voor cloud gaming kan zijn, waarbij compressed data middels upscaling toch nog een prima beeldkwaliteit kan verschaffen. Maar het is vooral de benoeming van upscaling naar 4K die wederom de oren doet spitsen.

It will be appreciated that while the specific example embodiments discussed in connection with FIGS. 2 and 9 are provided in the context of converting 540p images to 1080p images that the techniques discussed herein may apply to converting other resolutions into new resolutions. For example, whenever 540p is mentioned herein, similar techniques may be applied to 1080p source images. Also, whenever 1080p is mentioned in connection with a target image, the techniques discussed herein may also be applied to 4k images (e.g., 3840×2160).

Voor enkelen is dit weer koren op de Switch 4K molen, welke Nintendo afgelopen week heeft willen stilzetten door op de geruchten te reageren. Waar het ook naar moge leiden, de toekomst zal het ons wellicht vertellen.

To be continued…

Anoniem reageren

Hallo, leuk dat je wilt reageren, maar je bent niet ingelogd. Heb je wel een account dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? klik hier om te registreren of post als gast hieronder.