Update: Sega snapt SteamDB niet

Update 1 april (geen grap): Inmiddels is Sega tot inkeer gekomen en heeft het bedrijf een verklaring naar buiten gebracht. Het ging niet om een advocaat, maar om antipiraterijsoftware die iets te enthousiast te werk ging. Het bedrijf spreekt zijn voldoening uit dat SteamDB zich zo samenwerkend heeft opgesteld en belooft daarnaast dat het zijn antipiraterijsystemen zal blijven verfijnen om dit soort incidenten te voorkomen. Eind goed, al goed.

Oorspronkelijk bericht:

Als je wel eens een game op pc speelt, ken je SteamDB ongetwijfeld. Deze site is een rijke informatiebron over elke game op Steam: van informatie over de ontwikkelaar en spelersaantallen tot achievements en informatie over configuratiebestanden. Althans, tenzij die game Yakuza: Like a Dragon heet. Deze game heeft namelijk een speciale errorpagina gekregen: de advocaten van ontwikkelaar Sega beweren dat SteamDB illegale kopieën van deze game verspreidt, wat natuurlijk de grootst mogelijke nonsens is.

SteamDB biedt namelijk nergens de optie om games te downloaden en er wordt zelfs niet gelinkt naar winkels waar codes worden verkocht. Er wordt uitsluitend gelinkt naar de officiële Steam-informatie, van koopopties tot afbeeldingen en video’s.

Desalniettemin vonden Sega’s advocaten het nodig om een takedown notice naar CloudFlare te sturen, waarna het werd doorgestuurd naar de host van SteamDB. In de mail stond slechts de URL van Yakuza: Like a Dragon op SteamDB en de zin “Original Work: Sega creates copyrighted software and game programs which can be found at https://sega.com/games.“. Hoewel die woorden strikt genomen niet onwaar zijn, is het wél onwaar dat SteamDB in strijd handelt met het kopieerrecht.

Pavel Djundik, de oprichter van SteamDB, verstuurde dan ook een e-mail terug met een verzoek om opheldering van dit generieke bericht, waarin hij tevens uitlegde dat SteamDB zich netjes aan de regels houdt. Deze mail werd ogenschijnlijk genegeerd en er volgde een langere en serieuzere DMCA notice. Sega negeert elke poging tot contact van SteamDB.

Het slechte nieuws is dat Yakuza: Like a Dragon voorlopig van SteamDB zal blijven, aangezien deze site een hobbyproject is van twee mensen die geen tijd, zin of geld hebben om de strijd met Sega aan te gaan. Er is echter ook goed nieuws: het is onwaarschijnlijk dat dit het begin is van bredere acties. Volgens Djundik gaat het eigenlijk altijd om advocaten die blind een copyright-claim indienen zonder ook maar naar de site te kijken.

Dit nieuws is inmiddels vergroot dankzij media als PC Gamer en dat betekent uiteraard dat Sega’s juridische team de situatie onderzoekt. Ondertussen staat een andere telg uit de Yakuza-serie nota bene bij trending games op SteamDB, namelijk deeltje 6: The Song of Life.

Zou er een advocaat rogue zijn gegaan? Zien we hier het begin van een real-life Yakuza-game?! Zo dramatisch zal het wel niet zijn, maar het is wel te hopen dat Sega snel tot inkeer komt wat betreft SteamDB.

Meer Yakuza: Like a Dragon

 1.   
  tijn80's avatar

  Inmiddels is de pagina weer “normaal”. Schijnbaar zijn ze dus tot inkeer gekomen

 2.   
  Alfa Warrior's avatar

  https://twitter.com/SteamDB/status/1377027870976000002
  Probleem lijkt opgelost.